PHEV’s vanaf 1 januari 2025 een stuk minder aantrekkelijk geprijsd in Nederland

07-06-2024
Onderwerp
Elektrisch rijden

Auto’s met een plug-in hybride aandrijflijn (PHEV), dus zowel met een brandstof- als een elektromotor, zijn in ieder geval op papier zuinig en zodoende zorgt de lage bpm ervoor dat ze scherp geprijsd zijn in ons land. De praktijk is echter weerbarstiger, want ze zijn alleen zuinig als de berijder ze gebruikt zoals ze bedoeld zijn. Om die reden wordt de CO2-emissie per 1 januari 2025 op een andere manier berekend, waardoor PHEV’s ook in ons land een stuk prijziger worden.

Voorstander van PHEV-modellen stellen dat dit soort auto’s the best of both worlds biedt: dankzij de elektromotor kun je een deel of misschien zelfs wel al je woon-werkkilometers elektrisch en dus emissievrij afleggen, en als je eens wat langere rit moet maken en de elektrische actieradius (vaak maximaal een kilometer of 100) niet toereikend is, dan helpt de brandstofmotor je om door te kunnen rijden. Je hoeft dus niet te zoeken naar laadmogelijkheden en voor veel mensen is de elektrische actieradius toereikend voor hun dagelijkse ritten. Je kunt een PHEV dus emissievrij rijden, als je tenminste elke keer de accu oplaadt door hem aan te sluiten op een laadvoorziening. Dat zorgt ervoor dat dit soort modellen een lage theoretische CO2-emissie hebben en er zodoende een laag bedrag aan bpm over wordt berekend. Dat zorgt voor bijzondere situaties, want grote SUV’s kunnen met dergelijke aandrijflijnen daardoor wel tienduizenden euro’s goedkoper zijn dan vergelijkbare modellen met benzinemotoren, en dat terwijl ze vaak meer vermogen bieden omdat ze over twee krachtbronnen beschikken. Zo stoot een BMW X5 xDrive50e (in ieder geval op papier dus) 18 gram per kilometer uit, waar de benzineversie zonder elektro-ondersteuning rond de 200 gram per kilometer zit.

Ook in de lagere segmenten slaat de balans door in het voordeel van de PHEV-modellen, waardoor tal van importeurs ervoor kiezen om de reguliere benzineversies met minder vermogen (die een vergelijkbare prijs hebben of zelfs duurder zijn) helemaal niet aan te bieden in ons land.

Waarom zou je immers meer betalen voor minder vermogen?

Daadwerkelijke verbruik afhankelijk van rijstijl

Tegenstanders stellen echter dat er bij PHEV’s sprake is van een soort belastingontwijking, omdat het daadwerkelijke verbruik enorm afhankelijk is van de rijstijl en ook het laadgedrag van de bestuurder. Als deze zoals gezegd niet te veel kilometers rijdt en netjes elke keer de auto aan de lader hangt, dan zal er (afgezien van bijvoorbeeld vakantieritten) inderdaad sprake zijn van volledig emissievrij rijden. Als de accu echter niet wordt bijgeladen en/of als bestuurders regelmatig ritten maken die veel langer zijn dan de elektrische actieradius (in de praktijk 60 tot 80 kilometer), dan is een PHEV als gevolg van de elektromotor en het accupakket vooral zwaarder dan modellen met enkel een brandstofmotor en zodoende zeker niet zuiniger.

Verkeerde belastingberekening

Dat maakt het erg lastig om tot een officieel CO2-cijfer voor PHEV’s te komen dat in de praktijk ook daadwerkelijk wordt gehaald. Dit leidt niet alleen in ons land tot een mogelijk verkeerde belastingberekening, ook in de landen om ons heen zijn autobelastingen vaak op de emissie van CO2 gebaseerd. Daarnaast moeten autofabrikanten wereldwijd aan alsmaar strenger wordende normen op het gebied van CO2-emissie voldoen en onder bepaalde vlootgemiddeldes blijven. PHEV’s leveren een belangrijke bijdrage aan het verlagen van die gemiddelde uitstoot van de modellengamma’s van de verschillende merken.

Einde belastingvoordeel vanwege Euro 6e-bis en Euro 6e-bis-FCM

Dat is reden voor de EU om in te grijpen, en daarmee komt per 1 januari volgend jaar een einde aan het belastingvoordeel dat PHEV’s hebben. Er wordt gewerkt aan andere coëfficiënten om de CO2-uitstoot te berekenen, met de benamingen Euro 6e-bis en Euro 6e-bis-FCM. Daarbij wordt nog steeds de WLTP-testmethode als basis gehanteerd. Het verschil is echter dat voortaan bij plug-in hybride-modellen bij de metingen de accu wordt leeggereden, waarna het energieverbruik met een lege accu in kaart wordt gebracht. Dat leidt tot een wellicht meer realistische CO2-emissie. Vervolgens wordt bij de berekening de ‘Utility Factor’ gehanteerd. Deze is afhankelijk van de afstand die er puur op de elektromotor kan worden gereden en verlaagt de theoretische CO2-uitstoot. Hoe verder de betreffende auto kan rijden op de elektromotor, hoe hoger de UF en hoe lager de vastgestelde CO2-emissie.

Per 1 januari 2027 gaat de Euro 6e-FCM norm nog een tandje verder dan de zojuist kort toegelichte Euro 6e-bis norm. FCM is een afkorting van ‘Fuel and energy Consumption Monitoring’. Dit behelst dat er bij de berekening van de CO2-uitstoot wordt gewerkt met data die in de tussenliggende periode wordt verzameld door een On Board Fuel and energy Consumption Monitoring-systeem. Oftewel, verbruikscijfers uit de praktijk.

Verdubbeling van theoretische CO2-emissie

Wat dat in de praktijk betekent, is door de International Council on Clean Transportation (ICCT) gedemonstreerd aan de hand van de BMW X1 xDrive25e, een model overigens van de vorige generatie dat in ons land niet meer leverbaar is. Het voorbeeld is echter ook representatief voor andere PHEV-modellen. De genoemde BMW had een theoretische CO2-emissie van circa 45 gram per kilometer. De ICCT stelde dat de invoering van de Euro 6e-bis emissienorm de theoretische CO2-emissie zou verdubbelen naar 96 gram per kilometer, een fors verschil dus. De ingebruikname van de Euro 6e-bis-FCM zou dit zelfs doen stijgen naar 122 gram per kilometer.

Dit zou duizenden euro’s aan bpm schelen, hoewel het uiteraard zou kunnen dat er in ons land ook een andere bpm-tabel gehanteerd gaat worden. Het is dus nog even afwachten hoe een en ander in de praktijk gaat uitpakken, maar een ding is duidelijk: het grote belastingvoordeel op PHEV’s is vanaf 1 januari volgend jaar voorbij. Wie daar dus nog van wil profiteren, moet snel handelen.

Andere nieuwsberichten

Airco Controle – Waarom belangrijk?
22-04-2025

Airco Controle – Waarom belangrijk?

Geen koele lucht, beslagen ramen of een muffe geur? Grote kans dat je airco snakt naar een onderhoudsbeurt. Veel automobilisten vergeten hun airco, terwijl een simpele controle problemen én kosten kan voorkomen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Lees verder
Aquaplaning: Wat het is & Wat te doen
18-04-2025

Aquaplaning: Wat het is & Wat te doen

Stel je voor: je rijdt op de snelweg, het regent keihard en ineens voelt je auto alsof hij loskomt van de weg. Geen grip, geen controle. Dát is aquaplaning. Eng? Zeker. Maar geen paniek – je kunt het vaak voorkomen en weet je wat? Ook als het gebeurt, kun je veilig blijven. In deze blog leggen we uit hoe.

Lees verder
Fietslease 2025: aantrekkelijk en duurzaam geregeld
17-04-2025

Fietslease 2025: aantrekkelijk en duurzaam geregeld

Fietslease is in 2025 uitgegroeid tot een van de meest gewilde secundaire arbeidsvoorwaarden. Steeds meer organisaties omarmen het als slimme manier om duurzaam vervoer te stimuleren, medewerkers vitaal te houden en aantrekkelijker te worden als werkgever. Met de fietsleaseregeling van Oostendorp Lease geef je je medewerkers alle vrijheid om te kiezen wat bij hen past, met maximaal gemak, fiscaal voordeel en zonder verrassingen.

Lees verder
Pechhulp of schadehulp? Dit moet je weten
24-03-2025

Pechhulp of schadehulp? Dit moet je weten

Heb je autopech of schade en weet je niet wie je moet bellen? Je bent niet de enige: pechhulp en schadehulp worden vaak door elkaar gehaald. Toch is het verschil essentieel om snel de juiste hulp te krijgen. In deze blog leggen we kort en krachtig uit wat het verschil is én waar je direct terechtkunt.

Lees verder
De 10 belangrijkste leaseauto trends van 2024
14-02-2025

De 10 belangrijkste leaseauto trends van 2024

De autoleasemarkt is volop in beweging. In 2024 zien we een aantal interessante ontwikkelingen die invloed hebben op de keuzes van zakelijke en particuliere leaserijders. Van de groei in elektrisch rijden tot de blijvende populariteit van compacte SUV’s. Dit zijn de tien belangrijkste trends in de inzet van nieuwe leaseauto’s.

Lees verder
Verkeersboetes 2025 stijgen opnieuw
17-01-2025

Verkeersboetes 2025 stijgen opnieuw

Elk jaar worden de verkeersboetes in Nederland opnieuw vastgesteld. Voor de meeste verkeersboetes betaal je in 2025 ongeveer €10 meer dan in 2024. Deze aanpassing is het resultaat van een indexering van 3,2% op basis van de consumentenindex, bedoeld om boetes in lijn te houden met inflatie. Naast de verkeersboete betaal je administratiekosten, deze blijven ongewijzigd op €9.

Lees verder
Verzekeraars waarschuwen: appen achter het stuur kan lijden tot persoonlijk faillissement
16-01-2025

Verzekeraars waarschuwen: appen achter het stuur kan lijden tot persoonlijk faillissement

Vanaf december 2024 hebben vier grote verzekeraars hun polisvoorwaarden aangescherpt om gevaarlijk rijgedrag harder aan te pakken. Bestuurders die tijdens het rijden hun smartphone gebruiken om bijvoorbeeld berichten te versturen, draaien voortaan zelf op voor de financiële schade die ze veroorzaken bij een ongeval. Verzekeraars Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en InShared hebben dit vastgelegd in hun nieuwe polisvoorwaarden.

Lees verder
Tol betalen voor snelweg A24: de Blankenburgverbinding
18-12-2024

Tol betalen voor snelweg A24: de Blankenburgverbinding

Op zaterdag 7 december 2024 is de nieuwe snelweg A24, bekend als de Blankenburgverbinding, officieel geopend. Deze 4,5 kilometer lange verbinding tussen de A20 bij Vlaardingen en de A15 bij Rozenburg is de eerste snelweg in Nederland met elektronische tolheffing (e-TOL).

Lees verder
Maximale Actieradius in de Winter met je EV of Hybride! 7 Tips
12-12-2024

Maximale Actieradius in de Winter met je EV of Hybride! 7 Tips

De winter is in aantocht! Voor de actieradius van je Hybride of EV kan kou een uitdaging zijn. Met 7 slimme, praktische tips rijd je deze winter zuinig én zonder zorgen.

Lees verder