Premies autoverzekeringen fors gestegen in een jaar tijd

16-09-2024
Afdeling
Zakelijk
Onderwerp
Verzekeringen

Zaken als de inflatie, de toenemende complexiteit bij moderne auto’s en de gemiddeld vaak hoge schadelast bij EV’s zorgen ervoor dat de premies van autoverzekeringen blijven stijgen. In de afgelopen 2 jaar was zelfs sprake van een stijging van circa 30 procent.

De cijfers spreken voor zich: waar autobezitters in de periode juli 2021 tot juli 2022 gemiddeld 916,27 euro kwijt waren aan de autoverzekering, is dit bedrag in het jaar daarop gestegen naar 1.186,87 euro. Vergelijkingssite Independer signaleerde dat de verzekeringspremie in tien jaar tijd zelfs meer dan verdubbeld is.

Dat is echter niet omdat er veel meer schade wordt gereden dan vroeger. Het gemiddelde schadebedrag is een stuk hoger geworden, mede omdat nieuwe auto’s vol zitten met technologie. Denk daarbij aan veiligheidssystemen als dodehoeksensoren en automatische cruise control, en dan vooral aan de sensoren die nodig zijn voor een correcte werking van deze systemen. Die sensoren en lenzen zijn vaak op kwetsbare plekken geplaatst, zoals net achter de grille.

Ook de opkomst van EV’s draagt bij aan het hoger worden van de schadelast. Wederom niet zozeer omdat er met dit soort auto’s meer schade wordt gereden, maar door de accupakketten zijn elektrische auto’s wel zwaarder dan vergelijkbare auto’s met verbrandingsmotor. Zodoende ontstaat er bij een aanrijding ook meer schade, omdat de impact met bijvoorbeeld een andere auto heftiger is.

Schadeherstel duurder bij EV’s

KPMG heeft in opdracht van BOVAG een marktstudie uitgevoerd waarin naar voren komt dat het schadevolume richting 2030 wat gaat afnemen, maar dat desondanks hogere uitkeringen gaan plaatsvinden omdat volgens het onderzoek de gemiddelde schadelast per auto gaat stijgen van 2.200 naar 3.400 euro.

Dat is niet alleen het gevolg van de inflatie, maar ook omdat EV-componenten duurder zijn en lastiger zijn te vervangen, waardoor het schadeherstel duurder uitvalt. De toenemende complexiteit van hedendaagse auto’s zorgt er sowieso al voor dat ze langer in de werkplaats staan dan vroeger, wat uiteraard tot uiting komt in de herstelkosten. Ook de materiaal- en loonkosten zijn gestegen. Zodoende is het niet zo vreemd dat de premies van autoverzekeringen aan het stijgen zijn. Iets dat ook bevestigd wordt door geld.nl, een vergelijkingssite voor verzekeringspremies.

Grote regionale verschillen

Opvallend blijven de grote regionale verschillen op het vlak van autoverzekeringen. Halverwege dit jaar waren autoverzekeringen in Den Haag gemiddeld het duurst, een WA-verzekering kostte op dat moment in deze stad gemiddeld 122,69 euro per maand. Ter vergelijking: in een kleinere stad als Assen waren autobezitters gemiddeld slechts 73,43 euro per maand kwijt aan hun autoverzekering.

De wereld van verzekeringspremies in volle gang is en dat komt (gedeeltelijk) door elektrische auto’s. Doordat elke auto veiliger wordt door onder andere de on-board veiligheidsvoorzieningen wordt het ook duurder om ze te repareren. Dit is een reden, naast andere externe factoren. Helaas moeten we aan deze veranderingen wennen.

Andere nieuwsberichten

Airco Controle – Waarom belangrijk?
22-04-2025

Airco Controle – Waarom belangrijk?

Geen koele lucht, beslagen ramen of een muffe geur? Grote kans dat je airco snakt naar een onderhoudsbeurt. Veel automobilisten vergeten hun airco, terwijl een simpele controle problemen én kosten kan voorkomen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Lees verder
Aquaplaning: Wat het is & Wat te doen
18-04-2025

Aquaplaning: Wat het is & Wat te doen

Stel je voor: je rijdt op de snelweg, het regent keihard en ineens voelt je auto alsof hij loskomt van de weg. Geen grip, geen controle. Dát is aquaplaning. Eng? Zeker. Maar geen paniek – je kunt het vaak voorkomen en weet je wat? Ook als het gebeurt, kun je veilig blijven. In deze blog leggen we uit hoe.

Lees verder
Fietslease 2025: aantrekkelijk en duurzaam geregeld
17-04-2025

Fietslease 2025: aantrekkelijk en duurzaam geregeld

Fietslease is in 2025 uitgegroeid tot een van de meest gewilde secundaire arbeidsvoorwaarden. Steeds meer organisaties omarmen het als slimme manier om duurzaam vervoer te stimuleren, medewerkers vitaal te houden en aantrekkelijker te worden als werkgever. Met de fietsleaseregeling van Oostendorp Lease geef je je medewerkers alle vrijheid om te kiezen wat bij hen past, met maximaal gemak, fiscaal voordeel en zonder verrassingen.

Lees verder
Pechhulp of schadehulp? Dit moet je weten
24-03-2025

Pechhulp of schadehulp? Dit moet je weten

Heb je autopech of schade en weet je niet wie je moet bellen? Je bent niet de enige: pechhulp en schadehulp worden vaak door elkaar gehaald. Toch is het verschil essentieel om snel de juiste hulp te krijgen. In deze blog leggen we kort en krachtig uit wat het verschil is én waar je direct terechtkunt.

Lees verder
De 10 belangrijkste leaseauto trends van 2024
14-02-2025

De 10 belangrijkste leaseauto trends van 2024

De autoleasemarkt is volop in beweging. In 2024 zien we een aantal interessante ontwikkelingen die invloed hebben op de keuzes van zakelijke en particuliere leaserijders. Van de groei in elektrisch rijden tot de blijvende populariteit van compacte SUV’s. Dit zijn de tien belangrijkste trends in de inzet van nieuwe leaseauto’s.

Lees verder
Verkeersboetes 2025 stijgen opnieuw
17-01-2025

Verkeersboetes 2025 stijgen opnieuw

Elk jaar worden de verkeersboetes in Nederland opnieuw vastgesteld. Voor de meeste verkeersboetes betaal je in 2025 ongeveer €10 meer dan in 2024. Deze aanpassing is het resultaat van een indexering van 3,2% op basis van de consumentenindex, bedoeld om boetes in lijn te houden met inflatie. Naast de verkeersboete betaal je administratiekosten, deze blijven ongewijzigd op €9.

Lees verder
Verzekeraars waarschuwen: appen achter het stuur kan lijden tot persoonlijk faillissement
16-01-2025

Verzekeraars waarschuwen: appen achter het stuur kan lijden tot persoonlijk faillissement

Vanaf december 2024 hebben vier grote verzekeraars hun polisvoorwaarden aangescherpt om gevaarlijk rijgedrag harder aan te pakken. Bestuurders die tijdens het rijden hun smartphone gebruiken om bijvoorbeeld berichten te versturen, draaien voortaan zelf op voor de financiële schade die ze veroorzaken bij een ongeval. Verzekeraars Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en InShared hebben dit vastgelegd in hun nieuwe polisvoorwaarden.

Lees verder
Tol betalen voor snelweg A24: de Blankenburgverbinding
18-12-2024

Tol betalen voor snelweg A24: de Blankenburgverbinding

Op zaterdag 7 december 2024 is de nieuwe snelweg A24, bekend als de Blankenburgverbinding, officieel geopend. Deze 4,5 kilometer lange verbinding tussen de A20 bij Vlaardingen en de A15 bij Rozenburg is de eerste snelweg in Nederland met elektronische tolheffing (e-TOL).

Lees verder
Maximale Actieradius in de Winter met je EV of Hybride! 7 Tips
12-12-2024

Maximale Actieradius in de Winter met je EV of Hybride! 7 Tips

De winter is in aantocht! Voor de actieradius van je Hybride of EV kan kou een uitdaging zijn. Met 7 slimme, praktische tips rijd je deze winter zuinig én zonder zorgen.

Lees verder