Veilig rijden doe je zo – Parkeren, inhalen, invoegen en voorsorteren

12-01-2023
Onderwerp
Schadeherstel

Schade, het is iets waar iedereen een hekel aan heeft, omdat het vaak voor hoge onverwachte kosten zorgt. Veel schade wordt veroorzaakt door anderen, maar zelf kun je ook rekening houden met een aantal zaken. In deze blogreeks lees je tips en tricks om schade te voorkomen.


Parkeren

  • Parkeer achteruit in, zo heb je bij het uitrijden meer overzicht op de weg en hoef je niet over je schouder te kijken. Bovendien is het gemakkelijker.
  • Klap (wanneer kan) je spiegels in, dit voorkomt dat degene die langs je parkeert de spiegels over het hoofd ziet en er af rijdt.
  • Gebruik je spiegels. Soms reageren de parkeersensoren van je auto iets later of ziet je achteruitrijcamera iets over het hoofd, waardoor je net dat ene paaltje raakt. Ook al heb je parkeersensoren of een achteruitrijcamera, het is toch belangrijk dat je in je spiegels kijkt.
  • Stuur terug zodat je wielen recht staan. Dit voorkomt dat degene die langs je parkeert tegen je wiel aanrijdt
  • Zorg dat je gefocust bent tijdens het parkeren. Wat hierbij helpt is om de radio zachter of uit te zetten en je raam open te zetten. Zo hoor je omgevingsgeluid van eventuele kinderen, voetgangers of fietsers.
  • Laat je niet opjagen door de omgeving. Kijk op een drukkere parkeerplaats een aantal keer extra om te checken of het parkeren veilig kan gebeuren.
  • Parkeer bewust, kies waar mogelijk een plek op de hoek.
  • Maak het jezelf niet te moeilijk. Waarom zou je moeite doen om tussen twee auto’s te parkeren terwijl er verderop een ruimere plek beschikbaar is?

Inhalen, invoegen en voorsorteren

  • Bij het inhalen, invoegen en voorsorteren is het erg belangrijk dat je communiceert met je medeweggebruikers. Hiervoor gebruik je de richtingaanwijzer. Geef dus bij het inhalen, invoegen en voorsorteren tijdig richting aan zodat de andere weggebruikers kunnen anticiperen.
  • Let goed op de blokmarkeringen bij en in- uitvoegstrook. Hier gelden geen specifieke voorrangsregels en moet je dus samen met je medeweggebruikers regelen dat het in- of uitvoegen veilig verloopt.
  • Gebruik waar nodig de volledige invoegstrook en pas je snelheid aan op je medeweggebruikers.
  • Let op de dode hoek van vrachtauto’s. Hier zien zij je niet of nauwelijks. Zorg dus dat je waar kan altijd zichtbaar bent voor de vrachtauto.



    Andere nieuwsberichten

    Voorkom boetes: verplichte auto-uitrusting per EU vakantieland
    09-05-2025

    Voorkom boetes: verplichte auto-uitrusting per EU vakantieland

    Als je met de auto op vakantie gaat, wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. In veel Europese landen gelden specifieke regels over welke uitrusting je verplicht in je voertuig moet hebben. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes of andere ongemakken.

    Lees verder
    Wij breiden uit met Toyota: vanaf 1 juli ook in Valkenswaard
    08-05-2025

    Wij breiden uit met Toyota: vanaf 1 juli ook in Valkenswaard

    Per 1 juli 2025 openen we een nieuwe Toyota-vestiging in Valkenswaard. Daarmee breiden we ons netwerk uit naar 9 locaties in Zuid-Nederland, zodat we jou nog beter van dienst kunnen zijn – dichtbij huis, met de service die je van ons gewend bent.

    Lees verder
    Oostendorp Autogroep verwelkomt Suzuki in Oss
    01-05-2025

    Oostendorp Autogroep verwelkomt Suzuki in Oss

    We breiden uit! Vanaf vandaag, 1 mei, ben je van harte welkom bij onze gloednieuwe Suzuki-vestiging in Oss. Met deze uitbreiding versterken we onze positie in de regio én zetten we een mooie stap in onze samenwerking met Suzuki.

    Lees verder
    Airco Controle – Waarom belangrijk?
    22-04-2025

    Airco Controle – Waarom belangrijk?

    Geen koele lucht, beslagen ramen of een muffe geur? Grote kans dat je airco snakt naar een onderhoudsbeurt. Veel automobilisten vergeten hun airco, terwijl een simpele controle problemen én kosten kan voorkomen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

    Lees verder
    Aquaplaning: Wat het is & Wat te doen
    18-04-2025

    Aquaplaning: Wat het is & Wat te doen

    Stel je voor: je rijdt op de snelweg, het regent keihard en ineens voelt je auto alsof hij loskomt van de weg. Geen grip, geen controle. Dát is aquaplaning. Eng? Zeker. Maar geen paniek – je kunt het vaak voorkomen en weet je wat? Ook als het gebeurt, kun je veilig blijven. In deze blog leggen we uit hoe.

    Lees verder
    Fietslease 2025: aantrekkelijk en duurzaam geregeld
    17-04-2025

    Fietslease 2025: aantrekkelijk en duurzaam geregeld

    Fietslease is in 2025 uitgegroeid tot een van de meest gewilde secundaire arbeidsvoorwaarden. Steeds meer organisaties omarmen het als slimme manier om duurzaam vervoer te stimuleren, medewerkers vitaal te houden en aantrekkelijker te worden als werkgever. Met de fietsleaseregeling van Oostendorp Lease geef je je medewerkers alle vrijheid om te kiezen wat bij hen past, met maximaal gemak, fiscaal voordeel en zonder verrassingen.

    Lees verder
    Pechhulp of schadehulp? Dit moet je weten
    24-03-2025

    Pechhulp of schadehulp? Dit moet je weten

    Heb je autopech of schade en weet je niet wie je moet bellen? Je bent niet de enige: pechhulp en schadehulp worden vaak door elkaar gehaald. Toch is het verschil essentieel om snel de juiste hulp te krijgen. In deze blog leggen we kort en krachtig uit wat het verschil is én waar je direct terechtkunt.

    Lees verder
    De 10 belangrijkste leaseauto trends van 2024
    14-02-2025

    De 10 belangrijkste leaseauto trends van 2024

    De autoleasemarkt is volop in beweging. In 2024 zien we een aantal interessante ontwikkelingen die invloed hebben op de keuzes van zakelijke en particuliere leaserijders. Van de groei in elektrisch rijden tot de blijvende populariteit van compacte SUV’s. Dit zijn de tien belangrijkste trends in de inzet van nieuwe leaseauto’s.

    Lees verder
    Verkeersboetes 2025 stijgen opnieuw
    17-01-2025

    Verkeersboetes 2025 stijgen opnieuw

    Elk jaar worden de verkeersboetes in Nederland opnieuw vastgesteld. Voor de meeste verkeersboetes betaal je in 2025 ongeveer €10 meer dan in 2024. Deze aanpassing is het resultaat van een indexering van 3,2% op basis van de consumentenindex, bedoeld om boetes in lijn te houden met inflatie. Naast de verkeersboete betaal je administratiekosten, deze blijven ongewijzigd op €9.

    Lees verder