Wisselen naar zomerbanden: dit zijn de voordelen

25-03-2024
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Onderhoud

De zon krijgt langzaam weer de overhand. De temperaturen stijgen en de natuur komt tot leven. Traditioneel stappen veel automobilisten nu over op zomerbanden. Maar waarom is het zo belangrijk om nu je banden te wisselen? Er is namelijk geen wet die het gebruik van zomerbanden in ons land verplicht. Toch zijn er enkele goede redenen waarom je je banden beter kunt laten wisselen.

Kortere remweg

Het profiel van zomerbanden is aanzienlijk verfijnder dan dat van grove winterbanden. Deze eigenschap zorgt voor meer grip en een kortere remweg bij hoge asfalttemperaturen. Zomerbanden zorgen dus voor meer veiligheid op de weg. En dat verschil is groter dan je denkt, want het kan zomaar het verschil maken tussen een narrow escape als je plotseling moet remmen voor bijvoorbeeld stilstaande auto's of een aanrijding met pak hem beet 30 kilometer per uur, met alle gevolgen van dien.

Hardere rubbersamenstelling

Om ervoor te zorgen dat winterbanden zich aanpassen aan alle wegomstandigheden, bevatten ze een hoog aandeel weekmakers en rubber. Zomerbanden zijn daarentegen veel harder. Daardoor zijn ze beter bestand tegen hitte en kunnen ze in de zomer zelfs bij meer dan 40°C uit de voeten. Bovendien hebben zomerbanden speciale loopvlakken die zelfs bij hoge temperaturen stabiel blijven én tegelijkertijd zorgen voor een snelle afvoer van regenwater. Dit zorgt ervoor dat aquaplaning, oftewel het moment waarop de wielen het contact met de weg verliezen en de auto zodoende onbestuurbaar wordt, pas bij een aanzienlijk hogere snelheid optreedt in de zomer.

Minder slijtage

Dankzij hun speciale rubbersamenstelling zijn zomerbanden duurzamer bij hoge temperaturen. Winterbanden daarentegen slijten sneller. Door hun zachte rubber verliezen ze in de zomer sneller profieldiepte. Dit kan betekenen dat ze in de daaropvolgende winter niet meer bruikbaar zijn. Als je bedenkt dat een setje banden zomaar 600 tot 700 euro kost, dan is dat zeker iets om rekening mee te houden aangezien een wielenwissel vaak maar enkele tientjes kost. Je moet weliswaar even geld investeren in een extra set wielen en banden als je op zowel zomer- als winterbanden wilt rijden, maar feit is ook dat er maar één setje banden tegelijk slijt en je er extra veiligheid voor terugkrijgt.

Een lager brandstofverbruik en grotere actieradius

Met zomerbanden verbruikt een auto tot wel 15 procent minder brandstof in de zomer. Dit komt voornamelijk door de lagere rolweerstand van de hardere banden. Met de huidige brandstofprijzen scheelt dat een slok op een borrel. En bij elektrische auto’s het voordeel vergelijkbaar, want met zomerbanden daalt het stroomverbruik aanzienlijk. Dus een elektrische auto heeft een grotere actieradius in de zomer op zomerbanden.

Stiller

Winterbanden hebben brede profielen om indien nodig sneeuw af te kunnen voeren. Deze profielen zorgen op droog en warm asfalt voor meer bandengeluid. Zomerbanden hebben minder ruimte tussen de profielen nodig, waardoor je minder vervelend bandengeluid hoort. Nu nieuwe auto’s telkens betere isolatie krijgen is het belangrijk om bandengeluid ook buiten te houden. Extra rust aan boord zorgt ook voor meer rijcomfort en dus ook een stukje veiligheid.

Op winterbanden blijven rijden in de zomer is een slecht idee!

Hoewel ze op elkaar lijken, zijn zomer- en winterbanden fundamenteel verschillend. Bij winterbanden is het loopvlakpatroon, inclusief de zachtere rubbersamenstelling, gemaakt om veiliger te rijden in koudere omstandigheden. Zomerbanden daarentegen zijn ontworpen voor veilig en comfortabel rijden in de zomer.

Zomerbanden zorgen voor een soepel, nauwkeurig rijgedrag en een snelle respons tijdens het sturen. Dit maakt het rijden niet alleen comfortabeler, maar ook veiliger in situaties waarin je bijvoorbeeld moet uitwijken.

Andere nieuwsberichten

Airco Controle – Waarom belangrijk?
22-04-2025

Airco Controle – Waarom belangrijk?

Geen koele lucht, beslagen ramen of een muffe geur? Grote kans dat je airco snakt naar een onderhoudsbeurt. Veel automobilisten vergeten hun airco, terwijl een simpele controle problemen én kosten kan voorkomen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Lees verder
Aquaplaning: Wat het is & Wat te doen
18-04-2025

Aquaplaning: Wat het is & Wat te doen

Stel je voor: je rijdt op de snelweg, het regent keihard en ineens voelt je auto alsof hij loskomt van de weg. Geen grip, geen controle. Dát is aquaplaning. Eng? Zeker. Maar geen paniek – je kunt het vaak voorkomen en weet je wat? Ook als het gebeurt, kun je veilig blijven. In deze blog leggen we uit hoe.

Lees verder
Fietslease 2025: aantrekkelijk en duurzaam geregeld
17-04-2025

Fietslease 2025: aantrekkelijk en duurzaam geregeld

Fietslease is in 2025 uitgegroeid tot een van de meest gewilde secundaire arbeidsvoorwaarden. Steeds meer organisaties omarmen het als slimme manier om duurzaam vervoer te stimuleren, medewerkers vitaal te houden en aantrekkelijker te worden als werkgever. Met de fietsleaseregeling van Oostendorp Lease geef je je medewerkers alle vrijheid om te kiezen wat bij hen past, met maximaal gemak, fiscaal voordeel en zonder verrassingen.

Lees verder
Pechhulp of schadehulp? Dit moet je weten
24-03-2025

Pechhulp of schadehulp? Dit moet je weten

Heb je autopech of schade en weet je niet wie je moet bellen? Je bent niet de enige: pechhulp en schadehulp worden vaak door elkaar gehaald. Toch is het verschil essentieel om snel de juiste hulp te krijgen. In deze blog leggen we kort en krachtig uit wat het verschil is én waar je direct terechtkunt.

Lees verder
De 10 belangrijkste leaseauto trends van 2024
14-02-2025

De 10 belangrijkste leaseauto trends van 2024

De autoleasemarkt is volop in beweging. In 2024 zien we een aantal interessante ontwikkelingen die invloed hebben op de keuzes van zakelijke en particuliere leaserijders. Van de groei in elektrisch rijden tot de blijvende populariteit van compacte SUV’s. Dit zijn de tien belangrijkste trends in de inzet van nieuwe leaseauto’s.

Lees verder
Verkeersboetes 2025 stijgen opnieuw
17-01-2025

Verkeersboetes 2025 stijgen opnieuw

Elk jaar worden de verkeersboetes in Nederland opnieuw vastgesteld. Voor de meeste verkeersboetes betaal je in 2025 ongeveer €10 meer dan in 2024. Deze aanpassing is het resultaat van een indexering van 3,2% op basis van de consumentenindex, bedoeld om boetes in lijn te houden met inflatie. Naast de verkeersboete betaal je administratiekosten, deze blijven ongewijzigd op €9.

Lees verder
Verzekeraars waarschuwen: appen achter het stuur kan lijden tot persoonlijk faillissement
16-01-2025

Verzekeraars waarschuwen: appen achter het stuur kan lijden tot persoonlijk faillissement

Vanaf december 2024 hebben vier grote verzekeraars hun polisvoorwaarden aangescherpt om gevaarlijk rijgedrag harder aan te pakken. Bestuurders die tijdens het rijden hun smartphone gebruiken om bijvoorbeeld berichten te versturen, draaien voortaan zelf op voor de financiële schade die ze veroorzaken bij een ongeval. Verzekeraars Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en InShared hebben dit vastgelegd in hun nieuwe polisvoorwaarden.

Lees verder
Tol betalen voor snelweg A24: de Blankenburgverbinding
18-12-2024

Tol betalen voor snelweg A24: de Blankenburgverbinding

Op zaterdag 7 december 2024 is de nieuwe snelweg A24, bekend als de Blankenburgverbinding, officieel geopend. Deze 4,5 kilometer lange verbinding tussen de A20 bij Vlaardingen en de A15 bij Rozenburg is de eerste snelweg in Nederland met elektronische tolheffing (e-TOL).

Lees verder
Maximale Actieradius in de Winter met je EV of Hybride! 7 Tips
12-12-2024

Maximale Actieradius in de Winter met je EV of Hybride! 7 Tips

De winter is in aantocht! Voor de actieradius van je Hybride of EV kan kou een uitdaging zijn. Met 7 slimme, praktische tips rijd je deze winter zuinig én zonder zorgen.

Lees verder