De ouder-kind-vakantie

03-08-2023
Onderwerp

De ouder-kind-vakantie

Deze zomer staat in het teken van avontuur. Want de vakantie is hét moment om het avontuur op te zoeken. Of je nu als jong gezin familiecampings bezoekt, voor het eerst alleen op vakantie gaat, met vrienden van festival naar festival trekt óf de zomervakantie gebruikt om te verhuizen: iedereen beleeft deze zomer een ander avontuur. En die avonturen, daar heb je Oostendorp voor nodig. Want wij gaan met je mee.

Dit keer: de ouder-kind-vakantie. En daar hebben we twee smaken van, namelijk vader/zoon, of moeder/dochter (of welke samenstelling dan ook) die onafhankelijk van ‘t gezin op vakantie gaan. Maar ook de vakantie als alleenstaande ouder. Beide nemen we in dit avontuur mee.


Vakantie als alleenstaande ouder

Eerst: vakantie (vieren) als alleenstaande ouder, waarbij we vieren bewust tussen haakjes zetten. Want misschien vieren alleenstaande ouders helemaal geen vakantie. Misschien is het een 6-weken-lange-touwtrekwedstrijd met een ex-partner.

Maar misschien ook niet. Misschien is het wel het allergrootste, meest relaxte avontuur dat ouder en kind samen kunnen beleven, versierd met zonovergoten terrasbezoekjes waar de (alchoholvrije) wijnen, bieren en Fristi’s en Orangina’s rijkelijk vloeien.


Afspraak, afspraak, afspraak

Co-ouderschap is lastig. Vaak wel, in ieder geval. Vooral tijdens de zomervakantie speelt emotie een grote rol waardoor het respect voor elkaars tijd nog wel eens onder druk staat. Daarom is het belangrijk om, als ex-partners, ex-tra goede afspraken te maken. Enkele tips en aandachtspunten:



  • Communicatie: Begin ruim van tevoren met praten over vakantieplannen. Dit geeft jullie allebei de kans om je wensen en verwachtingen uit te spreken, en eventuele conflicten op te lossen.
  • Planning: Sommige ouders kiezen ervoor om de vakantie in tweeën te delen, waarbij het kind de eerste helft van de vakantie bij de ene ouder doorbrengt en de tweede helft bij de andere ouder. Anderen kiezen ervoor om bepaalde vakanties te wisselen. De ene ouder heeft het kind bijvoorbeeld tijdens de kerstvakantie in het ene jaar, en de andere ouder diezelfde vakantie een jaartje later.
  • Reizen: Als een ouder van plan is om met het kind op reis te gaan tijdens hun deel van de vakantie, moeten de details van deze reis worden gedeeld met de andere ouder. Details als de bestemming, verblijfplaats, contactgegevens, en het reisschema.
  • Flexibiliteit: Hoewel het belangrijk is om een duidelijk plan te hebben, is het nuttig om enige flexibiliteit te hebben. Plannen kunnen veranderen en het is belangrijk om in staat te zijn om aanpassingen te maken indien nodig.
  • Respect: Respecteer de tijd die de andere ouder met het kind heeft tijdens de vakantie. Dit betekent dat je het kind niet onnodig lastigvalt of de vakantieplannen van de andere ouder ondermijnt.




Handige tips. Van ons, voor jou.

Het plannen van een vakantie als alleenstaande ouder kan uitdagend zijn. En dan drukken we ons nog voorzichtig uit. Maar het kan ook een ongelooflijke ervaring zijn, vol mogelijkheden voor speciale momenten en nieuwe herinneringen. Enkele zaken die vooral dat tweede scenario ondersteunen:

  • Afhankelijk van de leeftijd en interesses van je kind(eren), wil je een bestemming kiezen die genoeg activiteiten biedt om hen bezig en betrokken te houden. Overweeg plaatsen met gezinsvriendelijke attracties zoals themaparken, musea of stranden. Of all of the above, natuurlijk.

  • Kies een accommodatie die kindvriendelijk is. Veel hotels en resorts bieden speciale voorzieningen voor gezinnen, zoals kinderclubs, zwembaden en speeltuinen. Appartementen of vakantiehuisjes met een keuken kunnen ook handig zijn, zodat je niet voor elke maaltijd uit eten hoeft. Mag wel, natuurlijk.

  • Hoewel spontaniteit een (groot) deel van het vakantieplezier is, kan het als alleenstaande ouder nuttig zijn om van tevoren een los schema te hebben. Dit helpt om stress te verminderen en ervoor te zorgen dat je alles je vakantie haalt maar ook alles stopt.


Speciaal voor een-oudervakanties


Als je je zorgen maakt over het alleen reizen, overweeg dan om een vakantie te boeken met een groep andere alleenstaande ouders. Er zijn reisorganisaties die speciale reizen organiseren voor alleenstaande ouders. Deze bijvoorbeeld: https://www.estivant.nl/. Of deze: https://www.eenoudervakantiegids.nl/.


Hoewel de focus van de reis waarschijnlijk op tijd met je kind(eren) zal liggen, vergeet niet om ook wat tijd voor jezelf in te plannen. Of dat nu betekent dat je een boek leest terwijl je kinderen in de kinderclub zijn, of geniet van een spa-behandeling: zorg ervoor dat je ook tijd neemt om zelf te ontspannen.

De ouder-kind-vakantie

Het gebeurt steeds vaker dat gezinsleden samen met, maar onafhankelijk van elkaar op vakantie gaan. Vader en zoon is een bekende samenstelling, net als moeder en dochter. En alhoewel ’t nog vaak een stedentrip of een (lang) weekend weg betreft, worden zomervakanties steeds vaker aangegrepen om lekker samen te bonden. En in dat laatste geval krijgen vakanties ook een duidelijk karakterprofiel. Vier voorbeelden:

  • Educatieve reizen: Deze vakanties kunnen museumbezoeken, historische bezienswaardigheden, natuurparken of wetenschapscentra bevatten. Het doel is om kinderen te leren terwijl ze plezier hebben en samen tijd doorbrengen met hun ouder.

  • Avontuurlijke vakanties: Voor de avontuurlijke types zijn er vakanties met dito activiteiten, zoals wandelen, kamperen, kanoën en rotsklimmen. Deze reizen zijn bedoeld om kinderen liefde voor de natuur en avontuur te laten ontdekken.

  • Themavakanties: Dit zijn vakanties die draaien om een specifiek thema, zoals een Disney-vakantie, een boerderijvakantie, of een vakantie gericht op een bepaalde sport of hobby. Ook leuk.

  • Vrijwilligers- of servicevakanties: Deze vakanties combineren reizen met vrijwilligerswerk. Dit kan een geweldige manier zijn om kinderen het belang van geven en gemeenschapsdienst te leren.

Trap ‘m op z’n staart!

Een fietsvakantie is trouwens óók een fantastische manier om samen wat quality time te boeken. Samen genieten van de natuur, lekker actief en misschien wel het allerbelangrijkste: de vraag “Zijn we er al” kan je gewoon terugvuren. Of je gaat nét wat harder fietsen…

En eerlijk: het wordt niet snel avontuurlijker dan een fietsvakantie. Ook (of zelfs) kinderen vinden fietsvakanties echt ge-wel-dig! Je reis is intensiever maar interessanter. Kies een route die enerzijds geschikt is maar natuurlijk ook lekker uitdagend is. Sterker nog: er zijn speciale fietsroutes die ideaal zijn voor gezinnen, met goed onderhouden paden, duidelijke bewegwijzering en interessante tussenstops. Zoek naar vlakke routes of routes met een lichte helling om de reis voor je kind aangenamer te maken.

En vergeet maar lekker dat ene hotel of die ene camping waar je de hele vakantie vastzit. Overnacht waar het kan (en mag) of kies juist voor een bonte mix van luxe hotels, kneuterige bed & breakfasts (B&B’s), en familiecampings, afhankelijk van jullie voorkeuren.

Natuurlijk moet je fiets geschikt zijn voor zo’n avontuur. De conditie van de fiets moet tiptop in orde zijn (net als die van jezelf, trouwens). Maar er moet ook maar ruimte zijn voor al jullie uitrusting. En dan laten we de veiligheid nog maar even buiten beschouwing.

Nu denk je vast: “Misschien is een nieuwe fiets verstandig”. Maar tegelijkertijd realiseer je jezelf óók dat het vakantiebudget al een bestemming heeft: de vakantie. Duh.



Herkenbaar?

Dan hebben we goed nieuws voor je. Want met Oostendorp Fietslease houd jij je vakantiebudget in je fietstas maar trap je wel lekker weg op je nieuwe (elektrische) fiets. Nieuwsgierig geworden Kijk dan eens hier: https://www.oostendorp-autogroep.nl/fietslease-voor-werknemers



Afsluitend

Onthoud dat het doel van een vakantie is om te genieten en nieuwe ervaringen op te doen, of je nu alleen reist of met een partner. Met de juiste planning en een positieve instelling kan een vakantie als alleenstaande ouder een onvergetelijke ervaring zijn vol plezier en avontuur.