Deze zomer staat in het teken van avontuur. Want de vakantie is hét moment om het avontuur op te zoeken. Of je nu als jong gezin de familiecampings bezoekt, voor het eerst alleen op vakantie gaat, met vrienden van festival naar festival trekt óf de zomervakantie gebruikt om te verhuizen: iedereen beleeft deze zomer een ander avontuur. En die avonturen, daar heb je Oostendorp voor nodig. Want wij gaan met je mee.
Dit keer: vakantie met vrienden en vriendinnen. Want het zijn deze vakanties die de term ‘avontuurlijk’ een extra dimensie geven. In dit artikel beschrijven we de avonturen van veel jongeren die na hun carrière in de schoolbanken andere plannen hebben. Want jongeren zijn doorlopend in beweging. Sterker nog: het typeert hun bestaan in deze belangrijke jaren. Op kleine én op grote schaal.
Whoop whoop!
Geslaagd! Eindelijk. Het einde van je (middelbare)schoolperiode is een iconisch moment: de rest van je leven staat op het punt te beginnen. Een goed moment om met vrienden en/of vriendinnen erop uit te trekken. En dat gebeurt ook. Veel. Soms in eigen land, vaak in het buitenland waar het aantal zonuren per dag zijn oververtegenwoordigd.
Er zijn overigens meer dan genoeg (ex-)studenten die hun vakantie op een andere manier inrichten, maar daarover later meer.
Populaire vakantiebestemmingen onder jongeren
Vroeg je in de jaren ‘90 de gemiddelde Nederlandse jongere waar ze samen op vakantie gingen, kreeg je waarschijnlijk ‘Renesse’ teruggevuurd. Inmiddels wordt deze immens populaire badplaats ingewisseld voor, nou ja: andere immens populaire badplaatsen, maar dan op steeds grotere afstanden van papa en mama. Kos, in Griekenland bijvoorbeeld. Of het Spaanse Ibiza. Populair onder jongeren, minder populair bij papa en mama.
Dit zijn trouwens de 10 meest populaire vakantiebestemmingen onder jongeren dit jaar (niet in volgorde van populariteit):
- El Arenal (Spanje)
- Ibiza (Spanje)
- Salou (Spanje)
- Sunny Beach (Bulgarije)
- Marmaris (Turkije)
- Kos (Griekenland)
- Albufeira (Portugal)
- Lloret de Mar (Spanje)
- Blanes (Spanje)
- Chersonissos (Griekenland)
Het avontuur
Deze reizen zijn al avontuurlijk an sich maar ook op vakantie wordt het avontuur opgezocht. Sightseeing, stappen, eten en drinken: je kent het wel. Maar spanning en sensatie mogen niet ontbreken. Zoek je nog inspiratie? Hier een lijstje met avontuurlijke vakantie-ideeën met je vriendengroep:
- Surfen
- Survivalen
- Bungeejumpen/parachutespringen
- Snorkelen/duiken
- Bergbeklimmen
- Jetskiën
- Ziplinen
- Jungletrekking
- Raften
- Paragliden
- Sandboarden
Zoek je inspiratie?
Zoek je meer inspiratie voor een avontuurlijke (invulling) van je vakantie? Check dan deze site even, daar krijg je geen spijt van! Het team van Bunkhouse organiseert avontuurlijke reizen, speciaal voor jongeren. Je geeft eenvoudig aan of je een warme of koude omgeving zoekt, en of je wil worden uitgedaagd of gewoon lekker wil chillen.
Inspiratie
Bewust vakantie vieren
Maar de typische jongerenvakantie verandert. Actuele wereldthema’s nemen een steeds groter aandeel in de manier waarop jongeren hun vakanties inrichten. Vakantiethema’s als ‘duurzaam toerisme’ en ‘digitale detox’ worden steeds populairder. Ook culinaire reizen vallen goed in de smaak.
Met de manier waarop deze reizen worden georganiseerd, wordt steeds bewuster omgegaan. Natuurlijk zijn groepsreizen onverminderd populair maar couchsurfing en homestays worden veelvuldig gebruikt. Net als interrailen: onbeperkt reizen met de trein door Europese landen. Het biedt de mogelijkheid om verschillende steden en culturen te ervaren en makkelijk (en duurzaam) van de ene bestemming naar de andere te reizen.
Vakanties worden anno 2023 dus steeds bewuster gevierd, in plaats van (op het stereotypische af) ‘bewusteloos’. Sterker nog: de meer traditionele flow van opleiding naar werk, wordt steeds vaker onderbroken door een gap year om de meer fundamentele zaken des levens op een rijtje te zetten.
Gap year
Een gap year is een tussenjaar. Een jaar waarin de schoolrugzak (vaak) wordt ingeruild voor een backpack: het eerste, grote avontuur van veel jongeren. En vergis je niet: een gap year is niet alleen maar vakantievieren en uitslapen. Het is hard werken. Met enige regelmaat, in ieder geval. Het kan helpen bij het verkennen van hun interesses, het opdoen van waardevolle ervaringen en het ontwikkelen van belangrijke levensvaardigheden.
Een gap year staat dus in het teken van doelen, reizen en niet in de laatste plaats: persoonlijke groei en zelfontdekking. Vrijwilligerswerk speelt ook een belangrijke rol voor veel jongeren. Dit kan lokaal zijn of in het buitenland.
Polarsteps
Reizen is avontuurlijk. Maar je wil die reis natuurlijk ook met mensen delen. Met Polarsteps houd je niet alleen mensen op de hoogte van je avonturen, het is voor jezelf ook een ontzettend fijne manier om je eigen reis in kaart te brengen. Check it out!
Polarstept
Verzekerd van een fijne en zorgeloze reis
Ga je op reis? Zorg er dan alsjeblieft voor dat je goed verzekerd op weg bent. Een doorlopende reisverzekering is zelfs méér dan een goed idee: het is een must have. Heb je er al eentje? Goed, maar kijk dan even de kleine lettertjes na. Want je mobiliteitsdekking zal in Phnom Penh anders zijn dan in Appingedam.
'Da's een handige tip!'
Misschien denk je nu: ‘Verdorie, dát is een handige tip!’.
Nou: graag gedaan, natuurlijk. Maar als je deze tip al waardevol vindt, kijk dan ook vooral even naar deze veelvoorkomende vragen (en antwoorden) die je ongetwijfeld verder zullen helpen.
Oostendorp Autopolis
Verhuizen
Na de ene studie volgt soms een vervolgstudie, vaak op een andere plek. En als er geen vervolgstudie volgt, gaan veel (ex)studenten het huis uit. Dus niet iedereen besteedt al die vrije dagen aan vakantie -of in ieder geval niet alle vrije dagen. Maar wel zoveel mogelijk.
Één manier om je waardevolle vakantie-uren in je zak te houden, is door een handige verhuisbus of bakwagen met laadklep te huren. In plaats van je betrouwbare doch compacte Toyota Aygo, Toyota Yaris of Mazda 2 (of ander compact model) vol te proppen met verhuisdozen waardoor je 23 keer heen-en-weer moet rijden, kan je veel beter een ruime bus of bakwagen huren. Dat scheelt je heel veel kopzorgen, brandstof, geregel, koppen koffie, risico en bovendien: kostbare tijd. Gewoon doen, dus.
Beweging dus
Het leven van de gemiddelde Nederlandse jongere staat dus volledig in het teken van beweging. Aan de ene kant hebben we de fysieke beweging: mobiliteit. Aan de andere kant hebben we de individuele reis van de adolescent, die in het teken staat van persoonlijke groei en ontwikkeling. Beweging en mobiliteit zijn in deze fase een synoniem geworden van vooruitgang. En veel avontuurlijker dan dat, wordt het niet.
Wil je trouwens na je vakantie-avontuur een nieuw avontuur starten? Kijk dan eens op werkenbijoostendorp.nl. Misschien zit er iets voor je tussen. We zoeken doorlopend naar betrokken mensen die samen met ons nieuwe avonturen wil beleven.
Werken bij Oostendorp