10 belangrijke aandachtspunten tijdens een proefrit

23-11-2023
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Kopen

10 belangrijke aandachtspunten tijdens een proefrit

Een proefrit is een belangrijk onderdeel van het aankoopproces van een auto. Maar naast noodzakelijk is het maken van een proefrit ook gewoon heel erg leuk! Je kan de auto echt leren kennen en beter beoordelen of deze aan jouw behoeften en verwachtingen voldoet.

Tijdens een proefrit is het van cruciaal belang om op verschillende aspecten van de auto te letten, zodat je een goede beslissing kunt nemen. Hier zijn 10 belangrijke punten waar je op moet letten tijdens een proefrit.

1. Comfort en ergonomie

Zorg ervoor dat je comfortabel in de auto zit en dat de stoel, het stuur en de pedalen goed zijn afgesteld op jouw lichaam. Controleer of je voldoende beenruimte en hoofdruimte hebt: essentieel voor lange ritten en dagelijks gebruik.

Een feitje: Wist je dat de juiste zithouding erg belangrijk is om vermoeidheid te verminderen en comfortabel te kunnen rijden? De juiste hoek van je stoel en de afstand tot het stuur kunnen trouwens ook rugklachten voorkomen.

2. Zichtlijnen

Controleer de zichtlijnen vanuit de bestuurdersstoel. Kun je goed zien wat er om je heen gebeurt? Zijn er dode hoeken die je zicht belemmeren? Een goed zicht is cruciaal voor de veiligheid.

Moderne auto's zijn voorzien van geavanceerde spiegels en sensoren om de zichtbaarheid te verbeteren. Controleer of deze goed zijn afgesteld en zorg ervoor dat je een helder zicht hebt op de weg.


3. Rijeigenschappen

Let op hoe de auto rijdt. Test de acceleratie, remmen, en stuurrespons. Merk op of de auto soepel en stabiel over de weg rijdt. Hoe voelt het om bochten te nemen? Rijden op verschillende soorten wegen kan je een goed beeld geven van de rijeigenschappen.


Feitje: De wielophanging en vering van een auto kunnen heel anders worden ervaren tussen verschillende modellen. Test hoe de auto reageert op verschillende wegoppervlakken om te beoordelen of deze goed bij je passen.4. Geluidsisolatie

Probeer aandacht te besteden aan het geluidsniveau in de auto. Is er veel windgeruis, motorgeluid of geluid van de weg? Een stille cabine draagt bij aan het rijcomfort. Een stille cabine draagt niet alleen bij aan het comfort, maar kan ook de concentratie en alertheid van de bestuurder verbeteren. Let op de geluidsisolatie bij hogere snelheden en in winderige omstandigheden.

5. Infotainmentsysteem en technologie

Test het infotainmentsysteem, de navigatie, en andere technologische functies van de auto. Zorg ervoor dat je gemakkelijk kunt omgaan met het touchscreen of de knoppen en dat de connectiviteitsopties aan jouw behoeften voldoen.

Feitje: Sommige moderne auto's zijn uitgerust met spraakgestuurde infotainmentsystemen, waardoor je je handen aan het stuur kunt houden en je aandacht op de weg kunt houden. Dit kan de veiligheid aanzienlijk verbeteren!

6. Veiligheidskenmerken

Controleer of de auto is uitgerust met geavanceerde veiligheidsvoorzieningen, zoals adaptieve cruisecontrol, automatische noodremsystemen en rijstrookassistentie. Deze functies kunnen een grote rol spelen in de veiligheid van de auto.

Weetje: Adaptive Cruise Control past automatisch de snelheid van de auto aan op basis van de afstand tot het voorliggende voertuig. Dit systeem kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid tijdens lange ritten.

7. Brandstofverbruik

Let op het brandstofverbruik van de auto tijdens de proefrit. Een zuinige auto kan je op de lange termijn geld besparen. Het brandstofverbruik van een auto kan variëren afhankelijk van je rijstijl. Wil je een nauwkeurige meting van het brandstofverbruik? Zorg ervoor dat je de tank voldoende vult voordat je aan je proefrit begint.


8. Onderhoudsgeschiedenis

Vraag naar de onderhoudsgeschiedenis van de auto. Heeft de auto regelmatig onderhoud gehad en zijn er geen bekende problemen? Dit kan een indicatie zijn van de betrouwbaarheid van de auto.


Vraag de verkoper om de onderhoudsdocumentatie van de auto te tonen. Een goed gedocumenteerde onderhoudsgeschiedenis kan wijzen op een goed verzorgde auto en mogelijk toekomstige kosten voorkomen.


9. Ruimte en opslag

Controleer de bagageruimte en de opslagmogelijkheden in de auto. Heb je voldoende ruimte voor je spullen en is de indeling van de ruimte handig?

Sommige auto's hebben handige opbergmogelijkheden in de vorm van verborgen compartimenten, uitschuifbare lades en flexibele achterbanken. Controleer of deze functies aanwezig zijn en hoe ze jouw dagelijks gebruik kunnen vergemakkelijken.

10. Probeer verschillende modellen

Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan verschillende modellen en vergelijk ze. Dit helpt je om de beste keuze te maken en te bepalen welke auto het beste aan jouw wensen voldoet. Dit helpt je om de beste keuze te maken en te bepalen welke specificaties en functies het beste bij jou passen.

Een waardevolle kans

Een proefrit is een waardevolle kans om de auto grondig te evalueren voordat je een aankoopbeslissing neemt. Neem de tijd om op de bovengenoemde punten te letten en stel vragen aan de verkoper als dat nodig is. Alleen op die manier kun je er zeker van zijn dat je de juiste auto voor jou kiest.

Natuurlijk staan wij voor je klaar om je te helpen met alle bovenstaande aandachstpunten. En meer, als dat nodig is om jouw gelukkig te maken met je nieuwe auto of occasion.

Veel succes met je proefrit en het vinden van de perfecte auto! En als je wil weten welke auto's klaarstaan voor een proefrit? Bekijk dan onze voorraad!

Direct naar voorraad!

Andere nieuwsberichten

MAZDA CX-5: 6 jaar de populairste trekauto in Nederland! 
12-02-2024

MAZDA CX-5: 6 jaar de populairste trekauto in Nederland! 

De Mazda CX-5 is nu voor het zesde opeenvolgende jaar de meest populaire caravantrekker van Nederland. Volgens ACSI is meer dan 9% van alle caravantrekkers in Nederland een Mazda CX-5.

Lees verder
Ga je wintersporten in plaats van carnavallen? Houd hier dan rekening mee.
08-02-2024

Ga je wintersporten in plaats van carnavallen? Houd hier dan rekening mee.

Indien je met je auto naar je wintersportbestemming rijdt, dan is het verstandig je voor te bereiden. Graag willen we wat tips geven waarmee berijders veilig op pad gaan richting de hopelijk dik besneeuwde bergen. Er is bijvoorbeeld veel onwetendheid over de winterbandenplicht in Duitsland.

Lees verder
Je eerste auto kopen
02-02-2024

Je eerste auto kopen

Wij begrijpen als geen ander hoe opwindend en tegelijkertijd uitdagend het kan zijn om je eerste auto te kopen. Het is een mijlpaal die gepaard gaat met veel keuzes en overwegingen. Maar geen nood: wij helpen je.

Lees verder
Voor bestelauto’s moet je straks BPM betalen, behalve elektrische. Hoe zit dat?
01-02-2024

Voor bestelauto’s moet je straks BPM betalen, behalve elektrische. Hoe zit dat?

Niet elke ondernemer weet het wellicht, maar naast de BTW-teruggave van je aangeschafte bestelauto heb je ook een ander voordeel. Je hoeft geen BPM te betalen, op dit moment althans. Bestelauto’s zijn tot 2025 vrijgesteld van BPM

Lees verder
Dé nieuwe automodellen van 2024
26-01-2024

Dé nieuwe automodellen van 2024

Het Nederlandse wegdek verwelkomt dit jaar veel nieuwe automodellen. Sommige automerken trakteren ons op een volledig nieuw model, zoals Mazda’s CX-80, terwijl andere ons verwennen met een langverwachte make-over van een waanzinnig populair model, zoals de Toyota Land Cruiser. Daarom dit korte overzicht van dé vier nieuwe automodellen van 2024!

Lees verder
Partnership met FC Den Bosch vernieuwd
11-01-2024

Partnership met FC Den Bosch vernieuwd

Oostendorp Autogroep en FC Den Bosch hebben hun succesvolle partnership met twee jaar verlengd. En daar zijn we ontzettend trots op, niet in de laatste plaats omdat de samenwerking inmiddels op 30 jaar(!) staat en dat is natuurlijk heel bijzonder! Of zoals Tommie van Alphen, algemeen directeur van FC Den Bosch zegt: "Dit is uniek in het betaalde voetbal!".

Lees verder
10 belangrijke aandachtspunten tijdens een proefrit
23-11-2023

10 belangrijke aandachtspunten tijdens een proefrit

Een proefrit is een belangrijk onderdeel van het aankoopproces van een auto. En laten we eerlijk zijn: ook gewoon heel leuk! Het is wel belangrijk om op verschillende aspecten van de auto te letten. Wij hebben de 10 belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Lees verder
De Hyundai KONA Electric versus de auto van het jaar 2023
22-11-2023

De Hyundai KONA Electric versus de auto van het jaar 2023

Voor het eerst in de geschiedenis won een Jeep de titel Auto van het jaar. De volledig elektrisch aangedreven Jeep Avenger versloeg met ruim 87 punten de favoriet. Maar met de komst van een nieuwe Hyundai KONA Electric, is er een nieuwe kanshebber. Misschien zelfs de nieuwe favoriet.

Lees verder
Rijvaardigheidstips voor de veranderende weersomstandigheden
06-11-2023

Rijvaardigheidstips voor de veranderende weersomstandigheden

We genoten dit jaar van een heerlijke indian summer. Maar nu de weersomstandigheden snel veranderen met een bijna kenmerkende, Nederlandse wispelturigheid, is een korte opfriscursus ‘Rijvaardigheid tijdens slechte(re) weersomstandigheden’ op z’n plek.

Lees verder