Alle voordelen van elektrisch rijden

29-09-2022
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Elektrisch rijden

Alle voordelen van elektrisch rijden

Elektrische auto’s zijn niet meer van de straat te denken. Maar wat zijn nou de voordelen van een elektrische auto? In deze blog leggen we je uit waarom een elektrische auto zo interessant is.


Elektrische auto en milieuvriendelijkheid

Elektrische auto’s zijn beter voor het milieu omdat ze, in tegenstelling tot een traditionele auto, geen CO2-uitstoot hebben. Dit komt door de elektromotor. Deze motor is direct met de aandrijfassen van de auto verbonden en haalt zijn energie uit een lithium-ion-accu.


Actieradius elektrische auto

Naast dat een auto zeer milieuvriendelijk is, spreek je al snel over de actieradius, range of het rijbereik van de auto. Hoe hoger de actieradius, hoe meer kilometers je met de auto aflegt. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat je zelf ook invloed kunt uitoefenen op de actieradius. Dit doe je door bijvoorbeeld de route aan te passen en voor meer binnendoor wegen te kiezen in plaats van de snelweg, de auto uit te laten rollen en door de auto (voor) te verwarmen middels stoelverwarming. Zo ga je onderweg voor nog meer duurzame kilometers.


Rijcomfort elektrische auto

De elektromotor die de elektrische auto bevat is muisstil. Dit zorgt ervoor dat jij comfortabel en ontspannen geniet van je rit. Bovendien beschikt de elektromotor op elk moment over de maximale trekkracht waardoor je met een elektrische auto snel accelereert.


Onderhoud elektrische auto

Een elektrische auto heeft bovendien veel minder onderhoud nodig dan een brandstof auto. Een elektromotor heeft namelijk weinig bewegende delen, geen motorolie en geen filters. Hierdoor zijn de onderhoudskosten een stuk lager en is de kans op mechanische defecten kleiner. Een groot deel van de elektrische auto’s gaat ook slim om met remenergie. Hiermee wordt de batterij tijdens het remmen opgeladen en slijten de remmen minder.

Je bespaart niet alleen op onderhoud, maar ook op de overige kosten. Een elektrische auto is wegenbelasting vrij en het laden is vele malen aantrekkelijker geprijsd dan tanken. Een volle accu van bijvoorbeeld 64 kWh kost slechts €14,08 waarmee je weer onderweg gaat voor wel 484 zorgeloze kilometers.

Dus als je op zoek bent naar een duurzame, ontspannen en financieel aantrekkelijke manier van rijden, dan is dit het moment om over te stappen op elektrisch!