Benzine besparen – zo doe je dat!

25-10-2022
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Overig

Benzine besparen – zo doe je dat!

Op dit moment zijn de brandstofprijzen enorm gestegen. Zeker in de aankomende dure maanden is het fijn om ergens op te kunnen besparen. Hieronder lees je daarom tips hoe je benzine kunt besparen.


Warm de motor langzaam op

De motor is vooral rond de winterperiode erg koud. Deze houdt er niet van om direct flink aan de slag te moeten. Zodra je dit wel doet, verbruikt hij veel meer brandstof dan nodig is. Daarbij heeft dit ook invloed op de levensduur. Rij dus vooral de eerste minuten wat rustiger, zodat de olietemperatuur geleidelijk kan stijgen. Ditzelfde geldt ook bij het stoplicht. Probeer zo min mogelijk te remmen of hard op te trekken. Zie je dat het stoplicht in de verte al oranje wordt? Laat dan je gas los en laat de auto rustig uitrollen.


Controleer geregeld je banden én bandenspanning

De rolweerstand van je banden kan veel invloed hebben op je brandstof verbruik. Hoe lager de bandenspanning, hoe meer rolweerstand je banden hebben en hoe meer je dus verbruikt. Daarnaast zullen de banden ook sneller slijten wanneer er geen juiste bandenspanning wordt aangehouden.


Probeer op het juiste moment te schakelen

Indien je een schakelauto hebt is het beste moment dat je kan schakelen wanneer de toerenteller tussen de 2000 en 2500 toeren aangeeft. In meer modernere auto’s zit tegenwoordig een schakelindicator dat aangeeft wanneer het tijd is om te schakelen. Rijd je op een snelweg, gebruik dan cruise control met 100 kilometer per uur. Dit bespaart zo’n 25% aan brandstof.


Rij zo aerodynamisch en licht mogelijk

Zodra je een raam open hebt staan, verbruik je veel meer brandstof. Bij hoge snelheden, zoals op de snelweg, zelfs 20% meer. Heb je iets bovenop het dak van je auto staan of fietsen op een fietsdrager dan geldt hetzelfde. Elke kilo die je extra meeneemt in de auto heeft ook invloed op de hoeveelheid brandstof wat je auto verbruikt. Neem dus alleen de bagage mee die je echt nodig hebt.