De plus- en minpunten van hybride rijden

18-10-2022
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Elektrisch rijden

De plus- en minpunten van hybride rijden

Je ziet ze steeds meer op de weg, hybride auto’s. Een hybride auto combineert een benzine- of dieselmotor met een elektromotor. Met deze motor heb je een laag brandstofverbruik. Wanneer je op het punt staat om over te stappen naar hybride is het goed om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. In dit artikel zetten wij voor jou de voor- en nadelen op een rijtje.

Pluspunten:

  1. Laag brandstofverbruik

Zoals we hierboven al benoemden, heeft een hybride auto een combinatie van een benzine- of dieselmotor met een elektromotor waardoor er minder brandstof verbruikt wordt tijdens het rijden. Op lagere snelheden rijdt een hybride vaak elektrisch, wat het vooral in stads- en fileverkeer een stuk zuiniger maakt. Veel hybride auto’s kunnen zelfs volledig elektrisch rijden en een plug-in hybride kan zelfs tientallen kilometers volledig elektrisch rijden. Hoe veel kilometers je elektrisch met een hybride auto kunt afleggen, wordt benoemd als actieradius. Dit verschilt per model en ligt aan het accupakket wat er in de auto ligt. Een hybride auto is trouwens ook niet alleen voordelig voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

  1. Hybride’s zijn vaak automaat

Hybride auto’s zijn, met uitzondering van mild-hybride modellen, voorzien van een automatische versnellingsbak. Dit zorgt ervoor dat filerijden een stuk comfortabeler wordt, de auto zet zichzelf dan in de juiste versnelling. Dit zorgt er weer voor dat je minder verbruikt.

  1. Oplaadplekken en kosten

Je ziet ze op iedere parkeerplaats tegenwoordig wel: een oplaadpaal. Wanneer je voor een plug-in hybride kiest is het handig om te weten dat deze oplaadpalen voldoende beschikbaar zijn. Met een plug-in hybride is het overwegen van een laadpaal aan huis zeker aan te raden. Het scheelt namelijk een hoop kosten in vergelijking met het laden aan een openbare laadpaal. Bovendien gaat het laden aan een laadpaal sneller dan in een stopcontact (aan huis).

  1. Belastingvoordeel

Voor een plug-in hybride auto geldt een financieel voordeel. Je betaalt namelijk maar de helft van de wegenbelasting. Dit geldt in ieder geval nog tot en met 2024. In 2025 hebben de plug-in hybrides waarschijnlijk nog 25% korting en vanaf 2026 geldt het volle tarief weer.


Minpunten:

  1. Aanschafprijs

Over het algemeen is de aanschafprijs van een benzine auto lager dan die van een hybride auto. Maar met de kostenbesparingen die hierboven benoemd worden, heb je deze over het algemeen snel terugverdiend.

  1. Minder bagageruimte

De elektrotechniek neemt meer ruimte in bij een hybride auto. Daardoor hebben hybride auto’s soms een kleinere bagageruimte.

  1. Weinig voordeel op de snelweg

Het lage verbruik van een hybride auto is een van de grootste voordelen. Dit geldt vooral bij lagere snelheden, zoals in de stad of tijdens het filerijden. Voor langere afstanden op de snelweg met een hoge snelheid is een hybride minder voordelig. Op constante hoge snelheden kan de hybridetechniek namelijk maar weinig ondersteuning bieden aan de verbrandingsmotor. Veel plug-in hybrides ondersteunen de motor wel op hogere snelheden, maar dat gaat wel ten koste van de stroom, waardoor de auto sneller leeg is.

  1. Laag of geen trekgewicht

Iets om je goed in te verdiepen is hoeveel de hybride auto die je koopt mag trekken en of er überhaupt een trekhaak op gemonteerd mag worden. Er zijn gelukkig wel hybride modellen die caravans kunnen trekken, zoals de Hyundai Tucson of de Hyundai Santa Fe.


Is hybride rijden iets voor jou? Kom langs naar een van onze vestigingen voor een (eerste) kennismaking met deze hybride rijbeleving. Onze adviseurs staan voor je klaar!

Bekijk hier alvast ons aanbod