Ga je wintersporten in plaats van carnavallen? Houd hier dan rekening mee.

08-02-2024
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Overig

Indien je met je auto naar je wintersportbestemming rijdt, dan is het verstandig je voor te bereiden.

Graag willen we wat tips geven waarmee berijders veilig op pad gaan richting de hopelijk dik besneeuwde bergen. Er is bijvoorbeeld veel onwetendheid over de winterbandenplicht in Duitsland.

Eind 2024 geen M+S banden meer

In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, zoals: ijzel, samengepakte sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs en rijp. Wie onder dat soort omstandigheden geen geschikte banden onder zijn auto heeft, riskeert niet alleen een boete, maar kan ook (mede-)aansprakelijk worden gesteld bij een aanrijding. Tot oktober 2024 worden M+S-banden ook nog als geschikt bevonden, maar na die datum zijn alleen nog banden met het sneeuwvloksymbool (three peak snowflake) op de wangen geschikt. In Duitsland en Zwitserland zijn winterbanden niet alleen geschikt zodra borden dit aangeven, ze dienen bovendien over een minimale profieldiepte van 4 millimeter te beschikken. In Frankrijk geldt ook een winterbandenplicht op trajecten waar borden dit aangeven.

Hetzelfde geldt voor Italië, voor de periode 15 november tot 15 april. Let op: in veel landen kun je bij een aanrijding als schuldige worden aangewezen als je op zomerbanden rijdt en/of forse boetes krijgen als je op dergelijke banden het verkeer hindert, zorg er dus voor dat je auto op winterbanden staat als je afreist naar die gebieden.

En hoe zit het met sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen zijn in Duitsland verplicht voor de aangedreven as(sen) wanneer borden dit aangeven, je mag dan maximaal 50 km/h rijden. Op sommige bergpassen in Frankrijk is montage van kettingen op de aangedreven as(sen) verplicht, het bord ‘B26’ ‘Chaînes à neige obligatoires’ wijst hierop. Ook in Oostenrijk en Italië zijn sneeuwkettingen verplichte kost wanneer verkeersborden hierop attenderen. Je dient ze in deze landen, in tegenstelling tot Frankrijk, ook verplicht bij je te hebben voor de aangedreven as(sen).

Milieustickers en verkeersluwe zones

Een ander punt waar je rekening mee moet houden is de lokale wetgeving met betrekking tot milieustickers. In Duitsland zijn deze vooral rond de binnensteden verplicht, waardoor je er tijdens je wintersportreis waarschijnlijk niet mee te maken krijgt. In Frankrijk kunnen ze echter ook voor departementen gelden, ook buiten de steden dus. En als je wintersportbestemming zich in een Italiaanse binnenstad bevindt, dan moet je goed letten op borden die een verkeersluwe zone aangeven. Als je toch een dergelijke Zona a Traffico Limitato inrijdt, dan kan het zijn dat je wordt geflitst en dat er vervolgens een fikse boete volgt.

Antivries niet vergeten


En het lijkt wellicht vanzelfsprekend, maar check voor de zekerheid ook even of er voldoende ruitensproeiervloeistof met antivries in het reservoir zit. Dit is de blauwe variant, de roze is voor zomerse omstandigheden. Als de zomervariant nog in het reservoir zit, is het verstandig het reservoir te legen (door de vloeistof weg te spuiten op de ruit) en de variant met antivries toe te voegen. Je wilt immers niet dat de boel bevriest tijdens je wintersportvakantie.

Denk aan je tankpas en laadpas op wintersport


Bij het gebruik van je tank- of laadpas heb je vooral te maken met de werking ervan. Bij een tankpas weet je redelijk gemakkelijk of je tankpas ook in het buitenland werkt. Je wagenparkbeheerder of leasemaatschappij kan die vraag voor je beantwoorden. Bij een laadpas gaat het er niet enkel om of je laadpas in het buitenland werkt, maar ook of hij het bij specifieke laadpalen werkt. Dat is niet altijd van te voren te zeggen, omdat je niet van te voren weet waar je oplaadt. Als je dat wel weet, controleer dan welke laadpas werkt en wat de kosten zijn. Wel geven we je de tip mee enkele extra, privé, laadpassen mee te nemen voor het geval de ene laadpas niet werkt.

Tot slot

Tot slot willen we iedereen alvast een fijne Carnaval wensen! Neem gezellig een biertje, maar zorg er vooral ook voor dat je niet meer achter het stuur hoeft te kruipen. Dan blijft het voor iedereen leuk en veilig.

Andere nieuwsberichten

Tips en tricks: op vakantie met je EV
07-06-2024

Tips en tricks: op vakantie met je EV

Wat je vakantiebestemming ook is, een elektrische auto is een uitstekende manier om er te komen. Vooral als je goed voorbereid bent. We geven in dit artikel tips en tricks met betrekking tot een optimale voorbereiding.

Lees verder
PHEV’s vanaf 1 januari 2025 een stuk minder aantrekkelijk geprijsd in Nederland
07-06-2024

PHEV’s vanaf 1 januari 2025 een stuk minder aantrekkelijk geprijsd in Nederland

Auto’s met een plug-in hybride aandrijflijn (PHEV), dus zowel met een brandstof- als een elektromotor, zijn in ieder geval op papier zuinig en zodoende zorgt de lage bpm ervoor dat ze scherp geprijsd zijn in ons land. De praktijk is echter weerbarstiger, want ze zijn alleen zuinig als de berijder ze gebruikt zoals ze bedoeld zijn. Om die reden wordt de CO2-emissie per 1 januari 2025 op een andere manier berekend, waardoor PHEV’s ook in ons land een stuk prijziger worden.

Lees verder
ADAS-systemen zorgen voor comfortabele en veilige vakantieritten
07-06-2024

ADAS-systemen zorgen voor comfortabele en veilige vakantieritten

Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) hebben een revolutie teweeggebracht in de auto-industrie met functies als botsingvermijding en waarschuwingen voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook. ADAS biedt echter voordelen die verder gaan dan veiligheid alleen, voordelen die juist tijdens een lange vakantierit duidelijk naar voren komen.

Lees verder
Hybride- en elektrische auto's met een verrassend sportief karakter
06-06-2024

Hybride- en elektrische auto's met een verrassend sportief karakter

Hybride- en elektrische auto's met sportief karakter (Met 4 voorbeelden)

Lees verder
De nieuwe Toyota GR Yaris: een rally-ervaring op de weg
06-06-2024

De nieuwe Toyota GR Yaris: een rally-ervaring op de weg

De nieuwe Toyota GR Yaris: een rally-ervaring op de weg

Lees verder
De 8 beste sportieve gezinsauto's van 2024
27-05-2024

De 8 beste sportieve gezinsauto's van 2024

Een sportieve tweedehands gezinsauto biedt comfortabel rijden en verbeterde veiligheid. Voordat je een keuze maakt, is het essentieel om je specifieke behoeften te overwegen, zoals ruimte voor een groeiend gezin, trekkracht voor caravanvakanties of zuinigheid voor lange afstanden. Bekijk onze selectie van de 8 beste tweedehands modellen van 2024, die verschillende behoeften zoals ruimte, trekkracht en zuinigheid adresseren. Dit overzicht helpt je bij het vinden van de ideale sportieve gezinsauto die past bij jouw levensstijl.

Lees verder
Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit
24-05-2024

Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit

Sinds 1 juli 2024 zijn werkgevers met 100 of meer werknemers verplicht om gegevens te verzamelen over de werkgebonden mobiliteit van hun personeel. Dit houdt in dat ze informatie moeten inwinnen over hoe werknemers van en naar hun werk reizen, en voor zakelijke reizen.

Lees verder
Suzuki verkozen tot klantvriendelijkste automotivebedrijf van Nederland
15-05-2024

Suzuki verkozen tot klantvriendelijkste automotivebedrijf van Nederland

Lees verder
Tanken in het buitenland: handige tips
12-04-2024

Tanken in het buitenland: handige tips

Ga je binnenkort naar het buitenland? Dan krijg je te maken met andere namen van brandstoffen. Ook de kleuren van de tankzuil kunnen in het buitenland nogal verschillen van wat je gewend bent in Nederland. Hierdoor bestaat de kans dat je de verkeerde brandstof tankt zonder dat je het door hebt. In deze blog geven we je daarom graag tips en meer informatie over het tanken in het buitenland. Zo voorkom je het tanken van de verkeerde brandstof.

Lees verder