Ga je wintersporten in plaats van carnavallen? Houd hier dan rekening mee.

08-02-2024
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Overig

Ga je wintersporten in plaats van carnavallen? Houd hier dan rekening mee.

Indien je met je auto naar je wintersportbestemming rijdt, dan is het verstandig je voor te bereiden.

Graag willen we wat tips geven waarmee berijders veilig op pad gaan richting de hopelijk dik besneeuwde bergen. Er is bijvoorbeeld veel onwetendheid over de winterbandenplicht in Duitsland.

Eind 2024 geen M+S banden meer

In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, zoals: ijzel, samengepakte sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs en rijp. Wie onder dat soort omstandigheden geen geschikte banden onder zijn auto heeft, riskeert niet alleen een boete, maar kan ook (mede-)aansprakelijk worden gesteld bij een aanrijding. Tot oktober 2024 worden M+S-banden ook nog als geschikt bevonden, maar na die datum zijn alleen nog banden met het sneeuwvloksymbool (three peak snowflake) op de wangen geschikt. In Duitsland en Zwitserland zijn winterbanden niet alleen geschikt zodra borden dit aangeven, ze dienen bovendien over een minimale profieldiepte van 4 millimeter te beschikken. In Frankrijk geldt ook een winterbandenplicht op trajecten waar borden dit aangeven.

Hetzelfde geldt voor Italië, voor de periode 15 november tot 15 april. Let op: in veel landen kun je bij een aanrijding als schuldige worden aangewezen als je op zomerbanden rijdt en/of forse boetes krijgen als je op dergelijke banden het verkeer hindert, zorg er dus voor dat je auto op winterbanden staat als je afreist naar die gebieden.

En hoe zit het met sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen zijn in Duitsland verplicht voor de aangedreven as(sen) wanneer borden dit aangeven, je mag dan maximaal 50 km/h rijden. Op sommige bergpassen in Frankrijk is montage van kettingen op de aangedreven as(sen) verplicht, het bord ‘B26’ ‘Chaînes à neige obligatoires’ wijst hierop. Ook in Oostenrijk en Italië zijn sneeuwkettingen verplichte kost wanneer verkeersborden hierop attenderen. Je dient ze in deze landen, in tegenstelling tot Frankrijk, ook verplicht bij je te hebben voor de aangedreven as(sen).

Milieustickers en verkeersluwe zones

Een ander punt waar je rekening mee moet houden is de lokale wetgeving met betrekking tot milieustickers. In Duitsland zijn deze vooral rond de binnensteden verplicht, waardoor je er tijdens je wintersportreis waarschijnlijk niet mee te maken krijgt. In Frankrijk kunnen ze echter ook voor departementen gelden, ook buiten de steden dus. En als je wintersportbestemming zich in een Italiaanse binnenstad bevindt, dan moet je goed letten op borden die een verkeersluwe zone aangeven. Als je toch een dergelijke Zona a Traffico Limitato inrijdt, dan kan het zijn dat je wordt geflitst en dat er vervolgens een fikse boete volgt.

Antivries niet vergeten


En het lijkt wellicht vanzelfsprekend, maar check voor de zekerheid ook even of er voldoende ruitensproeiervloeistof met antivries in het reservoir zit. Dit is de blauwe variant, de roze is voor zomerse omstandigheden. Als de zomervariant nog in het reservoir zit, is het verstandig het reservoir te legen (door de vloeistof weg te spuiten op de ruit) en de variant met antivries toe te voegen. Je wilt immers niet dat de boel bevriest tijdens je wintersportvakantie.

Denk aan je tankpas en laadpas op wintersport


Bij het gebruik van je tank- of laadpas heb je vooral te maken met de werking ervan. Bij een tankpas weet je redelijk gemakkelijk of je tankpas ook in het buitenland werkt. Je wagenparkbeheerder of leasemaatschappij kan die vraag voor je beantwoorden. Bij een laadpas gaat het er niet enkel om of je laadpas in het buitenland werkt, maar ook of hij het bij specifieke laadpalen werkt. Dat is niet altijd van te voren te zeggen, omdat je niet van te voren weet waar je oplaadt. Als je dat wel weet, controleer dan welke laadpas werkt en wat de kosten zijn. Wel geven we je de tip mee enkele extra, privé, laadpassen mee te nemen voor het geval de ene laadpas niet werkt.

Tot slot

Tot slot willen we iedereen alvast een fijne Carnaval wensen! Neem gezellig een biertje, maar zorg er vooral ook voor dat je niet meer achter het stuur hoeft te kruipen. Dan blijft het voor iedereen leuk en veilig.

Andere nieuwsberichten

MAZDA CX-5: 6 jaar de populairste trekauto in Nederland! 
12-02-2024

MAZDA CX-5: 6 jaar de populairste trekauto in Nederland! 

De Mazda CX-5 is nu voor het zesde opeenvolgende jaar de meest populaire caravantrekker van Nederland. Volgens ACSI is meer dan 9% van alle caravantrekkers in Nederland een Mazda CX-5.

Lees verder
Ga je wintersporten in plaats van carnavallen? Houd hier dan rekening mee.
08-02-2024

Ga je wintersporten in plaats van carnavallen? Houd hier dan rekening mee.

Indien je met je auto naar je wintersportbestemming rijdt, dan is het verstandig je voor te bereiden. Graag willen we wat tips geven waarmee berijders veilig op pad gaan richting de hopelijk dik besneeuwde bergen. Er is bijvoorbeeld veel onwetendheid over de winterbandenplicht in Duitsland.

Lees verder
Je eerste auto kopen
02-02-2024

Je eerste auto kopen

Wij begrijpen als geen ander hoe opwindend en tegelijkertijd uitdagend het kan zijn om je eerste auto te kopen. Het is een mijlpaal die gepaard gaat met veel keuzes en overwegingen. Maar geen nood: wij helpen je.

Lees verder
Voor bestelauto’s moet je straks BPM betalen, behalve elektrische. Hoe zit dat?
01-02-2024

Voor bestelauto’s moet je straks BPM betalen, behalve elektrische. Hoe zit dat?

Niet elke ondernemer weet het wellicht, maar naast de BTW-teruggave van je aangeschafte bestelauto heb je ook een ander voordeel. Je hoeft geen BPM te betalen, op dit moment althans. Bestelauto’s zijn tot 2025 vrijgesteld van BPM

Lees verder
Dé nieuwe automodellen van 2024
26-01-2024

Dé nieuwe automodellen van 2024

Het Nederlandse wegdek verwelkomt dit jaar veel nieuwe automodellen. Sommige automerken trakteren ons op een volledig nieuw model, zoals Mazda’s CX-80, terwijl andere ons verwennen met een langverwachte make-over van een waanzinnig populair model, zoals de Toyota Land Cruiser. Daarom dit korte overzicht van dé vier nieuwe automodellen van 2024!

Lees verder
Partnership met FC Den Bosch vernieuwd
11-01-2024

Partnership met FC Den Bosch vernieuwd

Oostendorp Autogroep en FC Den Bosch hebben hun succesvolle partnership met twee jaar verlengd. En daar zijn we ontzettend trots op, niet in de laatste plaats omdat de samenwerking inmiddels op 30 jaar(!) staat en dat is natuurlijk heel bijzonder! Of zoals Tommie van Alphen, algemeen directeur van FC Den Bosch zegt: "Dit is uniek in het betaalde voetbal!".

Lees verder
10 belangrijke aandachtspunten tijdens een proefrit
23-11-2023

10 belangrijke aandachtspunten tijdens een proefrit

Een proefrit is een belangrijk onderdeel van het aankoopproces van een auto. En laten we eerlijk zijn: ook gewoon heel leuk! Het is wel belangrijk om op verschillende aspecten van de auto te letten. Wij hebben de 10 belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Lees verder
De Hyundai KONA Electric versus de auto van het jaar 2023
22-11-2023

De Hyundai KONA Electric versus de auto van het jaar 2023

Voor het eerst in de geschiedenis won een Jeep de titel Auto van het jaar. De volledig elektrisch aangedreven Jeep Avenger versloeg met ruim 87 punten de favoriet. Maar met de komst van een nieuwe Hyundai KONA Electric, is er een nieuwe kanshebber. Misschien zelfs de nieuwe favoriet.

Lees verder
Rijvaardigheidstips voor de veranderende weersomstandigheden
06-11-2023

Rijvaardigheidstips voor de veranderende weersomstandigheden

We genoten dit jaar van een heerlijke indian summer. Maar nu de weersomstandigheden snel veranderen met een bijna kenmerkende, Nederlandse wispelturigheid, is een korte opfriscursus ‘Rijvaardigheid tijdens slechte(re) weersomstandigheden’ op z’n plek.

Lees verder