Wat is het meest betrouwbare merk?

16-01-2023
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Overig

Wat is het meest betrouwbare merk?

De consumentenbond roept het al jarengestaafd door de resultaten uit de jaarlijkse enquête: wil je een betrouwbare auto, kies er dan een uit Japan of Zuid-Korea. Ook in 2022 komen 9 merken in de top-10 uit Japan of Korea:

TOP 10 meest betrouwbare automerken

  1. Merk (Cijfer)
  2. 1. Suzuki (8,5)
  3. 2. Mitsubishi (8,4)
  4. 3. Subaru (8,3)
  5. 4. Toyota (7,9)
  6. 5. BMW, Honda, Mazda (7,6)
  7. 8. Kia, Lexus (7,5)
  8. 10. Hyundai (7,2)
Bron: consumentenbond.nl - 2022

Suzuki is het betrouwbaarste automerk van Nederland.


Uit het onderzoek van de Consumentenbond komt Suzuki als betrouwbaarste merk naar voren, met een zeer hoge score voor alle modellen van Suzuki in het onderzoek.


Alle Suzuki’s in het onderzoek krijgen een zeer hoge score: zo behaalt de Ignis een 8,6, de Swift een 8,3, de S-Cross een 8,8 en de Vitara zelfs een 8,9. Hiermee behoort de Vitara tot de betrouwbaarste auto’s van het onderzoek van dit jaar.

De allerbetrouwbaarste auto?


Dat is de Mitsubishi ASX, een compacte SUV van het Japanse merk dat van 2012 tot 2022 geleverd is. Slechts 1 procent van de ASX-rijders is het afgelopen jaar stilgevallen, andere minder urgente reparaties kwamen ook bijna niet voor.

Over het onderzoek van de Consumentenbond


De online enquête gaat specifiek over personenauto’s van maximaal tien jaar oud. De vragen gaan over de eventuele gebreken die de auto volgens het afgelopen jaar heeft vertoond. Eventuele mankementen worden ingedeeld naar zwaarte. Een reparatie die kan wachten telt voor 20 procent mee, een waarvoor de auto direct naar de garage moet voor 35 procent en pechgevallen waarbij de auto niet meer verder kon rijden hadden een wegingsfactor van 45 procent. Alle resultaten zijn per merk en model opgeteld en vervolgens is de gemiddelde score bepaald.

Lees meer over de test