Oostendorp Waterstof

Ga ook voor de meest milieuvriendelijke brandstof die er bestaat en geniet van een grote actieradius, snel tanken en geruisloos rijpleizer. Geniet van de voordelen van rijden op waterstof bij Oostendorp. Ontdek meer, ervaar het zelf én stap over!

Onze waterstof modellen

Oostendorp Waterstof, de toekomst van autorijden

Oostendorp is ook jouw betrouwbare partner voor rijden op waterstof. Een ruim assortiment, veelzijdige expertise en gespecialiseerde monteurs voor onderhoud. Wil je advies in de mogelijkheden voor het rijden op waterstof of direct een proefrit plannen met een van onze waterstof modellen uit voorraad? Onze experts staan voor je klaar en bespreken graag met je de diverse mogelijkheden.

Plan een proefrit

Natuurlijk begrijpen wij het ook als je eerst nog wat meer wilt weten over deze nieuwe vorm van mobiliteit. Daarom zetten wij de voordelen van het rijden op waterstof voor je op een rij, aangevuld met interessante vragen en weetjes uit de praktijk! Je kunt uiteraard ook altijd direct contact met ons opnemen.

Neem contact op

De voordelen van een waterstofauto op een rij

Ga voor groen

Onze waterstof is 100% groen! Dat komt omdat waterstof geproduceerd wordt met hernieuwbare energie vanuit windturbines of zonnepanelen. Ook tijdens het rijden ontstaat er geen CO2 of een andere vorm van schadelijke uitstoot. Je rijdt dus met de meest milieuvriendelijke brandstof die er bestaat. Geweldig toch?!

Onderhoudsarm

Een waterstofauto heeft eigenlijk maar weinig onderhoud nodig, zoals het vervangen van filters en het controleren van de remmen. Een waterstofauto heeft dan ook minder onderhoud nodig dan een brandstofauto. Het ontbreekt aan olie en koelvloeistof, dus dit hoeft ook niet vervangen te worden. Remmen gaan bovendien veel langer mee omdat de auto generatief remt. Het onderhoud staat ongeveer gelijk aan dat van een elektrische auto.

Grote actieradius

Met een waterstofauto leg je, met een volle tank, gemakkelijk 500 kilometer af. Daarnaast is het tanken van een waterstofauto zo gepiept. Dit gaat sneller dan met een 100% elektrische auto. Een tankbeurt is namelijk vergelijkbaar met die van een brandstofauto. Even tanken en je kunt zo weer door voor vele zorgeloze kilometers!

Feit of fabel

Kun je bij ieder tankstation waterstof tanken? Wat is de uitstoot van een waterstofauto? Of kun je waterstof alleen gebruiken voor het aandrijven van een auto? Dit en nog meer weetjes zetten we voor je op een rij middels een feit of fabel-reeks. Hoeveel heb jij er goed?

Je kunt overal tanken met een waterstofauto
FABEL - Tanken met een waterstofauto kan bij speciale waterstoftankstations. Het aantal waterstoftankstations is nu nog beperkt, namelijk zeven stuks. Er liggen plannen klaar voor waterstoftankstations in zes extra steden. Het doel is om zo snel mogelijk door heel Nederland waterstof te kunnen tanken. Het streven van de Nederlandse overheid is om het aantal waterstoftankstations uit te breiden naar 50 stations in 2025.
Waterstof kun je alleen gebruiken voor de aandrijving van een auto
FABEL - Waterstof kun je dus gebruiken voor het aandrijven van een auto. Er komt dusdanig veel energie vrij wanneer waterstof in aanraking komt met zuurstof, dat je er een huis mee op kunt warmen. Zo wordt een appartementencomplex in Rotterdam vanaf 2019 verwarmd met pure waterstof. De waterstofketels zorgen voor de verwarming van het complex. Naast het aandrijven van auto's is Toyota ook al bezig met de aandrijving van groene stadsbussen en rijden er volop waterstoftaxi's in Parijs. Er is zelfs al een eerste waterstofboot die rond de wereld vaart: de Energy Observer.
Ieder van onze merken heeft een eigen waterstofauto
FABEL - Op dit moment zijn er twee modellen waterstofauto's in Nederland beschikbaar: de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. De verwachting is dat er op termijn 10 automerkern één of meerdere modellen waterstofauto beschikbaar hebben. Vooralsnog kun je dus meer dan prima terecht bij Oostendorp voor een waterstofauto die beide modellen aanbiedt. Ontdek meer over de Toyota Mirai of Hyundai Nexo.
De enige uitstoot is water
FEIT - De uitstoot van een waterstofauto is helemaal emissievrij. Een waterstofauto produceert namelijk alleen maar water en hete lucht en de CO2-uitstoot per kilometer is dus 0 gram. Daarbovenop komt nog dat waterstofauto's zelfs de lucht zuiveren die door de auto heen gaat. Om een waterstofauto namelijk zo optimaal te laten werken, moet de lucht die gebruikt wordt voor het opwekken van energie zo zuiver mogelijk zijn.
Waterstof maakt 75% van het universum uit
FEIT - Waterstof is een chemisch element dat 75% van de totale massa van het universum uitmaakt. Het is het meest voorkomende, lichtste en eenvoudigste element in het universum. Het bevindt zich in tweederde van alle moleculen op aarde. Waterstof bevat tot wel drie keer meer energie per hoeveelheid massa dan diesel. De verbranding van waterstof bevat geen CO2 of fijnstofdeeltjes. Het enige restproduct is water.

Op reis met een waterstofauto? Waarom niet!

Waar de waterstoftankstations in Nederland nog niet bepaald de grond uit schieten, hebben ze dat bij onze buurlanden beter voor elkaar. Duitsland loopt hierin voorop met maarliefst 93 tankstations! Andere koploper is Frankrijk met 32 tankstations.

Ga je verder op pad met de waterstofauto, dan bekijk je eenvoudig via de H2 Live App welke waterstoftankstations er bij jou in de buurt zijn. Eenmaal getankt, ga je al gauw weer onderweg voor zo'n vijfhonderd zorgeloze kilometers.

 1. Hoe zorg je voor een ontspannen reis richting je favoriete vakantiebestemming?
  • Bekijk van tevoren op welke plekken er tijdens je rit waterstoftankstations zijn
  • Via de H2 Live App kun je op elk moment zien waar jouw dichtstbijzijnde waterstoftankstation zich bevindt. Heel gemakkelijk dus!
  • Na een tankbeurt betaal je eenvoudig met je betaal- of tankpas. Hier hoef je geen extra voorbereidingen voor te treffen
  • Na een tankbeurt ga je weer zorgeloos onderweg voor zo'n vijfhonderd kilometer

Tanken en tankvrees

Tanken en tankvrees, de vraag of en waar je kunt tanken om je auto weer vol te gooien, is een veelgehoord vraagstuk. Maar hoe kun je tanken en waar kun je tanken? En wat kost het tanken nu eigenlijk? Wij zetten het voor je op een rij.

Even bijtanken

 • Waterstofauto's worden steeds populairder en daarmee wordt het netwerk van tankstations snel uitvergroot.
 • Er zijn plannen om het aantal waterstoftankstations de komende jaren te verviervoudigen.
 • Op dit moment (11-'21) kan je in Nederland op de volgende plekken waterstof tanken: Helmond, Delfzijl, Rhoon, Arnhem en Den Haag. Er liggen plannen voor waterstoftankstations in Amsterdam, Breda, Pesse, Rotterdam Airport, Schiphol en Utrecht.

Wat kost het tanken?

 • Waterstof reken je niet af per liter, maar per kilo.
 • Je betaalt gemiddeld tien euro per kilo en er gaat zo'n vijf tot zes kilo in een waterstofauto.
 • Een volle tank kost gemiddeld 50 à 60 euro. Je rekent eenvoudig af met je betaal- of tankpas.

Tanken in het buitenland

 • Bij onze buurlanden hebben ze het beter voor elkaar als het aankomt op het aantal waterstoftankstations.
 • Duitsland loopt voorop met maarliefst 93 tankstations. Frankrijk volgt met 32 tankstations.
 • Check via de H2 Live App welke waterstoftankstations er bij jou op de route liggen.

Waterstof weetjes

Wat is waterstof eigenlijk?
Waterstof is een onzichtbaar, geurloos gas dat 75 % van de totale massa van het universum uitmaakt. Waterstof is het lichtste, kleinste en eenvoudigste element op aarde. Het is zo licht dat als je er een ballon mee vult, die direct zal opstijgen. Daarnaast is het een gas dat niet giftig is en dat voor lange periodes kan worden opgeslagen. Er zijn verschillende soorten waterstof, namelijk grijze, groene en blauwe waterstof. Grijze en blauwe waterstof komen nog voort uit kolen en aardgas, terwijl blauwe waterstof op zee wordt opgeslagen waardoor er geen CO2 uitstoot in de atmosfeer komt. Wij gebruiken alleen maar groene waterstof die uit duurzame bronnen komt zoals zonne- en windenergie.
Hoe werkt het rijden op waterstof?
Een waterstofauto rijdt op water, dat geproduceerd wordt via het proces van elektrolyse. Dit betekent dat er elektrische stroom door water wordt geleid waardoor er waterstof vrijkomt. Onder de motorkap ligt een brandstofcel waar zuurstof uit de buitenlucht en waterstof samenkomen, waardoor energie ontstaat die nodig is om te kunnen rijden. Daarbij ontstaat alleen schoon water als bijproduct. Dit proces voltrekt zich in een fractie van een seconde. De opgewekte elektriciteit voedt de elektromotor die de auto aandrijft.
Hoe wordt waterstof geproduceerd?
Waterstof kan via verschillende energiebronnen worden geproduceerd die worden aangeduid met verschillende kleuren. De belangrijkste zijn grijze, blauwe en groene waterstof.
 
Grijze en blauwe waterstof worden gemaakt van fossiele brandstoffen zoals kolen en aardgas. Bij grijze waterstof komt er CO2 in de lucht vrij, terwijl bij blauwe waterstof de CO2 uitstoot grotendeels wordt opgevangen en opgeslagen. Op dit moment wordt zo’n 95% van de wereldwijde waterstof op deze manier geproduceerd. Dit is momenteel de goedkoopste maar helaas ook meest schadelijke manier om waterstof te produceren.

Daarnaast is er groene waterstof die uit duurzame bronnen komt zoals zonne- en windenergie. De productie van groene waterstof wordt ook wel elektrolyse genoemd, waarbij water door toevoeging van elektriciteit wordt omgezet in waterstof. Voor onze waterstofauto’s gebruiken we alleen maar groene waterstof, de meest duurzame optie!
Waar wordt waterstof voor gebruikt?
Wanneer waterstof in aanraking komt met zuurstof, komt er enorm veel energie vrij. Genoeg energie om een huis op te warmen of een auto te laten rijden. Dit proces wordt elektrolyse genoemd, wat betekent dat er elektrische stroom door water wordt geleid waardoor er waterstof vrijkomt. Onder in de motorkop van de auto ligt een brandstofcel waar zuurstof uit de buitenlucht en waterstof samenkomen, hierdoor ontstaat genoeg energie om een auto te laten rijden. En dat allemaal zonder uitstoot, want het enige dat uit de uitlaat komt is water.
 
Naast energiebron voor auto’s, wordt waterstof gebruikt als grondstof in de chemische industrie voor de productie van bijvoorbeeld ammoniak en andere kunststoffen.
In de toekomst zou waterstof kunnen worden gebruikt om huishoudens warm te houden maar ook voor andere vervoersmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan groene stadsbussen waar Toyota nu al aan werkt.
Hoe werkt het tanken?
Tanken met een waterstofauto is zo gepiept, binnen 3 a 5 minuten is je tank al vol waarmee je gemakkelijk 500 kilometer kunt rijden. Dat is net zo snel als je gewend bent met een benzine auto. Hoe werkt het tanken? Wanneer je tankt, komt er waterstof in de brandstofcel van de auto terecht. Wanneer dit in aanraking komt met zuurstof, wordt de waterstof omgezet in energie. Wanneer je bij het tankstation staat, voert de tankinstallatie eerst een aantal controles uit om er zeker van te zijn dat het vulpistool goed vast zit aan de auto. Ook bepaalt de installatie hoeveel waterstof er kan worden getankt. De auto en de tankinstallatie communiceren dan met elkaar via data.
 
De prijs van waterstof wordt berekend per kilo in plaats van per liter. Aan de pomp betaal je gemiddeld tien euro per kilo en er gaat zo’n vijf tot zes kilo in een waterstofauto. De prijs voor een volle tank zal dus rond de € 50,- à € 60,- liggen. Dat is eigenlijk dezelfde prijs die je gewend bent te betalen bij een auto met benzine of diesel. Daarna hoef je alleen nog maar met je betaalpas of tankpas bij het tankstation te betalen.

De Hyundai NEXO

Maak kennis met de Hyundai NEXO: een combinatie van vooruitstrevende technologie met een futuristische look inclusief uitstekende rijeigenschappen. Met een actieradius van 665 kilometer ga je gegaranderd ontspannen onderweg. Je rijdt hem vanaf €69.995,-


De Hyundai NEXO is bovendien geheel emissievrij. Dat betekent dat er tijdens het rijden geen schadelijke stoffen vrijkomen. Het enige wat de NEXO uitstoot is water. Maak ook kennis met deze geavanceerde, waterstof-elektrisch aangedreven SUV met brandstofcel.

Ontdek meer

De Toyota Mirai

Met een rijbereik van 650 kilometer geniet je van grenzeloze mogelijkheden in deze stoere en sportieve waterstofauto. Geniet van bijzonder rijcomfort in combinatie met het gemak van waterstof. Deze sportieve sedan is volledig CO2-neutraal. De Toyota Mirai is nieuw leverbaar vanaf €65.995,-

Dankzij het Air Purification System worden schadelijke stoffen zoals zwaveldioxide en stikstofoxide afgebroken via het koolstoffilter van de Mirai. Ga ook voor schonere lucht, overal waar je rijdt. De Mirai zuivert elke 10.000 kilometer hetzelfde volume aan lucht als wat een volwassene jaarlijks in en uit ademt. Namelijk 4.730.400 liter.

Ontdek meer

Overstappen op waterstof? Dit is het moment!

Ook overstappen op waterstof? Dan is dit het moment! Oostendorp maakt overstappen nu wel heel aantrekkelijk. Plan een proefrit en ervaar ook de ongekende voordelen van elektrisch! Of je nu kiest voor de Hyundai NEXO of de Toyota Mirai? Met onze waterstof modellen ga je gegarandeerd voor een ontspannen, groene en soepele rijbeleving. 

Bekijk de voorraad

Oostendorp Toyota Helmond officieel voorzien van waterstofwerkplaats

Oostendorp Toyota Helmond heeft sinds november 2021 een officiële waterstofwerkplaats. Met landelijk slechts elf waterstofwerkplaatsen voor Toyota en zes stuks voor Hyundai, is dit een bijzondere mijlpaal.

Om dit te realiseren heeft de werkplaats diverse wijzigingen ondergaan zodat er nu een aparte werkplek is ontstaan. Hierbij zijn er bij de brug sensoren geplaatst om waterstof te detecteren. Mocht er dan waterstofgas vrijkomen, dan wordt dit door de sensoren opgepikt en gaat de verlichting uit. Vervolgens gaat de grote ventilator in het plafond aan en wordt de lucht afgezogen.

Meer lezen? Download het volledige artikel hieronder.

Waterstofwerkplaats Oostendorp Toyota Helmond

Wat kunnen wij voor je doen?

Afspraak

Benieuwd naar wat waterstof voor jou of voor jouw bedrijf kan betekenen? Plan gerust een vrijblijvende afspraak zodat wij je op locatie kunnen verrassen met de voordelen van waterstof plus dat we jou natuurlijk een (eerste) ervaring meegeven van het rijden in een waterstofauto.

Demonstratie

Wil je naast een proefrit met de Hyundai Nexo of Toyota Mirai ook eens kijken onder de motorkap met een uitvoerige uitleg hoe zo'n waterstofauto nou precies werkt? Plan dan een demonstratie in met een van onze waterstofexperts. Zo word je volledig bijgepraat over alle ins&outs van het rijden met een waterstofauto.

Collegetour

Interesse in een interactieve sessie? Dan is de Oostendorp Waterstof Collegetour wellicht interessant voor jou. Middels een interactieve sessie met een van onze waterstofexperts, worden de deelnemers helemaal bijgepraat en geïnformeerd over alles wat met waterstof te maken heeft. Natuurlijk komen eigen vragen ook uitgebreid aan bod.


Neem contact op

Uden
Maandag 08:00 - 17:30
Dinsdag 08:00 - 17:30
Woensdag 08:00 - 17:30
Donderdag gesloten
Vrijdag 08:00 - 17:30
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten
Industrielaan 1
5405 AA Uden
Stuur een bericht
0413-242030