Hybride of plug-in hybride: welke is beter voor jou?

01-03-2024
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Elektrisch rijden

Een volledige Hybride, of een plug-in hybride? Zijn deze twee niet hetzelfde? Ze worden in ieder geval vaak door elkaar gehaald desondanks hun grote populariteit in Nederland. In 2023 was maar liefst 24,4% van alle verkochte voertuigen een hybride, en 12,7% een plug-in hybride. Maar wat is het verschil tussen deze twee? En welke past beter bij jou? Dat leggen we graag uit in deze blog.

Full Hybrid: wat is een hybride auto? 

Hybride auto's, ook wel HEV's genoemd, zijn auto's die worden aangedreven door een gewone verbrandingsmotor, en een elektromotor die wordt aangedreven door een accu. Tijdens het rijden kiest de auto er zelf voor of deze de verbrandingsmotor gebruikt of volledig elektrisch rijdt. De accu wordt onder het rijden automatisch opgeladen met behulp van het regeneratieve remsysteem. Je hoeft de accu dus niet zelf op te laden met een stekker, dat gebeurt simpelweg onder het rijden.

Wat is het voordeel van een hybride auto?

Omdat de gewone verbrandingsmotor wordt afgewisseld en ondersteund door de elektromotor, hoeft de verbrandingsmotor minder hard te werken. Dit betekent dat deze relatief minder brandstof verbruikt en minder CO2 uitstoot per kilometer. Naast het voordeel van het relatief lage verbruik, hoef je deze HEV’s dus ook niet op te laden met een stekker. Het is net alsof je in een gewone auto rijdt, maar dan een stuk zuiniger en beter voor het milieu! Voor wie een zuinige auto wenst en ook niet de mogelijkheid heeft om op te laden, is een full hybrid dus een uitstekende keuze. Bekijk gemakkelijk het hele aanbod van hybride voertuigen.

Plug-in hybride: wat is een plug-in hybride auto? 

Een HEV laadt zichzelf dus op. Een plug-in hybride werkt op een iets andere manier en de naam verraadt wellicht al hoe. Plug-in hybrides (PHEV’s) hebben een grotere accu dan HEV's. Dit betekent dat plug-in hybrides grotere afstanden kunnen afleggen op elektriciteit. Omdat deze accu's een stuk groter zijn, dienen ze wel opgeladen te worden. Deze hybrides hebben dus wel een stekker.

Plug-in hybride: veel zuiniger dan een gewone hybride? 

Het grote voordeel van plug-in hybrides is dus dat ze veel grotere afstanden kunnen afleggen op stroom en dus nog zuiniger zijn dan HEV’s. Om het voordeel van plug-in hybrides efficiënt te benutten wordt aangeraden om de auto uitsluitend te gebruiken wanneer de accu daadwerkelijk opgeladen is. Als de accu niet opgeladen is moet de motor meer gewicht trekken vanwege de accu, en verbruikt deze meer brandstof. Als je dus de mogelijkheid hebt om regelmatig de accu op te laden, dan is een plug-in hybride de zuinigere keuze. Bekijk hier gemakkelijk ons hele aanbod PHEV's.

Wegenbelasting: hoe zit dat voordeel met hybride auto's?

In een eerdere blog hebben op een rijtje gezet hoe het zit met wegenbelasting voor hybride voertuigen. Nu leggen we graag nog een keer de belangrijkste verschillen uit tussen hybrides en plug-in hybrides. Rijders van gewone hybride voertuigen (HEV’s), komen niet in aanmerking voor korting op de motorrijtuigenbelasting. Rijders van plug-in hybrides komen hier wel voor in aanmerking. Als de auto minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoot, kan er een beroep worden gedaan op een korting over het volledige bedrag van de motorrijtuigenbelasting. In 2024 geldt er een korting van 50% op het volledige bedrag van de berekende wegenbelasting. Vanaf 2025 wordt dit een korting van 25% en moeten PHEV-berijders dus 75% van de MRB betalen. Na 2026 vervalt deze korting en moeten zij de volledige motorrijtuigenbelasting betalen.

Ons aanbod

Wij hopen dat je door deze blog beter het verschil weet tussen een hybride en een plug-in hybride, en dat je de voordelen van beide opties kent. Bij Oostendorp Autogroep hebben wij een groot aanbod hybride en plug-in hybride voertuigen. Als je overtuigd bent van de voordelen, neem dan een kijkje naar ons volledige aanbod.

 

Andere nieuwsberichten

Tips en tricks: op vakantie met je EV
07-06-2024

Tips en tricks: op vakantie met je EV

Wat je vakantiebestemming ook is, een elektrische auto is een uitstekende manier om er te komen. Vooral als je goed voorbereid bent. We geven in dit artikel tips en tricks met betrekking tot een optimale voorbereiding.

Lees verder
PHEV’s vanaf 1 januari 2025 een stuk minder aantrekkelijk geprijsd in Nederland
07-06-2024

PHEV’s vanaf 1 januari 2025 een stuk minder aantrekkelijk geprijsd in Nederland

Auto’s met een plug-in hybride aandrijflijn (PHEV), dus zowel met een brandstof- als een elektromotor, zijn in ieder geval op papier zuinig en zodoende zorgt de lage bpm ervoor dat ze scherp geprijsd zijn in ons land. De praktijk is echter weerbarstiger, want ze zijn alleen zuinig als de berijder ze gebruikt zoals ze bedoeld zijn. Om die reden wordt de CO2-emissie per 1 januari 2025 op een andere manier berekend, waardoor PHEV’s ook in ons land een stuk prijziger worden.

Lees verder
ADAS-systemen zorgen voor comfortabele en veilige vakantieritten
07-06-2024

ADAS-systemen zorgen voor comfortabele en veilige vakantieritten

Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) hebben een revolutie teweeggebracht in de auto-industrie met functies als botsingvermijding en waarschuwingen voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook. ADAS biedt echter voordelen die verder gaan dan veiligheid alleen, voordelen die juist tijdens een lange vakantierit duidelijk naar voren komen.

Lees verder
Hybride- en elektrische auto's met een verrassend sportief karakter
06-06-2024

Hybride- en elektrische auto's met een verrassend sportief karakter

Hybride- en elektrische auto's met sportief karakter (Met 4 voorbeelden)

Lees verder
De nieuwe Toyota GR Yaris: een rally-ervaring op de weg
06-06-2024

De nieuwe Toyota GR Yaris: een rally-ervaring op de weg

De nieuwe Toyota GR Yaris: een rally-ervaring op de weg

Lees verder
De 8 beste sportieve gezinsauto's van 2024
27-05-2024

De 8 beste sportieve gezinsauto's van 2024

Een sportieve tweedehands gezinsauto biedt comfortabel rijden en verbeterde veiligheid. Voordat je een keuze maakt, is het essentieel om je specifieke behoeften te overwegen, zoals ruimte voor een groeiend gezin, trekkracht voor caravanvakanties of zuinigheid voor lange afstanden. Bekijk onze selectie van de 8 beste tweedehands modellen van 2024, die verschillende behoeften zoals ruimte, trekkracht en zuinigheid adresseren. Dit overzicht helpt je bij het vinden van de ideale sportieve gezinsauto die past bij jouw levensstijl.

Lees verder
Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit
24-05-2024

Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit

Sinds 1 juli 2024 zijn werkgevers met 100 of meer werknemers verplicht om gegevens te verzamelen over de werkgebonden mobiliteit van hun personeel. Dit houdt in dat ze informatie moeten inwinnen over hoe werknemers van en naar hun werk reizen, en voor zakelijke reizen.

Lees verder
Suzuki verkozen tot klantvriendelijkste automotivebedrijf van Nederland
15-05-2024

Suzuki verkozen tot klantvriendelijkste automotivebedrijf van Nederland

Lees verder
Tanken in het buitenland: handige tips
12-04-2024

Tanken in het buitenland: handige tips

Ga je binnenkort naar het buitenland? Dan krijg je te maken met andere namen van brandstoffen. Ook de kleuren van de tankzuil kunnen in het buitenland nogal verschillen van wat je gewend bent in Nederland. Hierdoor bestaat de kans dat je de verkeerde brandstof tankt zonder dat je het door hebt. In deze blog geven we je daarom graag tips en meer informatie over het tanken in het buitenland. Zo voorkom je het tanken van de verkeerde brandstof.

Lees verder