Wegenbelasting voor hybride en elektrische auto's vanaf 2024: alles op een rijtje

01-03-2024
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Elektrisch rijden

Wegenbelasting voor hybride en elektrische auto's vanaf 2024: alles op een rijtje

Als je in bezit bent van een full-hybride/hybride auto betaal je wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting (MRB) genoemd. De hoogte van het bedrag wordt net zo berekend als voor gewone auto’s met een verbrandingsmotor.  

Voor plug-in hybride auto’s is er wel een verschil. Deze auto’s hebben namelijk een grotere accu dan gewone hybride voertuigen en kunnen daardoor een grotere afstand afleggen op elektriciteit. Hierdoor stoten ze minder co2 uit dan hybride auto’s en zijn ze zuiniger en beter voor het milieu. Maar hoe wordt dit verschil in motorrijtuigenbelasting berekend? En voor hoelang blijft het voordeel in lagere wegenbelasting voor plug-in hybride voertuigen? Dat leggen we je graag uit in deze blog. 

Vaak worden de soorten hybride auto’s door elkaar gehaald. Het verschil tussen een hybride en een plug-in hybride hebben we daarom uitgelegd in de blog ‘Hybride of Plug-in Hybride: Welke is beter voor jou?’.

50% korting: hoe goedkoop is een plug-in hybride?

In principe geldt er geen apart tarief voor plug-in hybride voertuigen. Maar waar zit dan het MRB-voordeel voor plug-in hybride auto's? Eigenaren van plug-in hybride auto’s krijgen 50% korting op hun wegenbelasting, mits hun auto minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoot. Als je gebruik wilt maken van deze korting is het dus wel van belang om hier rekening mee te houden.  

Wegenbelasting plug-in hybride: wat gaat er veranderen in 2025? 

Er zullen een aantal veranderingen plaatsvinden wat betreft de korting over de motorrijtuigenbelasting voor plug-in hybride auto’s. In 2025 geldt er een korting van 25% op de MRB in plaats van de huidige korting van 50%. Dit betekent dat je als eigenaar van een plug-in hybride 75% van de volledige motorrijtuigenbelasting betaalt. 

2026: is plug-in hybride rijden nog wel goedkoper? 

Na 2026 vervalt de korting van 25% voor hybride auto’s. Dit betekent dat je 100% van de motorrijtuigenbelasting dient te betalen. Het voordeel van lagere motorrijtuigenbelasting voor een plug-in hybride is dan volledig vervallen. Wel blijft het feit dat een hybride of plug-in hybride minder Co2 uitstoot dan auto’s met een traditionele verbrandingsmotor. Ook zijn hybride auto’s per kilometer goedkoper in gebruik dan gewone brandstof auto’s.

Volledig elektrisch: hoe zit het dan met de MRB? 

Voor volledig elektrische voertuigen zit het net wat anders dan bij hybride auto’s. Momenteel betaal je voor een volledig elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting. Dit gaat wel veranderen.  

In 2025 geldt er een korting van 75% en betaal je dus 25% van het volledige bedrag van de berekende wegenbelasting als je in bezit bent van een volledig elektrische auto. Je krijgt in 2025 dus meer korting op een volledig elektrische auto dan op een plug-in hybride.  

In 2026 zou de belastingkorting voor elektrische auto's verdwijnen. Om elektrisch rijden te blijven stimuleren heeft het kabinet besloten om het belastingvoordeel te verlengen. In 2026 wordt de wegenbelasting voor volledig elektrische auto's 60%. In 2029 wordt het 65% en in 2031 verdwijnt het belastingvoordeel pas helemaal. De belastingkorting op elektrische auto's blijft dus langer.

Deze verandering in de MRB vrijstelling heeft ook invloed op de totale kosten van jouw elektrische auto. Ook wel de total cost of ownership genoemd. Daar lees je meer over in de blog Elektrisch Rijden: Wat kost dat eigenlijk

Andere nieuwsberichten

Tanken in het buitenland: handige tips
12-04-2024

Tanken in het buitenland: handige tips

Ga je binnenkort naar het buitenland? Dan krijg je te maken met andere namen van brandstoffen. Ook de kleuren van de tankzuil kunnen in het buitenland nogal verschillen van wat je gewend bent in Nederland. Hierdoor bestaat de kans dat je de verkeerde brandstof tankt zonder dat je het door hebt. In deze blog geven we je daarom graag tips en meer informatie over het tanken in het buitenland. Zo voorkom je het tanken van de verkeerde brandstof.

Lees verder
Autorijden in de bergen: 5 handige tips
12-04-2024

Autorijden in de bergen: 5 handige tips

Bergwegen en steile hellingen, in Nederland kom je ze niet zo vaak tegen. Op vakantie is het daarom altijd even wennen als je op een bergweg terecht komt. Want bergwegen en steile hellingen vragen vaak om een andere manier van rijden. We geven je daarom graag een paar tips om stinkende remmen, een oververhitte motor of een kapotte koppeling te voorkomen. Zo kan je zorgeloos de weg op, wat natuurlijk altijd fijn is. Vooral tijdens de vakantie.

Lees verder
Top 5 populairste occasions tot €10.000
29-03-2024

Top 5 populairste occasions tot €10.000

Het eerste waar veel mensen naar kijken wanneer ze een auto kopen is het budget. Logisch natuurlijk, want de aankoop van een auto is een belangrijke financiële beslissing. Wij helpen je daarom graag bij het vinden van de populairste en beste auto’s binnen verschillende prijsklassen. We beginnen met onze populairste occasions tussen de €5.000 en €10.000.

Lees verder
Wisselen naar zomerbanden: dit zijn de voordelen
25-03-2024

Wisselen naar zomerbanden: dit zijn de voordelen

De zon krijgt langzaam weer de overhand. De temperaturen stijgen en de natuur komt tot leven. Traditioneel stappen veel automobilisten nu over op zomerbanden. Maar waarom is het zo belangrijk om nu je banden te wisselen? Er is namelijk geen wet die het gebruik van zomerbanden in ons land verplicht. Toch zijn er enkele goede redenen waarom je je banden beter kunt laten wisselen.

Lees verder
Onze top 5 populairste elektrische auto’s van dit moment
14-03-2024

Onze top 5 populairste elektrische auto’s van dit moment

De elektrische auto is wereldwijd erg populair. In 2023 zijn er wereldwijd ongeveer 10 miljoen volledig elektrische auto’s verkocht, waarvan ongeveer 110.000 in Nederland. Met de opkomst van de nieuwste accu-technologieën en veelbelovende ontwikkelingen rondom laadpalen is de verwachting dat elektrische auto’s alleen maar populairder zullen worden. Maar wat zijn onze populairste elektrische auto’s van dit moment? En wat is de beste elektrische auto voor jou?

Lees verder
Garantie bij Oostendorp Autogroep
13-03-2024

Garantie bij Oostendorp Autogroep

Als je een auto koopt bij Oostendorp Autogroep heb je standaard 12 maanden BOVAG-garantie. Auto’s uit onze plus selectie hebben zelfs 36 maanden garantie. Maar wat is BOVAG-garantie? En wat valt onder de BOVAG-garantie? Dat leggen we je graag uit in deze blog.

Lees verder
Elektrisch rijden: wat kost dat eigenlijk?
13-03-2024

Elektrisch rijden: wat kost dat eigenlijk?

Elektrisch rijden is een wereldwijde ontwikkeling die naar verwachting alleen maar groter zal worden. Wereldwijd neemt de productie, verkoop en populariteit van elektrische auto’s toe. Ook in Nederland zien we sinds 2017 een jaarlijkse toename van elektrische auto’s. In 2023 zijn er maar liefst 110.000 volledig elektrische auto's op kenteken gezet in Nederland. Maar waarom zijn elektrische auto’s zo populair? En wat kost elektrisch rijden? Dat leggen we je graag uit in deze blog.

Lees verder
Een auto leasen of kopen: wat is beter voor jou?
01-03-2024

Een auto leasen of kopen: wat is beter voor jou?

De aankoop van een auto is voor de meeste mensen een belangrijke financiële beslissing. Naast de aankoop van een huis is de aankoop van een auto vaak de tweede grootste uitgave voor Nederlandse gezinnen. Natuurlijk bestaat er ook de optie om een auto te leasen. Maar is leasen beter dan kopen? In deze blog leggen we graag de verschillen en voordelen van beide opties uit.

Lees verder
Hybride of plug-in hybride: welke is beter voor jou?
01-03-2024

Hybride of plug-in hybride: welke is beter voor jou?

Een volledige Hybride, of een plug-in hybride? Zijn deze twee niet hetzelfde? Ze worden in ieder geval vaak door elkaar gehaald desondanks hun grote populariteit in Nederland. In 2023 was maar liefst 24,4% van alle verkochte voertuigen een hybride, en 12,7% een plug-in hybride. Maar wat is het verschil tussen deze twee? En welke past beter bij jou? Dat leggen we graag uit in deze blog.

Lees verder