Voor bestelauto’s moet je straks BPM betalen, behalve elektrische. Hoe zit dat?

01-02-2024
Afdeling
Zakelijk
Onderwerp
Leasen

Niet elke ondernemer weet het wellicht, maar naast de BTW-teruggave van je aangeschafte bestelauto heb je ook een ander voordeel. Je hoeft geen BPM te betalen, op dit moment althans. Bestelauto’s zijn tot 2025 vrijgesteld van BPM

Momenteel is het merendeel van de rijdende bestelauto’s een diesel. Deze hebben het voordeel dat hierover geen BPM hoeft te worden betaald. Iets wat bij personenauto’s wel het geval is. Bestelauto’s waren namelijk jarenlang vrijgesteld van BPM, ook wel bekend als de bpmvrijstelling of ondernemersvrijstelling.

Ondernemersvrijstelling verdwijnt

Dit voordeel, wat onderhand als gemeengoed beschouwd werd, verdwijnt per 2025. De overheid wil namelijk elektrisch rijden stimuleren en schaft daarom de bpm vrijstelling voor niet-elektrische bedrijfswagens af. Dit betekent dat net als bij personenauto’s de BPM voortaan op basis van het aantal gram CO2-uitstoot berekent én doorbelast wordt. Voor een kleine bestelauto zoals de Volkswagen Caddy komt dit neer op ongeveer 8.000 euro aan BPM. Bij grote bestelauto’s zoals de Mercedes-Benz Sprinter betekent dit ongeveer 16.000 euro BPM die je dient te betalen. Gemiddeld is het 12 à 13.000 euro.

Die bpm ‘meerprijs’ geldt dus niet voor elektrische bestelauto’s. Zij krijgen van de overheid dat voordeeltje. De overheid wil namelijk elektrisch rijden stimuleren. Dit doen zij door fiscale voordelen te geven aan hen die kiezen voor een elektrische bestelauto.

Verhoging wegenbelasting?

Naast een wijziging in de BPM was er eerst ook sprake van een verhoging van de wegenbelasting. Per 2025 zou de MRB (Motorrijtuigen Belasting) met 15% verhoogd worden en een jaartje later, 2026, gaat deze nog eens met 6,96%. Deze belastingplannen zijn vooralsnog niet door de Tweede Kamer goedgekeurd.

Nu overstappen op elektrisch?

Of je nu al moet overstappen op een elektrische bestelauto hangt van jouw situatie af. Belangrijkste aspect om op te letten: ‘wat is je werkgebied?’. Kom je de aankomende jaren niet in een zero emission zone. Dan hoef je om die reden niet nu al over te stappen op elektrisch. Het is tevens ook niet zo dat je vanaf 2025 helemaal niet met je dieselbus die zone in komt. Afhankelijk van milieuvriendelijkheid van je bestelauto (is het een Euro 5 of Euro 6 bestelauto?) zijn er uitzonderingen. De leeftijd en milieuvriendelijkheid van je bestelauto bepalen of je eventueel tot 2028 nog met je dieselbestelauto de stad in mag of niet.

Toch nog door dieselen?

Neem contact op met ons op om te kijken of je voor jouw wagenpark misschien al moet beginnen met elektrificeren of niet. Wellicht is het voor jou nog interessant om met een diesel door te blijven rijden. Met de aankomende BPM heffing kun je snel € 10.000,- besparen als je in 2024 voor een nieuwe dieselbestelauto kiest.

In beide gevallen (diesel of elektrisch) kunnen we kijken wat er voor nodig is om je wagenpark toekomstproof te maken. Moet je op dit moment een laadpaal plaatsen voor je eigen auto’s of voor die van je klanten? Of is het verstandig om nu al een verzwaarde netaansluiting aan te vragen terwijl je hem pas over een paar jaar nodig hebt? We denken met je mee!

Neem contact op

Andere nieuwsberichten

De 8 beste sportieve gezinsauto's van 2024
27-05-2024

De 8 beste sportieve gezinsauto's van 2024

Een sportieve tweedehands gezinsauto biedt comfortabel rijden en verbeterde veiligheid. Voordat je een keuze maakt, is het essentieel om je specifieke behoeften te overwegen, zoals ruimte voor een groeiend gezin, trekkracht voor caravanvakanties of zuinigheid voor lange afstanden. Bekijk onze selectie van de 8 beste tweedehands modellen van 2024, die verschillende behoeften zoals ruimte, trekkracht en zuinigheid adresseren. Dit overzicht helpt je bij het vinden van de ideale sportieve gezinsauto die past bij jouw levensstijl.

Lees verder
Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit: Wat houdt het in en wat zijn de doelen?
24-05-2024

Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit: Wat houdt het in en wat zijn de doelen?

Sinds 1 juli 2024 zijn werkgevers met 100 of meer werknemers verplicht om gegevens te verzamelen over de werkgebonden mobiliteit van hun personeel. Dit houdt in dat ze informatie moeten inwinnen over hoe werknemers van en naar hun werk reizen, en voor zakelijke reizen.

Lees verder
Tanken in het buitenland: handige tips
12-04-2024

Tanken in het buitenland: handige tips

Ga je binnenkort naar het buitenland? Dan krijg je te maken met andere namen van brandstoffen. Ook de kleuren van de tankzuil kunnen in het buitenland nogal verschillen van wat je gewend bent in Nederland. Hierdoor bestaat de kans dat je de verkeerde brandstof tankt zonder dat je het door hebt. In deze blog geven we je daarom graag tips en meer informatie over het tanken in het buitenland. Zo voorkom je het tanken van de verkeerde brandstof.

Lees verder
Autorijden in de bergen: 5 handige tips
12-04-2024

Autorijden in de bergen: 5 handige tips

Bergwegen en steile hellingen, in Nederland kom je ze niet zo vaak tegen. Op vakantie is het daarom altijd even wennen als je op een bergweg terecht komt. Want bergwegen en steile hellingen vragen vaak om een andere manier van rijden. We geven je daarom graag een paar tips om stinkende remmen, een oververhitte motor of een kapotte koppeling te voorkomen. Zo kan je zorgeloos de weg op, wat natuurlijk altijd fijn is. Vooral tijdens de vakantie.

Lees verder
Top 5 populairste occasions tot €10.000
29-03-2024

Top 5 populairste occasions tot €10.000

Het eerste waar veel mensen naar kijken wanneer ze een auto kopen is het budget. Logisch natuurlijk, want de aankoop van een auto is een belangrijke financiële beslissing. Wij helpen je daarom graag bij het vinden van de populairste en beste auto’s binnen verschillende prijsklassen. We beginnen met onze populairste occasions tussen de €5.000 en €10.000.

Lees verder
Wisselen naar zomerbanden: dit zijn de voordelen
25-03-2024

Wisselen naar zomerbanden: dit zijn de voordelen

De zon krijgt langzaam weer de overhand. De temperaturen stijgen en de natuur komt tot leven. Traditioneel stappen veel automobilisten nu over op zomerbanden. Maar waarom is het zo belangrijk om nu je banden te wisselen? Er is namelijk geen wet die het gebruik van zomerbanden in ons land verplicht. Toch zijn er enkele goede redenen waarom je je banden beter kunt laten wisselen.

Lees verder
Onze top 5 populairste elektrische auto’s van dit moment
14-03-2024

Onze top 5 populairste elektrische auto’s van dit moment

De elektrische auto is wereldwijd erg populair. In 2023 zijn er wereldwijd ongeveer 10 miljoen volledig elektrische auto’s verkocht, waarvan ongeveer 110.000 in Nederland. Met de opkomst van de nieuwste accu-technologieën en veelbelovende ontwikkelingen rondom laadpalen is de verwachting dat elektrische auto’s alleen maar populairder zullen worden. Maar wat zijn onze populairste elektrische auto’s van dit moment? En wat is de beste elektrische auto voor jou?

Lees verder
Garantie bij Oostendorp Autogroep
13-03-2024

Garantie bij Oostendorp Autogroep

Als je een auto koopt bij Oostendorp Autogroep heb je standaard 12 maanden BOVAG-garantie. Auto’s uit onze plus selectie hebben zelfs 36 maanden garantie. Maar wat is BOVAG-garantie? En wat valt onder de BOVAG-garantie? Dat leggen we je graag uit in deze blog.

Lees verder
Elektrisch rijden: wat kost dat eigenlijk?
13-03-2024

Elektrisch rijden: wat kost dat eigenlijk?

Elektrisch rijden is een wereldwijde ontwikkeling die naar verwachting alleen maar groter zal worden. Wereldwijd neemt de productie, verkoop en populariteit van elektrische auto’s toe. Ook in Nederland zien we sinds 2017 een jaarlijkse toename van elektrische auto’s. In 2023 zijn er maar liefst 110.000 volledig elektrische auto's op kenteken gezet in Nederland. Maar waarom zijn elektrische auto’s zo populair? En wat kost elektrisch rijden? Dat leggen we je graag uit in deze blog.

Lees verder