11 tips om te besparen met een goede autoregeling

17-10-2022
Afdeling
Zakelijk
Onderwerp
Leasen

11 tips om te besparen met een goede autoregeling

Een wagenpark op de juiste manier beheren, valt of staat met een goede autoregeling. Heldere afspraken tussen werkgever en werknemer over bijvoorbeeld de keuze van de leaseauto, het gebruik én de kosten ervan, zijn hiervoor onmisbaar. Benieuwd naar hoe een goede autoregeling direct besparingen op kan leveren voor jouw organisatie? Met deze 11 tips helpt Oostendorp Autolease je op weg.


Maak een bewuste keuze

Bepaal welke mogelijkheden je jouw medewerkers wilt geven. Hoe ruimer de keuze, hoe blijer de werknemer. Maar een ruime keuze betekent ook: hogere kosten. En er zijn meer aandachtspunten: het werkelijke brandstofverbruik bijvoorbeeld. Nu bijna alle nieuwe auto’s weer 22% bijtelling hebben, is een extra stimulans voor een zuinige auto belangrijk. Met een elektrische auto weet je jezelf verzekerd van een duurzamer wagenpark én geef je op een mooie manier invulling aan je MVO-ambities.

Stel duidelijke spelregels op voor het bestelproces

Het bestellen van een nieuwe auto kan een tijdrovend proces zijn. Heldere spelregels zijn van belang. Voor zowel jou als je medewerker. Het schept niet alleen duidelijkheid, maar helpt ook bij het stroomlijnen van je proces. Besteed je het bestelproces uit aan een leasemaatschappij, zorg er dan voor dat je duidelijk bent over de keuze van de leverende dealer. De leasemaatschappij en de werkgever krijgen betere deals dan de individuele medewerker. Het inkoopvoordeel zie je terug in een lagere leaseprijs voor de werkgever.

Leg vast wie de auto mag gebruiken

Leg goed vast wie er in de leaseauto mag rijden. De meeste leasemaatschappijen stellen enkel als eis dat de bestuurder in het bezit van een geldig (Nederlands) rijbewijs moet zijn. Als werkgever mag je jouw medewerker vragen om zijn of haar auto ook beschikbaar te stellen voor collega’s die een zakelijke rit moeten maken. In de privésfeer is het gebruikelijk dat er ook door gezinsleden of personen met wie de medewerker duurzaam samenwoont, in de auto gereden mag worden.

Zorgt voor representatieve auto’s

Een leaseauto vormt een visitekaartje voor je bedrijf. In je autobeleid kun je daarom eisen stellen aan de uitstraling. Misschien wil je bijvoorbeeld geen sportauto in je wagenpark hebben omdat het niet bij het imago van je bedrijf past. Daarnaast wil je natuurlijk dat de auto er netjes uitziet, regelmatig gewassen wordt en van binnen schoon is. Niet alleen voor het oog, maar ook met het oog op schade en onderhoud is een nette auto van belang.

Maak afspraken over brandstof

Wees duidelijk over wat je verwacht van het rij- en tankgedrag van je medewerker. Monitor het brandstofverbruik en geef je medewerkers feedback. Een compliment is hierbij effectiever dan een standje. Wijs je medewerker op de noodzaak van het invoeren van de juiste kilometerstand wanneer er met een brandstofpas betaald wordt en vraag je medewerker om zoveel mogelijk te tanken bij onbemande tankstations. Een premium brandstof zoals V-power is overbodig. Het is immers de autofabrikant die de juiste brandstof voorschrijft, niet de marketingafdeling van een oliemaatschappij.

Houd buitenlandse brandstof netto in

Wanneer je de brandstofkosten in het buitenland niet vergoedt, kun je jouw medewerkers de mogelijkheid geven om de brandstof tóch bruto te declareren, zodat deze netto ingehouden kan worden als eigen bijdrage voor privégebruik. Leg dit vast in de autoregeling. Overzicht behoud je door de declaratiemomenten te beperken tot bijvoorbeeld twee keer per jaar.

Spreek af hoe je om gaat met de schade

Schade aan de leaseauto die niet verhaalbaar is? Dan brengt de lease- of verzekeringsmaatschappij een eigen risico in rekening. Een werkgever is in de basis aansprakelijk voor de schade die tijdens werktijd ontstaat, maar dat neemt niet weg dat ook de medewerker een bepaalde verantwoordelijkheid heeft om zorgvuldig met de spullen om te gaan. In de autoregeling kun je daarom vastleggen dat de medewerker bij een tweede schade in een jaar, een gedeelte van het eigen risico betaalt.

Overweeg een eigen bijdrage voorprivégebruik

Gebruikt de medewerker de auto privé, dan geldt de fiscale bijtelling. Een werkgever kan besluiten om daar bovenop een eigen bijdrage voor privégebruik te rekenen. Dit gebeurt vaak wanneer een medewerker de extra kosten van een luxere auto zelf moet betalen. Deze eigen bijdrage wordt in mindering gebracht op de bijtelling. Vergeet niet om deze variant ook te benoemen als eigen bijdrage voor privégebruik, zodat je deze kunt verrekenen met de fiscale bijtelling.

Andere nieuwsberichten

MAZDA CX-5: 6 jaar de populairste trekauto in Nederland! 
12-02-2024

MAZDA CX-5: 6 jaar de populairste trekauto in Nederland! 

De Mazda CX-5 is nu voor het zesde opeenvolgende jaar de meest populaire caravantrekker van Nederland. Volgens ACSI is meer dan 9% van alle caravantrekkers in Nederland een Mazda CX-5.

Lees verder
Ga je wintersporten in plaats van carnavallen? Houd hier dan rekening mee.
08-02-2024

Ga je wintersporten in plaats van carnavallen? Houd hier dan rekening mee.

Indien je met je auto naar je wintersportbestemming rijdt, dan is het verstandig je voor te bereiden. Graag willen we wat tips geven waarmee berijders veilig op pad gaan richting de hopelijk dik besneeuwde bergen. Er is bijvoorbeeld veel onwetendheid over de winterbandenplicht in Duitsland.

Lees verder
Je eerste auto kopen
02-02-2024

Je eerste auto kopen

Wij begrijpen als geen ander hoe opwindend en tegelijkertijd uitdagend het kan zijn om je eerste auto te kopen. Het is een mijlpaal die gepaard gaat met veel keuzes en overwegingen. Maar geen nood: wij helpen je.

Lees verder
Voor bestelauto’s moet je straks BPM betalen, behalve elektrische. Hoe zit dat?
01-02-2024

Voor bestelauto’s moet je straks BPM betalen, behalve elektrische. Hoe zit dat?

Niet elke ondernemer weet het wellicht, maar naast de BTW-teruggave van je aangeschafte bestelauto heb je ook een ander voordeel. Je hoeft geen BPM te betalen, op dit moment althans. Bestelauto’s zijn tot 2025 vrijgesteld van BPM

Lees verder
Dé nieuwe automodellen van 2024
26-01-2024

Dé nieuwe automodellen van 2024

Het Nederlandse wegdek verwelkomt dit jaar veel nieuwe automodellen. Sommige automerken trakteren ons op een volledig nieuw model, zoals Mazda’s CX-80, terwijl andere ons verwennen met een langverwachte make-over van een waanzinnig populair model, zoals de Toyota Land Cruiser. Daarom dit korte overzicht van dé vier nieuwe automodellen van 2024!

Lees verder
Partnership met FC Den Bosch vernieuwd
11-01-2024

Partnership met FC Den Bosch vernieuwd

Oostendorp Autogroep en FC Den Bosch hebben hun succesvolle partnership met twee jaar verlengd. En daar zijn we ontzettend trots op, niet in de laatste plaats omdat de samenwerking inmiddels op 30 jaar(!) staat en dat is natuurlijk heel bijzonder! Of zoals Tommie van Alphen, algemeen directeur van FC Den Bosch zegt: "Dit is uniek in het betaalde voetbal!".

Lees verder
10 belangrijke aandachtspunten tijdens een proefrit
23-11-2023

10 belangrijke aandachtspunten tijdens een proefrit

Een proefrit is een belangrijk onderdeel van het aankoopproces van een auto. En laten we eerlijk zijn: ook gewoon heel leuk! Het is wel belangrijk om op verschillende aspecten van de auto te letten. Wij hebben de 10 belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Lees verder
De Hyundai KONA Electric versus de auto van het jaar 2023
22-11-2023

De Hyundai KONA Electric versus de auto van het jaar 2023

Voor het eerst in de geschiedenis won een Jeep de titel Auto van het jaar. De volledig elektrisch aangedreven Jeep Avenger versloeg met ruim 87 punten de favoriet. Maar met de komst van een nieuwe Hyundai KONA Electric, is er een nieuwe kanshebber. Misschien zelfs de nieuwe favoriet.

Lees verder
Rijvaardigheidstips voor de veranderende weersomstandigheden
06-11-2023

Rijvaardigheidstips voor de veranderende weersomstandigheden

We genoten dit jaar van een heerlijke indian summer. Maar nu de weersomstandigheden snel veranderen met een bijna kenmerkende, Nederlandse wispelturigheid, is een korte opfriscursus ‘Rijvaardigheid tijdens slechte(re) weersomstandigheden’ op z’n plek.

Lees verder