11 tips om te besparen met een goede autoregeling

17-10-2022
Afdeling
Zakelijk
Onderwerp
Leasen

Een wagenpark op de juiste manier beheren, valt of staat met een goede autoregeling. Heldere afspraken tussen werkgever en werknemer over bijvoorbeeld de keuze van de leaseauto, het gebruik én de kosten ervan, zijn hiervoor onmisbaar. Benieuwd naar hoe een goede autoregeling direct besparingen op kan leveren voor jouw organisatie? Met deze 11 tips helpt Oostendorp Autolease je op weg.


Maak een bewuste keuze

Bepaal welke mogelijkheden je jouw medewerkers wilt geven. Hoe ruimer de keuze, hoe blijer de werknemer. Maar een ruime keuze betekent ook: hogere kosten. En er zijn meer aandachtspunten: het werkelijke brandstofverbruik bijvoorbeeld. Nu bijna alle nieuwe auto’s weer 22% bijtelling hebben, is een extra stimulans voor een zuinige auto belangrijk. Met een elektrische auto weet je jezelf verzekerd van een duurzamer wagenpark én geef je op een mooie manier invulling aan je MVO-ambities.

Stel duidelijke spelregels op voor het bestelproces

Het bestellen van een nieuwe auto kan een tijdrovend proces zijn. Heldere spelregels zijn van belang. Voor zowel jou als je medewerker. Het schept niet alleen duidelijkheid, maar helpt ook bij het stroomlijnen van je proces. Besteed je het bestelproces uit aan een leasemaatschappij, zorg er dan voor dat je duidelijk bent over de keuze van de leverende dealer. De leasemaatschappij en de werkgever krijgen betere deals dan de individuele medewerker. Het inkoopvoordeel zie je terug in een lagere leaseprijs voor de werkgever.

Leg vast wie de auto mag gebruiken

Leg goed vast wie er in de leaseauto mag rijden. De meeste leasemaatschappijen stellen enkel als eis dat de bestuurder in het bezit van een geldig (Nederlands) rijbewijs moet zijn. Als werkgever mag je jouw medewerker vragen om zijn of haar auto ook beschikbaar te stellen voor collega’s die een zakelijke rit moeten maken. In de privésfeer is het gebruikelijk dat er ook door gezinsleden of personen met wie de medewerker duurzaam samenwoont, in de auto gereden mag worden.

Zorgt voor representatieve auto’s

Een leaseauto vormt een visitekaartje voor je bedrijf. In je autobeleid kun je daarom eisen stellen aan de uitstraling. Misschien wil je bijvoorbeeld geen sportauto in je wagenpark hebben omdat het niet bij het imago van je bedrijf past. Daarnaast wil je natuurlijk dat de auto er netjes uitziet, regelmatig gewassen wordt en van binnen schoon is. Niet alleen voor het oog, maar ook met het oog op schade en onderhoud is een nette auto van belang.

Maak afspraken over brandstof

Wees duidelijk over wat je verwacht van het rij- en tankgedrag van je medewerker. Monitor het brandstofverbruik en geef je medewerkers feedback. Een compliment is hierbij effectiever dan een standje. Wijs je medewerker op de noodzaak van het invoeren van de juiste kilometerstand wanneer er met een brandstofpas betaald wordt en vraag je medewerker om zoveel mogelijk te tanken bij onbemande tankstations. Een premium brandstof zoals V-power is overbodig. Het is immers de autofabrikant die de juiste brandstof voorschrijft, niet de marketingafdeling van een oliemaatschappij.

Houd buitenlandse brandstof netto in

Wanneer je de brandstofkosten in het buitenland niet vergoedt, kun je jouw medewerkers de mogelijkheid geven om de brandstof tóch bruto te declareren, zodat deze netto ingehouden kan worden als eigen bijdrage voor privégebruik. Leg dit vast in de autoregeling. Overzicht behoud je door de declaratiemomenten te beperken tot bijvoorbeeld twee keer per jaar.

Spreek af hoe je om gaat met de schade

Schade aan de leaseauto die niet verhaalbaar is? Dan brengt de lease- of verzekeringsmaatschappij een eigen risico in rekening. Een werkgever is in de basis aansprakelijk voor de schade die tijdens werktijd ontstaat, maar dat neemt niet weg dat ook de medewerker een bepaalde verantwoordelijkheid heeft om zorgvuldig met de spullen om te gaan. In de autoregeling kun je daarom vastleggen dat de medewerker bij een tweede schade in een jaar, een gedeelte van het eigen risico betaalt.

Overweeg een eigen bijdrage voorprivégebruik

Gebruikt de medewerker de auto privé, dan geldt de fiscale bijtelling. Een werkgever kan besluiten om daar bovenop een eigen bijdrage voor privégebruik te rekenen. Dit gebeurt vaak wanneer een medewerker de extra kosten van een luxere auto zelf moet betalen. Deze eigen bijdrage wordt in mindering gebracht op de bijtelling. Vergeet niet om deze variant ook te benoemen als eigen bijdrage voor privégebruik, zodat je deze kunt verrekenen met de fiscale bijtelling.

Andere nieuwsberichten

De gloednieuwe Mazda CX-5: groter, slimmer en nog steeds lekker eigenzinnig
10-07-2025

De gloednieuwe Mazda CX-5: groter, slimmer en nog steeds lekker eigenzinnig

Mazda heeft de nieuwe generatie CX 5 gepresenteerd. Een model dat nog altijd een belangrijke rol speelt binnen het aanbod van het merk, en nu opnieuw is vormgegeven met meer ruimte, verfijnde technologie en opvallend genoeg: een 2,5 liter benzinemotor als standaard. In deze blog lees je wat er allemaal veranderd is, wat Mazda juist heeft behouden en waarom deze SUV nog altijd interessant is voor wie waarde hecht aan rijden zónder franje, maar mét kwaliteit.

Lees verder
Hyundai INSTER behaalt 4 sterren bij Euro NCAP crashtest
10-07-2025

Hyundai INSTER behaalt 4 sterren bij Euro NCAP crashtest

Hyundai voegt met de INSTER een nieuwe, volledig elektrische SUV toe aan het compacte segment. Modern, efficiënt en klaar voor dagelijks gebruik. Maar hoe veilig is deze kleine EV stadsauto eigenlijk? Euro NCAP nam 'm onder de loep. De uitkomst: 4 sterren. In deze blog lees je wat dat precies betekent en hoe de INSTER scoort op de verschillende onderdelen.

Lees verder
De bestverkochte auto van 2024 is...
27-06-2025

De bestverkochte auto van 2024 is...

Soms komt nieuws een beetje laat binnendruppelen. Je denkt: dit hadden we toch allang moeten weten? Maar goed, als het dan wél komt, wil je het ook meteen weten. En dit nieuws? Dat is er eentje die het waard is om even bij stil te staan. Want het zegt veel over wat mensen wereldwijd belangrijk vinden in een auto. Benieuwd welke het is geworden?

Lees verder
AUTOTIP: Suzuki Vitara - De Stille Alleskunner
20-06-2025

AUTOTIP: Suzuki Vitara - De Stille Alleskunner

Niet iedereen zoekt een auto die opvalt of zich opdringt. Sommige mensen willen gewoon een betrouwbare, praktische metgezel die z’n werk stilletjes uitstekend doet. De Suzuki Vitara is precies zo’n auto. Compact van buiten, verrassend ruim van binnen – en klaar voor alles, van de ochtendspits tot een roadtrip naar Zuid-Frankrijk.

Lees verder
Met de caravan op vakantie? Dit is dé checklist voor veilig én zuinig rijden
19-06-2025

Met de caravan op vakantie? Dit is dé checklist voor veilig én zuinig rijden

Rijden met een caravan is geen gewone autorit. Je auto draagt extra gewicht, je zicht verandert en je hebt te maken met regels waar je zonder caravan niet aan hoeft te denken. Toch vertrekken veel mensen zonder voorbereiding. Zonde — én onveilig. Deze checklist helpt je op weg. Kort, duidelijk en praktisch. Voor veilig én zuinig rijden met de caravan.

Lees verder
Toyota Aygo X 2026: Full Hybrid en volledig vernieuwd
12-06-2025

Toyota Aygo X 2026: Full Hybrid en volledig vernieuwd

De Toyota Aygo X krijgt in 2026 een complete make-over. Niet alleen het uiterlijk is vernieuwd, maar voor het eerst verschijnt deze populaire stadsauto ook als full hybrid. Benieuwd wat er allemaal verandert? We zetten de belangrijkste vernieuwingen voor je op een rij.

Lees verder
AUTOTIP: Hyundai INSTER - Een EV Stadsauto, maar dan anders
06-06-2025

AUTOTIP: Hyundai INSTER - Een EV Stadsauto, maar dan anders

De Hyundai INSTER is compact, elektrisch en perfect voor de stad. Maar hij verrast op meer vlakken. Ruim vanbinnen, rijk uitgerust en met slimme technologie die je niet verwacht in dit formaat.

Lees verder
Onderhoud per brandstoftype: benzine, hybride en elektrisch
02-06-2025

Onderhoud per brandstoftype: benzine, hybride en elektrisch

Elke auto vraagt passend onderhoud per brandstof. In deze blog lees je wat je moet controleren en vervangen voor benzine-, diesel-, hybride- en elektrische auto’s. Zo blijft je auto veilig en betrouwbaar.

Lees verder
Groot of klein onderhoud: dit moet je weten
02-06-2025

Groot of klein onderhoud: dit moet je weten

Het is weer tijd voor onderhoud. Maar is een kleine beurt voldoende, of is groot onderhoud nodig? Veel autobezitters vragen zich dit af. In deze blog leggen we uit wat er bij elke beurt gebeurt en helpen we je kiezen welke onderhoudsbeurt jouw auto nodig heeft.

Lees verder