Rijvaardigheidstips voor de veranderende weersomstandigheden

06-11-2023
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Overig

Rijvaardigheidstips voor de veranderende weersomstandigheden

We genoten dit jaar van een heerlijke indian summer. Maar nu de weersomstandigheden snel veranderen met een bijna kenmerkende, Nederlandse wispelturigheid, is een korte opfriscursus ‘Rijvaardigheid tijdens slechte(re) weersomstandigheden’ op z’n plek. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.Tips voor rijden in de Regen

 • Verlaag je snelheid want wegen worden snel glad, vooral nu er overal aan de weg wordt gewerkt.
 • Houd meer afstand dan normaal.
 • Vermijd grote plassen, deze kunnen aquaplaning veroorzaken.
 • Zet je koplampen ook overdag aan. Doe dat trouwens sowieso wanneer je ruitenwissers aanstaan.

Tips voor rijden in de mist

Gebruik tijdens (dichte) mist je dim- of mistlichten. Gebruik nooit grootlicht, dit kan de mist reflecteren en je zicht alleen maar verminderen. Verlaag daarnaast je rijsnelheid, neem natuurlijk voldoende afstand en luister naar het verkeer dat je misschien niet kunt zien!


Tips voor rijden met sneeuw en/of ijs

 • Vermijd plotseling remmen, sturen of gas geven.
 • Gebruik sneeuwbanden of kettingen indien nodig.
 • Houd ruim afstand van sneeuwploegen en zoutstrooiers. Niet in de laatste plaats voor de lak van je auto.
 • Als je begint te glijden, stuur dan in de richting waarin je wilt gaan.
 • Zorg ervoor dat je voertuig winterklaar is, inclusief goede ruitenwissers en antivries.

Tips voor rijden tijdens sterke wind

 • Houd beide handen stevig op het stuur.
 • Blijf uit de buurt van grotere voertuigen zoals vrachtwagens en bussen; ze kunnen van koers veranderen door sterke windvlagen.
 • Let op open gebieden waar windvlagen mogelijk sterker zijn. Ook op hoge plekken, zoals bruggen, kan de wind extra sterk zijn/voelen.


Tips voor rijden met laagstaande zon

Vooral eind januari en begin februari staat de zon bijzonder laag. Zorg er daarom voor dat je in ieder geval een zonnebril in de auto hebt liggen en draag die ook wanneer de zon zo laag staat. En die zonneklep zit er natuurlijk ook niet voor niets. Gebruik die om direct zonlicht te blokkeren.

Houd je voorruit goed schoon, zowel aan de binnen- als de buitenkant. En als de zon achter je staat, wees dan alert op voertuigen die je mogelijk niet goed kunnen zien.


Tips voor rijden in het donker

 • Zorg ervoor dat al je verlichting in orde is.
 • Verlaag je snelheid en houd rekening met verminderd zicht.
 • Kijk niet direct in de koplampen van tegemoetkomend verkeer. Kijk in plaats daarvan (meer) naar de rechterkant van je rijbaan.

Slimme rijhulpsystemen

Moderne auto’s worden steeds vaker (standaard) voorzien van slimme, geavanceerde rijhulpsystemen (of Advanced Driver Assistance Systems: ADAS). Niet gek, want de verwachting is dat we binnen een aantal jaar al redelijk zelfstandig op de snelweg rijden, volgens de ANWB.

Neem bijvoorbeeld de lane assistent of rijstrookondersteuning, die je waarschuwt wanneer je op een andere weghelft dreigt te komen. Of wat dacht je van adaptive cruise control (snelheidsassistentie) die je een handje helpt op snelheid te blijven. En een noodremsysteem (Autonomous Emergency Braking) helpt je een extra paar ogen in gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld tijdens slecht weer.

Veel van deze systemen zijn trouwens anno 2023 niet per se nieuw, maar worden wel steeds slimmer en bovendien: steeds autonomer.

Hoe rijd jij eigenlijk met slecht weer?

Het kan zijn dat je nu denkt: “Rijd ik eigenlijk nog wel veilig en comfortabel tijdens slecht weer?” Als dat het geval is, raden we je aan om even langs te komen. Onze adviseurs vertellen je graag over de laatste, slimme rijhulpsystemen die jouw kilometers niet alleen comfortabeler maar ook veiliger maken. Kom langs in één van onze showrooms, daar helpen ze je verder!

Vooruit, nog één laatste tip: bij twijfel, niet inhalen.