Rijvaardigheidstips voor de veranderende weersomstandigheden

06-11-2023
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Overig

We genoten dit jaar van een heerlijke indian summer. Maar nu de weersomstandigheden snel veranderen met een bijna kenmerkende, Nederlandse wispelturigheid, is een korte opfriscursus ‘Rijvaardigheid tijdens slechte(re) weersomstandigheden’ op z’n plek. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.Tips voor rijden in de Regen

 • Verlaag je snelheid want wegen worden snel glad, vooral nu er overal aan de weg wordt gewerkt.
 • Houd meer afstand dan normaal.
 • Vermijd grote plassen, deze kunnen aquaplaning veroorzaken.
 • Zet je koplampen ook overdag aan. Doe dat trouwens sowieso wanneer je ruitenwissers aanstaan.

Tips voor rijden in de mist

Gebruik tijdens (dichte) mist je dim- of mistlichten. Gebruik nooit grootlicht, dit kan de mist reflecteren en je zicht alleen maar verminderen. Verlaag daarnaast je rijsnelheid, neem natuurlijk voldoende afstand en luister naar het verkeer dat je misschien niet kunt zien!


Tips voor rijden met sneeuw en/of ijs

 • Vermijd plotseling remmen, sturen of gas geven.
 • Gebruik sneeuwbanden of kettingen indien nodig.
 • Houd ruim afstand van sneeuwploegen en zoutstrooiers. Niet in de laatste plaats voor de lak van je auto.
 • Als je begint te glijden, stuur dan in de richting waarin je wilt gaan.
 • Zorg ervoor dat je voertuig winterklaar is, inclusief goede ruitenwissers en antivries.

Tips voor rijden tijdens sterke wind

 • Houd beide handen stevig op het stuur.
 • Blijf uit de buurt van grotere voertuigen zoals vrachtwagens en bussen; ze kunnen van koers veranderen door sterke windvlagen.
 • Let op open gebieden waar windvlagen mogelijk sterker zijn. Ook op hoge plekken, zoals bruggen, kan de wind extra sterk zijn/voelen.


Tips voor rijden met laagstaande zon

Vooral eind januari en begin februari staat de zon bijzonder laag. Zorg er daarom voor dat je in ieder geval een zonnebril in de auto hebt liggen en draag die ook wanneer de zon zo laag staat. En die zonneklep zit er natuurlijk ook niet voor niets. Gebruik die om direct zonlicht te blokkeren.

Houd je voorruit goed schoon, zowel aan de binnen- als de buitenkant. En als de zon achter je staat, wees dan alert op voertuigen die je mogelijk niet goed kunnen zien.


Tips voor rijden in het donker

 • Zorg ervoor dat al je verlichting in orde is.
 • Verlaag je snelheid en houd rekening met verminderd zicht.
 • Kijk niet direct in de koplampen van tegemoetkomend verkeer. Kijk in plaats daarvan (meer) naar de rechterkant van je rijbaan.

Slimme rijhulpsystemen

Moderne auto’s worden steeds vaker (standaard) voorzien van slimme, geavanceerde rijhulpsystemen (of Advanced Driver Assistance Systems: ADAS). Niet gek, want de verwachting is dat we binnen een aantal jaar al redelijk zelfstandig op de snelweg rijden, volgens de ANWB.

Neem bijvoorbeeld de lane assistent of rijstrookondersteuning, die je waarschuwt wanneer je op een andere weghelft dreigt te komen. Of wat dacht je van adaptive cruise control (snelheidsassistentie) die je een handje helpt op snelheid te blijven. En een noodremsysteem (Autonomous Emergency Braking) helpt je een extra paar ogen in gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld tijdens slecht weer.

Veel van deze systemen zijn trouwens anno 2023 niet per se nieuw, maar worden wel steeds slimmer en bovendien: steeds autonomer.

Hoe rijd jij eigenlijk met slecht weer?

Het kan zijn dat je nu denkt: “Rijd ik eigenlijk nog wel veilig en comfortabel tijdens slecht weer?” Als dat het geval is, raden we je aan om even langs te komen. Onze adviseurs vertellen je graag over de laatste, slimme rijhulpsystemen die jouw kilometers niet alleen comfortabeler maar ook veiliger maken. Kom langs in één van onze showrooms, daar helpen ze je verder!

Vooruit, nog één laatste tip: bij twijfel, niet inhalen.

Andere nieuwsberichten

De 8 beste sportieve gezinsauto's van 2024
27-05-2024

De 8 beste sportieve gezinsauto's van 2024

Een sportieve tweedehands gezinsauto biedt comfortabel rijden en verbeterde veiligheid. Voordat je een keuze maakt, is het essentieel om je specifieke behoeften te overwegen, zoals ruimte voor een groeiend gezin, trekkracht voor caravanvakanties of zuinigheid voor lange afstanden. Bekijk onze selectie van de 8 beste tweedehands modellen van 2024, die verschillende behoeften zoals ruimte, trekkracht en zuinigheid adresseren. Dit overzicht helpt je bij het vinden van de ideale sportieve gezinsauto die past bij jouw levensstijl.

Lees verder
Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit: Wat houdt het in en wat zijn de doelen?
24-05-2024

Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit: Wat houdt het in en wat zijn de doelen?

Sinds 1 juli 2024 zijn werkgevers met 100 of meer werknemers verplicht om gegevens te verzamelen over de werkgebonden mobiliteit van hun personeel. Dit houdt in dat ze informatie moeten inwinnen over hoe werknemers van en naar hun werk reizen, en voor zakelijke reizen.

Lees verder
Tanken in het buitenland: handige tips
12-04-2024

Tanken in het buitenland: handige tips

Ga je binnenkort naar het buitenland? Dan krijg je te maken met andere namen van brandstoffen. Ook de kleuren van de tankzuil kunnen in het buitenland nogal verschillen van wat je gewend bent in Nederland. Hierdoor bestaat de kans dat je de verkeerde brandstof tankt zonder dat je het door hebt. In deze blog geven we je daarom graag tips en meer informatie over het tanken in het buitenland. Zo voorkom je het tanken van de verkeerde brandstof.

Lees verder
Autorijden in de bergen: 5 handige tips
12-04-2024

Autorijden in de bergen: 5 handige tips

Bergwegen en steile hellingen, in Nederland kom je ze niet zo vaak tegen. Op vakantie is het daarom altijd even wennen als je op een bergweg terecht komt. Want bergwegen en steile hellingen vragen vaak om een andere manier van rijden. We geven je daarom graag een paar tips om stinkende remmen, een oververhitte motor of een kapotte koppeling te voorkomen. Zo kan je zorgeloos de weg op, wat natuurlijk altijd fijn is. Vooral tijdens de vakantie.

Lees verder
Top 5 populairste occasions tot €10.000
29-03-2024

Top 5 populairste occasions tot €10.000

Het eerste waar veel mensen naar kijken wanneer ze een auto kopen is het budget. Logisch natuurlijk, want de aankoop van een auto is een belangrijke financiële beslissing. Wij helpen je daarom graag bij het vinden van de populairste en beste auto’s binnen verschillende prijsklassen. We beginnen met onze populairste occasions tussen de €5.000 en €10.000.

Lees verder
Wisselen naar zomerbanden: dit zijn de voordelen
25-03-2024

Wisselen naar zomerbanden: dit zijn de voordelen

De zon krijgt langzaam weer de overhand. De temperaturen stijgen en de natuur komt tot leven. Traditioneel stappen veel automobilisten nu over op zomerbanden. Maar waarom is het zo belangrijk om nu je banden te wisselen? Er is namelijk geen wet die het gebruik van zomerbanden in ons land verplicht. Toch zijn er enkele goede redenen waarom je je banden beter kunt laten wisselen.

Lees verder
Onze top 5 populairste elektrische auto’s van dit moment
14-03-2024

Onze top 5 populairste elektrische auto’s van dit moment

De elektrische auto is wereldwijd erg populair. In 2023 zijn er wereldwijd ongeveer 10 miljoen volledig elektrische auto’s verkocht, waarvan ongeveer 110.000 in Nederland. Met de opkomst van de nieuwste accu-technologieën en veelbelovende ontwikkelingen rondom laadpalen is de verwachting dat elektrische auto’s alleen maar populairder zullen worden. Maar wat zijn onze populairste elektrische auto’s van dit moment? En wat is de beste elektrische auto voor jou?

Lees verder
Garantie bij Oostendorp Autogroep
13-03-2024

Garantie bij Oostendorp Autogroep

Als je een auto koopt bij Oostendorp Autogroep heb je standaard 12 maanden BOVAG-garantie. Auto’s uit onze plus selectie hebben zelfs 36 maanden garantie. Maar wat is BOVAG-garantie? En wat valt onder de BOVAG-garantie? Dat leggen we je graag uit in deze blog.

Lees verder
Elektrisch rijden: wat kost dat eigenlijk?
13-03-2024

Elektrisch rijden: wat kost dat eigenlijk?

Elektrisch rijden is een wereldwijde ontwikkeling die naar verwachting alleen maar groter zal worden. Wereldwijd neemt de productie, verkoop en populariteit van elektrische auto’s toe. Ook in Nederland zien we sinds 2017 een jaarlijkse toename van elektrische auto’s. In 2023 zijn er maar liefst 110.000 volledig elektrische auto's op kenteken gezet in Nederland. Maar waarom zijn elektrische auto’s zo populair? En wat kost elektrisch rijden? Dat leggen we je graag uit in deze blog.

Lees verder