De 10 meest gemaakte fouten bij het kopen van een tweedehands auto

25-05-2023
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Occasions

Waarom een tweedehands auto kopen?

Een tweedehands auto kopen kan een slimme keuze zijn. Het is vaak goedkoper dan een nieuwe auto en je kunt een model krijgen dat anders misschien buiten je budget zou vallen. Maar voordat je enthousiast naar de eerste beste auto kijkt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het kopen van een tweedehands auto.


Fout 1: Onvoldoende onderzoek doen

Een van de grootste fouten die mensen maken, is het gebrek aan grondig onderzoek voordat ze een tweedehands auto kopen. Het is essentieel om het model, het merk en het specifieke voertuig dat je op het oog hebt te onderzoeken.


Fout 2: Niet controleren op onderhoudsgeschiedenis

Een tweedehands auto kan verborgen gebreken hebben die je alleen kunt ontdekken door de onderhoudsgeschiedenis te controleren. Vraag altijd naar het onderhoudsboekje en kijk naar eventuele ontbrekende of verkeerde stempels.


Fout 3: Geen proefrit maken

Het maken van een proefrit is van cruciaal belang bij het kopen van een tweedehands auto. Het stelt je in staat om de algehele staat van het voertuig te beoordelen, inclusief het rijgedrag, de remmen en andere belangrijke aspecten.


Fout 4: Geen technische controle laten uitvoeren

Om onaangename verrassingen na de aankoop te voorkomen, is het verstandig om een technische controle te laten uitvoeren door een gekwalificeerde monteur. Deze controle kan mogelijke verborgen gebreken aan het licht brengen en je helpen een weloverwogen beslissing te nemen.


Fout 5: Niet onderhandelen over de prijs

Veel mensen maken de fout om de prijs die wordt gevraagd voor een tweedehands auto zonder meer te accepteren. Onderhandelen over de prijs is vaak mogelijk en kan je uiteindelijk veel geld besparen.


Fout 6: Vergeten om de autopapieren te controleren

Bij het kopen van een tweedehands auto is het essentieel om de autopapieren grondig te controleren. Zorg ervoor dat alle documenten, zoals het kentekenbewijs en het APK-rapport, in orde zijn en overeenkomen met de gegevens van de auto.


Fout 7: Niet controleren op terugroepacties

Het negeren van mogelijke terugroepacties is een veelgemaakte fout bij het kopen van een tweedehands auto. Het is belangrijk om de geschiedenis van het voertuig te controleren op eventuele terugroepacties en te controleren of deze correct zijn afgehandeld. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen en onverwachte kosten in de toekomst.


Fout 8: Het negeren van de kilometerstand

De kilometerstand is een belangrijke indicator van de slijtage van een tweedehands auto. Het negeren van de kilometerstand kan leiden tot het kopen van een voertuig dat al intensief is gebruikt en mogelijk meer onderhoud en reparaties nodig heeft.


Fout 9: Geen betrouwbare verkoper kiezen

Het kiezen van een betrouwbare verkoper is van groot belang bij het kopen van een tweedehands auto. Vermijd particuliere verkopers zonder goede reputatie en zoek naar erkende autodealers of gerenommeerde handelaren die garanties bieden en bekend staan om hun goede service.


Fout 10: Het ontbreken van een gedetailleerde overeenkomst

Last but not least, het ontbreken van een gedetailleerde overeenkomst kan leiden tot problemen en geschillen in de toekomst. Zorg ervoor dat alle afspraken met betrekking tot de prijs, garanties, eventuele reparaties en andere belangrijke aspecten schriftelijk worden vastgelegd.

Bij het kopen van een tweedehands auto is het vermijden van veelvoorkomende fouten essentieel. Doe voldoende onderzoek, controleer de onderhoudsgeschiedenis, maak een proefrit, laat een technische controle uitvoeren en onderhandel over de prijs. Vergeet ook niet om de autopapieren te controleren, terugroepacties te controleren, aandacht te besteden aan de kilometerstand, een betrouwbare verkoper te kiezen en een gedetailleerde overeenkomst op te stellen. Door deze fouten te vermijden, vergroot je de kans op het vinden van een betrouwbare tweedehands auto die aan je wensen voldoet.

Andere nieuwsberichten

Tips en tricks: op vakantie met je EV
07-06-2024

Tips en tricks: op vakantie met je EV

Wat je vakantiebestemming ook is, een elektrische auto is een uitstekende manier om er te komen. Vooral als je goed voorbereid bent. We geven in dit artikel tips en tricks met betrekking tot een optimale voorbereiding.

Lees verder
PHEV’s vanaf 1 januari 2025 een stuk minder aantrekkelijk geprijsd in Nederland
07-06-2024

PHEV’s vanaf 1 januari 2025 een stuk minder aantrekkelijk geprijsd in Nederland

Auto’s met een plug-in hybride aandrijflijn (PHEV), dus zowel met een brandstof- als een elektromotor, zijn in ieder geval op papier zuinig en zodoende zorgt de lage bpm ervoor dat ze scherp geprijsd zijn in ons land. De praktijk is echter weerbarstiger, want ze zijn alleen zuinig als de berijder ze gebruikt zoals ze bedoeld zijn. Om die reden wordt de CO2-emissie per 1 januari 2025 op een andere manier berekend, waardoor PHEV’s ook in ons land een stuk prijziger worden.

Lees verder
ADAS-systemen zorgen voor comfortabele en veilige vakantieritten
07-06-2024

ADAS-systemen zorgen voor comfortabele en veilige vakantieritten

Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) hebben een revolutie teweeggebracht in de auto-industrie met functies als botsingvermijding en waarschuwingen voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook. ADAS biedt echter voordelen die verder gaan dan veiligheid alleen, voordelen die juist tijdens een lange vakantierit duidelijk naar voren komen.

Lees verder
Hybride- en elektrische auto's met een verrassend sportief karakter
06-06-2024

Hybride- en elektrische auto's met een verrassend sportief karakter

Hybride- en elektrische auto's met sportief karakter (Met 4 voorbeelden)

Lees verder
De nieuwe Toyota GR Yaris: een rally-ervaring op de weg
06-06-2024

De nieuwe Toyota GR Yaris: een rally-ervaring op de weg

De nieuwe Toyota GR Yaris: een rally-ervaring op de weg

Lees verder
De 8 beste sportieve gezinsauto's van 2024
27-05-2024

De 8 beste sportieve gezinsauto's van 2024

Een sportieve tweedehands gezinsauto biedt comfortabel rijden en verbeterde veiligheid. Voordat je een keuze maakt, is het essentieel om je specifieke behoeften te overwegen, zoals ruimte voor een groeiend gezin, trekkracht voor caravanvakanties of zuinigheid voor lange afstanden. Bekijk onze selectie van de 8 beste tweedehands modellen van 2024, die verschillende behoeften zoals ruimte, trekkracht en zuinigheid adresseren. Dit overzicht helpt je bij het vinden van de ideale sportieve gezinsauto die past bij jouw levensstijl.

Lees verder
Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit
24-05-2024

Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit

Sinds 1 juli 2024 zijn werkgevers met 100 of meer werknemers verplicht om gegevens te verzamelen over de werkgebonden mobiliteit van hun personeel. Dit houdt in dat ze informatie moeten inwinnen over hoe werknemers van en naar hun werk reizen, en voor zakelijke reizen.

Lees verder
Suzuki verkozen tot klantvriendelijkste automotivebedrijf van Nederland
15-05-2024

Suzuki verkozen tot klantvriendelijkste automotivebedrijf van Nederland

Lees verder
Tanken in het buitenland: handige tips
12-04-2024

Tanken in het buitenland: handige tips

Ga je binnenkort naar het buitenland? Dan krijg je te maken met andere namen van brandstoffen. Ook de kleuren van de tankzuil kunnen in het buitenland nogal verschillen van wat je gewend bent in Nederland. Hierdoor bestaat de kans dat je de verkeerde brandstof tankt zonder dat je het door hebt. In deze blog geven we je daarom graag tips en meer informatie over het tanken in het buitenland. Zo voorkom je het tanken van de verkeerde brandstof.

Lees verder