Hybride vs elektrisch

29-09-2022
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Elektrisch rijden

Hybride vs elektrisch

Je ziet steeds meer hybride en elektrische auto’s op de weg en met de hoge brandstofkosten is het actueler dan ooit. Maar wat is nou het verschil tussen een hybride en elektrische auto?


Hybride auto

Volledig hybride

Een volledig hybride auto geeft je de keus om volledig via de elektromotor te rijden of om volledig op de brandstofmotor te rijden. Je wisselt tijdens het rijden eenvoudig tussen deze twee. Verder heb je hierbij geen stekker nodig. Voor korte afstanden is een volledig hybride auto ideaal, omdat je deze stukken elektrisch kunt rijden en daarmee kosten bespaart. De auto rijdt op de stukken waar je elektrisch rijdt ook een stuk stiller en geeft je daardoor meer rust.

Milde hybride

Bij een milde hybride wordt de verbrandingsmotor ondersteund door de elektromotor. Hiermee is het dus niet mogelijk om volledig elektrisch te rijden. Het brandstofverbruik van een milde hybride is nog steeds lager dan die van een brandstofauto. Tijdens het rijden merk je verder niets tot nauwelijks iets van de ondersteuning van de elektromotor. Een milde hybride heeft geen stekker.

Plug-in hybride

Een Plug-in hybride is de enige hybride die je met een stekker oplaadt. Je kunt met deze auto volledig elektrisch rijden en je laadt hem op aan het stopcontact of aan een laadpaal. De afstand die je elektrisch kunt afleggen ligt aan het accupakket van de auto. Als de accu bijna leeg is schakelt hij automatisch over naar de verbrandingsmotor.

Elektrische auto

Elektrische auto’s verbruiken geen brandstof, waardoor ze een stuk goedkoper rijden. Bij een elektrische auto is er sprake van een actieradius. De actieradius geeft aan welke afstand je met de elektrische auto kunt afleggen voordat hij leeg is. Verder is de auto stil en heb je minder onderhoud nodig, omdat de auto beschikt over minder bewegende onderdelen. Deze onderdelen slijten dus minder snel.


Hulp nodig bij de keuze tussen hybride en elektrisch?

Heb je na dit artikel nog hulp nodig bij de keuze tussen hybride of elektrisch rijden? Onze experts helpen je graag verder. Maak een gratis proefrit om een goede vergelijking tussen een hybride of elektrische auto te maken, vraag om advies of bekijk ons aanbod in de showroom. Waar wacht je nog op?!