Tips en tricks: op vakantie met je EV

07-06-2024
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Elektrisch rijden

Wat je vakantiebestemming ook is, een elektrische auto is een uitstekende manier om er te komen. Vooral als je goed voorbereid bent. We geven in dit artikel tips en tricks met betrekking tot een optimale voorbereiding.

Veel nieuwe EV-eigenaren bereiden zich voor op hun eerste vakantie in een elektrische auto. Sommige mensen vinden het erg spannend om een lange trip te maken met een EV. Is zo’n auto daar wel geschikt voor? Sta je niet eindeloos lang te wachten bij laadpalen in het buitenland? En wat moet je eigenlijk meenemen? Laten we bij de belangrijkste vraag beginnen. Ja, het is wel degelijk mogelijk om met een elektrische auto op vakantie te gaan. Toegegeven, EV’s hebben nog steeds te maken met een aantal uitdagingen ten opzichte van conventioneel aangedreven auto’s, maar dat wil nog niet zeggen dat EV’s geen goede optie zijn. In sommige opzichten zijn elektrische auto’s zelfs fijnere reismaatjes. Ze zijn bijvoorbeeld veel stiller, waardoor je op een heel andere manier van de reis kunt genieten dan met ‘gewone’ auto’s. Hieronder noemen we een aantal zaken op waar je rekening mee moet houden als je met een EV op stap gaat, waarna niets een zorgeloze vakantie meer in de weg staat.

Het begint met een goede voorbereiding

Om je elektrische voertuig klaar te maken voor de vakantie, moet je ervoor zorgen dat je vertrekt met een volledig opgeladen accu. Zorg ervoor dat de bandenspanning correct is en dat je alle extra benodigdheden bij je hebt (zoals bijv. een extra laadkabel om via een stopcontact op te laden ).

Plan je routes

Als je met een EV een langere vakantierit gaat maken, zijn Google Maps, ABRP of soortgelijke routeplanners bijzonder nuttig. Plan je vakantieroutes en houd er daarbij rekening mee waar de verschillende laadstations zich bevinden. Google Maps, PlugShare en andere apps kunnen je helpen om onderweg laadpunten te vinden.

Controleer ook waar je in de buurt van je vakantiebestemming laadmogelijkheden te vinden zijn. Check of je hotel, Airbnb-adres of camping een laadvoorziening heeft en of je kunt laden tijdens een bezoek aan lokale bezienswaardigheden of bijvoorbeeld een nationaal park.

Bereken je energieverbruik

Voordat de reis begint, moet je even de rekenmachine tevoorschijn halen. Als je weet hoe ver je met een volledig opgeladen accu kunt rijden, kun je daar rekening mee houden bij het plannen van je reis.

Houd er rekening mee dat als je een zware lading hebt meegenomen of een caravan trekt, je gemiddelde actieradius aanzienlijk kleiner is dan het maximum dat door de autofabrikant is opgegeven. Ook verbruikt een elektrische auto op de snelweg meer dan in de stad. Eerdere ritten kunnen worden gebruikt als maatstaf voor je berekeningen.

Weet wat de laaddichtheid onderweg en op je vakantiebestemming is

De laaddichtheid heeft betrekking op het aantal laadpunten dat je in een bepaald gebied kunt vinden. Omdat er ook in het buitenland continu nieuwe laadstations in gebruik worden genomen en het ecosysteem voor het laden van EV’s voortdurend groeit, kan het lastig zijn om hier een exact antwoord op te vinden. Toch zijn online bronnen, waaronder het eerder genoemde Google Maps en PlugShare, een goed uitgangspunt.

De laaddichtheid geeft je een idee van hoe goed je opties voor laden zullen zijn in de gebieden die je van plan bent langere tijd te bezoeken.

Overweeg het aanmelden bij laadaanbieders

Afhankelijk van waar je op vakantie gaat en welke route je kiest, bieden verschillende aanbieders langs je route en op je bestemming laadoplossingen en laadstations aan. Het kan voordelig zijn om je bij een of meer aanbieders aan te melden voordat je reis begint. Dit zorgt meestal voor een betere toegang tot snelladen op gelijkstroom en kan tegelijkertijd helpen om je totale laadkosten te verlagen. Je hoeft niet voor alles een pasje te hebben. Je kunt ook gebruik maken van apps op je telefoon.

Zorg dat je een reservekabel bij de hand hebt

Met name tijdens vakantieritten en de weg daarheen kan het zijn dat je verschillende laadkabels nodig hebt. Op sommige plaatsen moet je bijvoorbeeld gebruikmaken van standaard stopcontacten in plaats van laadstations. Dit kan ertoe leiden dat je een extra laadkabel Mode 2 nodig hebt, dus het is aan te raden om deze in te pakken voordat je van huis vertrekt. Dat kan ter plekke een hoop stress schelen

Stel vragen aan ervaringsdeskundigen op online forums

Een van de beste kennisbronnen met betrekking tot het op vakantie gaan met een EV zijn andere EV-bezitters. Zij kunnen je alles vertellen over de omstandigheden en de laadvoorzieningen langs je route en op je bestemming. We raden je aan om advies te vragen op online forums (bijvoorbeeld de verschillende (internationale) Tesla Owners Clubs) waar leden hun ervaringen kunnen delen. Hetzelfde geldt voor sommige van de grotere online reisforums.

Je kunt zo in contact komen met andere EV-eigenaren die dezelfde gebieden hebben bezocht als waar jij overweegt naartoe te gaan en over hun reiservaringen lezen.

Plan (en geniet) van pauzes

Wat betreft het laden onderweg, is het de kunst om dat niet als storende onderbrekingen te zien, maar van de oplaadmomenten mogelijkheden te maken om jezelf (en je reisgenoten) te vermaken. Misschien kun je een bordspel spelen, balletje trappen of frisbeeën met de kinderen, genieten van een lekkere lunch of picknick, of wat extra tijd nemen om gezellig te praten.

Met een conventioneel aangedreven auto wordt ook dringend geadviseerd om om de twee uur te stoppen om je eigen batterij op te laden, dus waarom zou je dan niet gelijk die van je auto opladen? En vergeet niet: het is vakantie, dus probeer ook van de vakantierit geen noodzakelijk kwaad te maken die je zo snel mogelijk moet afraffelen, maar als het begin van je vakantie waarbij je onderweg al kunt genieten van het uitzicht. Met een beetje planning en verbeelding worden de laadpauzes kleine mini-vakanties.

Rijd rustig

Hoe sneller of onregelmatiger je rijdt, hoe sneller de accu van je EV leeg raakt. Op langere ritten kun je veel laadtijd besparen door zo soepel mogelijk te rijden. Lekker op de cruise control achter een andere auto ‘hangen’.

Rijden in een EV betekent ook een stillere, comfortabelere en aangenamere reis. Waarom zou je langs bezienswaardigheden en natuurervaringen racen? Toch hoef je het ook niet te overdrijven, want uit onderzoek is gebleken dat het qua tijdswinst weinig uitmaakt of je nu 100 km/h of 110 km/h rijdt, terwijl je dan wel net wat sneller meters maakt. Je hoeft dus echt niet te gaan “hypermilen”.

Geniet van de reis

Wellicht heb je na het lezen van de genoemde tips het idee gekregen dat je gestudeerd moet hebben om met een EV op vakantie te gaan. Dit is echter niet het geval. Ja, het vereist een iets andere aanpak. Maar het is een aanpak die gericht is op het relaxter laten verlopen en het genieten van de rit. Tegelijkertijd is de elektrische auto veel stiller en dus comfortabeler. De reis zelf wordt een deel van de vakantie. Het wordt eens tijd om diep adem te halen en lekker te genieten van jezelf, het gezelschap en je omgeving. En daar draait het tenslotte allemaal om in de vakantie?

Andere nieuwsberichten

Tips en tricks: op vakantie met je EV
07-06-2024

Tips en tricks: op vakantie met je EV

Wat je vakantiebestemming ook is, een elektrische auto is een uitstekende manier om er te komen. Vooral als je goed voorbereid bent. We geven in dit artikel tips en tricks met betrekking tot een optimale voorbereiding.

Lees verder
PHEV’s vanaf 1 januari 2025 een stuk minder aantrekkelijk geprijsd in Nederland
07-06-2024

PHEV’s vanaf 1 januari 2025 een stuk minder aantrekkelijk geprijsd in Nederland

Auto’s met een plug-in hybride aandrijflijn (PHEV), dus zowel met een brandstof- als een elektromotor, zijn in ieder geval op papier zuinig en zodoende zorgt de lage bpm ervoor dat ze scherp geprijsd zijn in ons land. De praktijk is echter weerbarstiger, want ze zijn alleen zuinig als de berijder ze gebruikt zoals ze bedoeld zijn. Om die reden wordt de CO2-emissie per 1 januari 2025 op een andere manier berekend, waardoor PHEV’s ook in ons land een stuk prijziger worden.

Lees verder
ADAS-systemen zorgen voor comfortabele en veilige vakantieritten
07-06-2024

ADAS-systemen zorgen voor comfortabele en veilige vakantieritten

Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) hebben een revolutie teweeggebracht in de auto-industrie met functies als botsingvermijding en waarschuwingen voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook. ADAS biedt echter voordelen die verder gaan dan veiligheid alleen, voordelen die juist tijdens een lange vakantierit duidelijk naar voren komen.

Lees verder
Hybride- en elektrische auto's met een verrassend sportief karakter
06-06-2024

Hybride- en elektrische auto's met een verrassend sportief karakter

Hybride- en elektrische auto's met sportief karakter (Met 4 voorbeelden)

Lees verder
De nieuwe Toyota GR Yaris: een rally-ervaring op de weg
06-06-2024

De nieuwe Toyota GR Yaris: een rally-ervaring op de weg

De nieuwe Toyota GR Yaris: een rally-ervaring op de weg

Lees verder
De 8 beste sportieve gezinsauto's van 2024
27-05-2024

De 8 beste sportieve gezinsauto's van 2024

Een sportieve tweedehands gezinsauto biedt comfortabel rijden en verbeterde veiligheid. Voordat je een keuze maakt, is het essentieel om je specifieke behoeften te overwegen, zoals ruimte voor een groeiend gezin, trekkracht voor caravanvakanties of zuinigheid voor lange afstanden. Bekijk onze selectie van de 8 beste tweedehands modellen van 2024, die verschillende behoeften zoals ruimte, trekkracht en zuinigheid adresseren. Dit overzicht helpt je bij het vinden van de ideale sportieve gezinsauto die past bij jouw levensstijl.

Lees verder
Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit
24-05-2024

Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit

Sinds 1 juli 2024 zijn werkgevers met 100 of meer werknemers verplicht om gegevens te verzamelen over de werkgebonden mobiliteit van hun personeel. Dit houdt in dat ze informatie moeten inwinnen over hoe werknemers van en naar hun werk reizen, en voor zakelijke reizen.

Lees verder
Suzuki verkozen tot klantvriendelijkste automotivebedrijf van Nederland
15-05-2024

Suzuki verkozen tot klantvriendelijkste automotivebedrijf van Nederland

Lees verder
Tanken in het buitenland: handige tips
12-04-2024

Tanken in het buitenland: handige tips

Ga je binnenkort naar het buitenland? Dan krijg je te maken met andere namen van brandstoffen. Ook de kleuren van de tankzuil kunnen in het buitenland nogal verschillen van wat je gewend bent in Nederland. Hierdoor bestaat de kans dat je de verkeerde brandstof tankt zonder dat je het door hebt. In deze blog geven we je daarom graag tips en meer informatie over het tanken in het buitenland. Zo voorkom je het tanken van de verkeerde brandstof.

Lees verder