Verkeersboetes in het buitenland: betalen of niet?

04-07-2024
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Overig

Verkeersboetes in het buitenland: betalen of niet?

Tijdens je vakantie geflitst worden is vervelend, maar laat je niet misleiden door de gedachte dat een buitenlandse verkeersboete niet betaald hoeft te worden. Ook als buitenlander ben je verplicht deze boetes te betalen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs via het CJIB worden geïnd. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Dat leggen we je graag uit in deze blog over verkeersboetes in het buitenland.

EU-regelgeving

Op basis van de EU-regelgeving kunnen opsporingsinstanties de gegevens uit kentekenregisters onderling uitwisselen en aan de hand van het kenteken je naam en adres achterhalen via het RDW. De bekeuring wordt overigens altijd per post naar je huisadres gestuurd, nooit per e-mail. Twijfel je over de echtheid van een ontvangen boete, bel dan met de instantie die de boete heeft opgelegd. Ook op de website van de bewuste instanties kun je vaak een en ander controleren. Soms kan het bij buitenlandse boetes trouwens maanden duren voordat ze op de mat ploffen.

Verkeersboetes betalen

Betaal verkeersboetes snel

Net als bij Nederlandse boetes loont het meestal om een buitenlandse boete snel te betalen. Vaak krijg je dan korting en voorkom je dat de boete hoger wordt door vervallen betalingstermijnen. Dit kan net als bij boetes uit eigen land flink in de papieren lopen. En net als in Nederland kunnen de administratie- of procedurekosten ook fors zijn.

Online betalen

Houd er wel rekening mee dat je na het betalen van de boete je over het algemeen geen bezwaar meer kunt maken. Vaak kun je via een online omgeving of QR-code van de partij die de boete incasseert betalen. Dat is wel het handigst omdat betalingen dan snel worden verwerkt en je niet het risico loopt dat je onjuiste betalingsgegevens invult.

Mocht je de boete niet betalen en je gaat niet in beroep, dan kunnen EU-boetes uiteindelijk in eigen land door het CJIBworden geïnd. Bovendien kan jenaam worden opgenomen in een buitenlandse opsporingsregister, dat wil je liever ook niet. Het zou kunnen dat je als je de volgende keer naar het betreffende land gaat je bij een grens- of verkeerscontrole staande wordt gehouden en alsnog het bedrag van de boete plus een flinke extra boete moet voldoen.

Voor de rechter

Mocht er sprake zijn van een ernstige verkeersovertreding, dan dien je ook in het geval van een buitenlandse boete in het bewuste land voor de rechter te verschijnen. Vaak mag je je ook laten vertegenwoordigen door een advocaat. Indien er sprake is van een ernstig delict waarbij gewonden of zelfs doden zijn gevallen, is dat sowieso aan te raden, al was het maar vanwege de mogelijke taalbarrière.

Rijverbod

Met rijverboden is het een iets ander verhaal, omdat die alleen geldig zijn in het land waar de overtreding heeft plaatsgevonden. Het kan zijn dat de autoriteiten je vragen om langs te komen met je rijbewijs of een scan daarvan op te sturen zodat een aantekening van het rijverbod kan worden gemaakt. In dat geval is het raadzaam om in overleg te gaan met de autoriteiten om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Net als in eigen land kun je in het buitenland een boete krijgen als je geen geldig rijbewijs kunt tonen.

En hoe zit het dan met bijvoorbeeld het puntensysteem in Duitsland, waarmee men strafpunten krijgt na verkeersovertredingen? Welnu, die gelden ook voor buitenlandse bestuurders, waarbij een verjaringstermijn van 2 jaar geldt. Als je 8 punten hebt verzameld, volgt een rijontzegging en mogelijk een educatieve maatregel.

Verkeersboetes in populaire vakantielanden

Laten we tot slot nog even inzoomen op de situaties in verschillende populaire vakantielanden:


België

België hanteert een vrij gematigde aanpak van verkeersovertredingen. Als je de maximumsnelheid met 20 km/h overschrijdt, kun je een boete van minstens € 115 verwachten.

Stop- en parkeerovertredingen kosten minimaal € 60. De limiet voor rijden onder invloed is 0,5%.


Denemarken

Als je te hard rijdt in Denemarken, moet je flink in de buidel tasten. Als je 20 km/h te hard rijdt, kun je rekenen op een boete van minstens € 135, in het ergste geval kan de boete oplopen tot € 270.

Als je meer dan 50 km/h te hard rijdt, krijg je een boete van minstens € 500. De limiet voor rijden onder invloed is 0,5%.


Frankrijk

Frankrijk reageert streng op snelheidsovertredingen. Je krijgt een boete van € 135 voor overtredingen met 20 km/h of meer. Als je de boete niet op tijd betaalt, loopt de boete geleidelijk op. Bij snelheden van meer dan 50 km/h boven de limiet (bijvoorbeeld op de snelweg) loopt de boete op tot € 1.500.

Als je in Frankrijk wordt betrapt met alcohol in je bloed, betaal je minimaal € 135 voor 0,5 tot 0,8 ‰. Als er meer dan 0,8 ‰ in je bloed wordt gemeten, loopt de boete op tot maximaal € 4.500 en twee jaar gevangenisstraf. Wel iets om rekening mee te houden dus!


Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië zijn verkeersboetes vergeleken met de EU-landen erg hoog, vooral als je betrapt wordt op rijden onder invloed.

De limiet voor rijden onder invloed is in het Verenigd Koninkrijk 0,8 promille. Als je meer alcohol in je bloed hebt, kost het je maar liefst € 6.400. De Britten kennen ook geen genade als het gaat om snelheidsovertredingen. De boete kan oplopen tot € 1.170 als je meer dan 20 km/h te hard rijdt en maximaal € 2.920 als je meer dan 50 km/h te hard rijdt.


Italië

De boetes voor snelheidsovertredingen zijn in dit land minimaal € 175 (20 km/h te snel) en minimaal € 545 in het geval van 50 km/h te snel of meer. Je moet een derde meer betalen als je ’s avonds na 22.00 uur te hard rijdt. Let op: In Italië kan een borgsom worden gevraagd als je niet meteen betaalt, en je auto kan ook in beslag worden genomen. Als je een rijverbod krijgt vanwege de overtreding, kan de politie ook je rijbewijs in beslag nemen. Je mag dan alleen rijden tot aan de grens of naar je vakantiebestemming. De limiet voor rijden onder invloed is 0,5 ‰.


Noorwegen

Een alcoholovertreding kost in dit land minimaal € 520, een snelheidsovertreding met 20 km/h kost al € 490 en dat wordt meer dan € 1.000 als je meer dan 50 km/h te hard rijdt. De alcohollimiet is 0,2 ‰.


Oostenrijk

Als het gaat om boetes en verkeersboetes is geen land in de EU zo streng als Oostenrijk. Een snelheidsovertreding kost je in Oostenrijk tussen de € 30 (bij 20 km/h te hard) en zelfs € 2.180 (bij meer dan 50 km/h te hard). Parkeren op privéterrein is ook linke soep: de eigenaren ervan kunnen een aanklacht indienen wegens huisvredebreuk, wat kan leiden tot kosten die kunnen oplopen tot € 700.

Vakantievierders die een slokje te veel op hebben, hebben ook geen reden om te lachen, want zij krijgen een boete van minstens 300 euro. De maximale boete is zelfs € 5.600 bij een alcoholpromillage van minstens 1,6 promille.


Zwitserland

Zelfs kleine snelheidsovertredingen worden zwaar bestraft, met boetes vanaf € 165 voor een snelheidsovertreding met maximaal 20 km/h.

Snelheidsovertredingen op snelwegen kunnen van kanton tot kanton verschillend worden bestraft, maar kosten omgerekend minstens € 325, en in individuele gevallen zijn al boetes ter hoogte enkele duizenden euro’s opgelegd. De politie kan na een overtreding een borg in contanten of waardevolle spullen eisen. Sinds 1 januari 2014 moeten voertuigen op vier wielen en motoren overdag met hun lichten aan rijden.

Samengevat

In deze blog hebben we besproken wat je moet weten over verkeersboetes in het buitenland. Hoewel het misschien verleidelijk is om een buitenlandse boete te negeren, vooral na een vakantie, is het belangrijk te onthouden dat buitenlandse boetes serieus genomen moeten worden. EU-regelgeving maakt het mogelijk dat boetes ook in Nederland geïnd kunnen worden via het CJIB. Het is daarom verstandig om een ontvangen boete tijdig te betalen om extra kosten te vermijden en mogelijke juridische consequenties te voorkomen.

Kijk altijd goed naar de specifieke regels van het land waar je op vakantie gaat en houd rekening met verschillen in boetebedragen en bestraffing. Zo voorkom je onaangename verrassingen en behoud je een zorgeloze vakantieherinnering.

Andere nieuwsberichten

10 Tips voor een lange én gezellige autorit
11-07-2024

10 Tips voor een lange én gezellige autorit

De zomer is hier en dat betekent maar één ding: tijd voor roadtrips! Of je nu met vrienden, familie of je geliefde op pad gaat, een lange autorit kan zowel een uitdaging als een groot avontuur zijn. Hier zijn 10 tips om je lange autorit in ieder geval supergezellig te maken!

Lees verder
Mooie Autoroutes én Fietsroutes in de Regio: Zuid-Gelderland, Oost-Brabant en Noord-Limburg
11-07-2024

Mooie Autoroutes én Fietsroutes in de Regio: Zuid-Gelderland, Oost-Brabant en Noord-Limburg

De zomer is dé perfecte tijd om eropuit te trekken en nieuwe plekken te ontdekken. En waar kun je dat beter doen dan in onze prachtige regio? Zuid-Gelderland, Oost-Brabant en Noord-Limburg barsten van de adembenemende landschappen en pittoreske dorpjes. Of je nu van autorijden of fietsen houdt, hier zijn enkele routes die je deze zomer absoluut moet proberen!

Lees verder
Verkeersboetes in het buitenland: betalen of niet?
04-07-2024

Verkeersboetes in het buitenland: betalen of niet?

Tijdens je vakantie geflitst worden is vervelend, maar laat je niet misleiden door de gedachte dat een buitenlandse verkeersboete niet betaald hoeft te worden. Ook als buitenlander ben je verplicht deze boetes te betalen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs via het CJIB worden geïnd. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Dat leggen we je graag uit in deze blog over verkeersboetes in het buitenland.

Lees verder
Tips en tricks: op vakantie met je EV
07-06-2024

Tips en tricks: op vakantie met je EV

Wat je vakantiebestemming ook is, een elektrische auto is een uitstekende manier om er te komen. Vooral als je goed voorbereid bent. We geven in dit artikel tips en tricks met betrekking tot een optimale voorbereiding.

Lees verder
PHEV’s vanaf 1 januari 2025 een stuk minder aantrekkelijk geprijsd in Nederland
07-06-2024

PHEV’s vanaf 1 januari 2025 een stuk minder aantrekkelijk geprijsd in Nederland

Auto’s met een plug-in hybride aandrijflijn (PHEV), dus zowel met een brandstof- als een elektromotor, zijn in ieder geval op papier zuinig en zodoende zorgt de lage bpm ervoor dat ze scherp geprijsd zijn in ons land. De praktijk is echter weerbarstiger, want ze zijn alleen zuinig als de berijder ze gebruikt zoals ze bedoeld zijn. Om die reden wordt de CO2-emissie per 1 januari 2025 op een andere manier berekend, waardoor PHEV’s ook in ons land een stuk prijziger worden.

Lees verder
ADAS-systemen zorgen voor comfortabele en veilige vakantieritten
07-06-2024

ADAS-systemen zorgen voor comfortabele en veilige vakantieritten

Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) hebben een revolutie teweeggebracht in de auto-industrie met functies als botsingvermijding en waarschuwingen voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook. ADAS biedt echter voordelen die verder gaan dan veiligheid alleen, voordelen die juist tijdens een lange vakantierit duidelijk naar voren komen.

Lees verder
Hybride- en elektrische auto's met een verrassend sportief karakter
06-06-2024

Hybride- en elektrische auto's met een verrassend sportief karakter

Hybride- en elektrische auto's met sportief karakter (Met 4 voorbeelden)

Lees verder
De nieuwe Toyota GR Yaris: een rally-ervaring op de weg
06-06-2024

De nieuwe Toyota GR Yaris: een rally-ervaring op de weg

De nieuwe Toyota GR Yaris: een rally-ervaring op de weg

Lees verder
De 8 beste sportieve gezinsauto's van 2024
27-05-2024

De 8 beste sportieve gezinsauto's van 2024

Een sportieve tweedehands gezinsauto biedt comfortabel rijden en verbeterde veiligheid. Voordat je een keuze maakt, is het essentieel om je specifieke behoeften te overwegen, zoals ruimte voor een groeiend gezin, trekkracht voor caravanvakanties of zuinigheid voor lange afstanden. Bekijk onze selectie van de 8 beste tweedehands modellen van 2024, die verschillende behoeften zoals ruimte, trekkracht en zuinigheid adresseren. Dit overzicht helpt je bij het vinden van de ideale sportieve gezinsauto die past bij jouw levensstijl.

Lees verder