Verzekeraars waarschuwen: appen achter het stuur kan lijden tot persoonlijk faillissement

16-01-2025
Onderwerp
Verzekeringen

Vanaf december 2024 hebben vier grote verzekeraars hun polisvoorwaarden aangescherpt om gevaarlijk rijgedrag harder aan te pakken. Bestuurders die tijdens het rijden hun smartphone gebruiken om bijvoorbeeld berichten te versturen, draaien voortaan zelf op voor de financiële schade die ze veroorzaken bij een ongeval. Verzekeraars Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en InShared hebben dit vastgelegd in hun nieuwe polisvoorwaarden.

Enorme financiële gevolgen

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) geeft 75 procent van alle weggebruikers aan weleens een telefoon te gebruiken tijdens het rijden. Appen achter het stuur kan niet alleen levensgevaarlijke situaties veroorzaken, maar ook enorme financiële gevolgen hebben. Het gebruik van een smartphone achter het stuur wordt door deze verzekeraars gelijkgesteld aan rijden onder invloed van alcohol of drugs. Dit betekent dat, bij bewezen telefoongebruik tijdens een ongeval, de verzekeraar de uitgekeerde schade kan verhalen op de bestuurder. De financiële consequenties kunnen aanzienlijk zijn. Bij ernstige letselschade kunnen de kosten oplopen tot in de miljoenen euro’s, wat in de extreme gevallen kan leiden tot persoonlijk faillissement.

Schade en bewijslast

Verzekeraars zijn wettelijk verplicht om schade aan derden te vergoeden, zelfs als de verzekerde bestuurder tijdens het ongeval zijn smartphone gebruikte. Echter, bij bewezen telefoongebruik kunnen verzekeraars deze kosten op de bestuurder verhalen. Het verzamelen van voldoende bewijs is cruciaal en kan bestaan uit getuigenverklaringen, dashcambeelden, slimme camera's langs de weg of politierapporten.

Het bewijzen van telefoongebruik achter het stuur blijft een uitdaging. Hoewel slimme camera's en verkeersobservaties kunnen helpen, is het in de praktijk vaak lastig om vast te stellen dat een bestuurder zijn smartphone gebruikte op het moment van een ongeval. Toch benadrukken verzekeraars dat ze bij voldoende bewijs niet zullen aarzelen om de financiële gevolgen op de veroorzaker te verhalen. Ook als een verzekeraar appen achter het stuur niet specifiek in de polisvoorwaarden noemt, bestaat de mogelijkheid dat je zelf moet opdraaien voor de kosten.

Conclusie

Met deze aangescherpte voorwaarden hopen verzekeraars niet alleen de verkeersveiligheid te verbeteren, maar ook bestuurders bewuster te maken van de ernstige financiële risico's die gepaard gaan met het gebruik van een smartphone achter het stuur. Het advies is duidelijk: laat je telefoon met rust tijdens het rijden.

Andere nieuwsberichten

De gloednieuwe Mazda CX-5: groter, slimmer en nog steeds lekker eigenzinnig
10-07-2025

De gloednieuwe Mazda CX-5: groter, slimmer en nog steeds lekker eigenzinnig

Mazda heeft de nieuwe generatie CX 5 gepresenteerd. Een model dat nog altijd een belangrijke rol speelt binnen het aanbod van het merk, en nu opnieuw is vormgegeven met meer ruimte, verfijnde technologie en opvallend genoeg: een 2,5 liter benzinemotor als standaard. In deze blog lees je wat er allemaal veranderd is, wat Mazda juist heeft behouden en waarom deze SUV nog altijd interessant is voor wie waarde hecht aan rijden zónder franje, maar mét kwaliteit.

Lees verder
Hyundai INSTER behaalt 4 sterren bij Euro NCAP crashtest
10-07-2025

Hyundai INSTER behaalt 4 sterren bij Euro NCAP crashtest

Hyundai voegt met de INSTER een nieuwe, volledig elektrische SUV toe aan het compacte segment. Modern, efficiënt en klaar voor dagelijks gebruik. Maar hoe veilig is deze kleine EV stadsauto eigenlijk? Euro NCAP nam 'm onder de loep. De uitkomst: 4 sterren. In deze blog lees je wat dat precies betekent en hoe de INSTER scoort op de verschillende onderdelen.

Lees verder
De bestverkochte auto van 2024 is...
27-06-2025

De bestverkochte auto van 2024 is...

Soms komt nieuws een beetje laat binnendruppelen. Je denkt: dit hadden we toch allang moeten weten? Maar goed, als het dan wél komt, wil je het ook meteen weten. En dit nieuws? Dat is er eentje die het waard is om even bij stil te staan. Want het zegt veel over wat mensen wereldwijd belangrijk vinden in een auto. Benieuwd welke het is geworden?

Lees verder
AUTOTIP: Suzuki Vitara - De Stille Alleskunner
20-06-2025

AUTOTIP: Suzuki Vitara - De Stille Alleskunner

Niet iedereen zoekt een auto die opvalt of zich opdringt. Sommige mensen willen gewoon een betrouwbare, praktische metgezel die z’n werk stilletjes uitstekend doet. De Suzuki Vitara is precies zo’n auto. Compact van buiten, verrassend ruim van binnen – en klaar voor alles, van de ochtendspits tot een roadtrip naar Zuid-Frankrijk.

Lees verder
Met de caravan op vakantie? Dit is dé checklist voor veilig én zuinig rijden
19-06-2025

Met de caravan op vakantie? Dit is dé checklist voor veilig én zuinig rijden

Rijden met een caravan is geen gewone autorit. Je auto draagt extra gewicht, je zicht verandert en je hebt te maken met regels waar je zonder caravan niet aan hoeft te denken. Toch vertrekken veel mensen zonder voorbereiding. Zonde — én onveilig. Deze checklist helpt je op weg. Kort, duidelijk en praktisch. Voor veilig én zuinig rijden met de caravan.

Lees verder
Toyota Aygo X 2026: Full Hybrid en volledig vernieuwd
12-06-2025

Toyota Aygo X 2026: Full Hybrid en volledig vernieuwd

De Toyota Aygo X krijgt in 2026 een complete make-over. Niet alleen het uiterlijk is vernieuwd, maar voor het eerst verschijnt deze populaire stadsauto ook als full hybrid. Benieuwd wat er allemaal verandert? We zetten de belangrijkste vernieuwingen voor je op een rij.

Lees verder
AUTOTIP: Hyundai INSTER - Een EV Stadsauto, maar dan anders
06-06-2025

AUTOTIP: Hyundai INSTER - Een EV Stadsauto, maar dan anders

De Hyundai INSTER is compact, elektrisch en perfect voor de stad. Maar hij verrast op meer vlakken. Ruim vanbinnen, rijk uitgerust en met slimme technologie die je niet verwacht in dit formaat.

Lees verder
Onderhoud per brandstoftype: benzine, hybride en elektrisch
02-06-2025

Onderhoud per brandstoftype: benzine, hybride en elektrisch

Elke auto vraagt passend onderhoud per brandstof. In deze blog lees je wat je moet controleren en vervangen voor benzine-, diesel-, hybride- en elektrische auto’s. Zo blijft je auto veilig en betrouwbaar.

Lees verder
Groot of klein onderhoud: dit moet je weten
02-06-2025

Groot of klein onderhoud: dit moet je weten

Het is weer tijd voor onderhoud. Maar is een kleine beurt voldoende, of is groot onderhoud nodig? Veel autobezitters vragen zich dit af. In deze blog leggen we uit wat er bij elke beurt gebeurt en helpen we je kiezen welke onderhoudsbeurt jouw auto nodig heeft.

Lees verder