Je eerste auto kopen

02-02-2024
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Kopen

Je eerste auto kopen

Wij begrijpen als geen ander hoe opwindend en tegelijkertijd uitdagend het kan zijn om je eerste auto te kopen. Het is een mijlpaal die gepaard gaat met veel keuzes en overwegingen.

Om je te helpen bij dit proces delen we in dit artikel waardevol advies om ervoor te zorgen dat jouw eerste auto-ervaring soepel verloopt.

Het selectieproces: waar let je op bij de aanschaf van jouw eerste auto?

Het eerste en wellicht meest opwindende deel van het kopen van je eerste auto is het kiezen van het juiste set wielen. En we dagen je uit om verder te kijken dan de kleur en de kwaliteit van de geluidsinstallatie. Daarom: vijf zaken waar je tijdens het selectieproces in ieder geval rekening mee moet houden:

 1. Budget

 2. Voordat je begint met het bekijken van auto's, bepaal je een realistisch budget. Overweeg niet alleen de aankoopprijs, maar ook de lopende kosten zoals verzekering, brandstof en onderhoud (waar je straks meer over leest).
 1. Nieuw versus gebruikt

 1. Overweeg of je een nieuwe of gebruikte auto wilt kopen. Nieuwe auto's bieden vaak de nieuwste functies maar gebruikte auto's zijn vaak vriendelijker voor je budget. Dat is precies de reden dat wij een gevarieerde selectie van zowel nieuwe als gebruikte auto’s hebben, om aan verschillende behoeften te voldoen.
 1. Brandstofefficiëntie

 1. Kijk naar de brandstofefficiëntie (oftewel: hoe zuinig is de auto) van verschillende modellen. Het kan invloed hebben op je totale kosten op lange termijn en draagt bij aan een duurzamer gebruik van je voertuig.
 1. Veiligheidskenmerken

 1. Veiligheid mag nooit over het hoofd worden gezien. Controleer de veiligheidsvoorzieningen van de auto, zoals airbags, ABS en geavanceerde rijhulpsystemen.
 1. Onderhoudshistorie (bij gebruikte auto's)

 1. Als je kiest voor een occasion, controleer dan de onderhoudshistorie. Dit kan inzicht geven in mogelijke problemen en toekomstig onderhoud.
 2. De proefrit in jouw nieuwe auto

  Een proefrit is een belangrijk onderdeel van het aankoopproces van een auto. Maar naast noodzakelijk is het maken van een proefrit ook gewoon erg leuk! Je kan de auto echt leren kennen en beter beoordelen of deze aan jouw behoeften en verwachtingen voldoet.

  Tijdens een proefrit is het van cruciaal belang om op verschillende aspecten van de auto te letten, zodat je een goede beslissing kunt nemen. We beschreven eerder tien belangrijke punten waar je op moet letten tijdens een proefrit.

 3. Financieringsopties: hoe betaal je jouw eerste auto?

  Het financiële aspect van het kopen van een auto is natuurlijk van essentieel belang. Hier zijn drie financieringsopties die je kunt overwegen:

 1. Contante betaling

 1. Als je de financiële middelen hebt, kan het betalen van de auto in één keer met contant geld de eenvoudigste optie zijn. Hierdoor heb je niet te maken met maandelijkse financieringskosten, zoals rente, en is de auto direct van jou.
 1. Autolening

 1. Autoleningen zijn een populaire keuze. Je sluit een contract af met bijvoorbeeld bank of financiële instelling op basis van de aanschafwaarde van de auto. Dat bedrag betaal je dan terug over een vooraf afgesproken periode. Vergelijk rentetarieven en voorwaarden van verschillende kredietverstrekkers om de beste deal te vinden.
 1. Leasing

 1. Leasing is eveneens een zeer interessante optie als je niet ineens een hele smak geld wil uitgeven. Er zijn meerdere lease-opties beschikbaar, zoals financial lease en private lease, waarbij je bij financial lease aan het eind van de looptijd eigenaar van de auto bent maar bij private lease niet. Private lease biedt daarentegen wel een bijzonder compleet pakket, inclusief wegenbelasting, bijtelling en (het meeste) onderhoud.

 1. Ook bij Oostendorp kan je jouw nieuwe auto leasen volgens verschillende lease-constructies.

 1. Meer over autolease


Andere overwegingen: verzekering en wegenbelasting

Naast de aanschafkosten zijn er andere doorlopende kosten waar je rekening mee moet houden:

 1. Autoverzekering

Een autoverzekering is verplicht. De inhoud van die verzekering verschillen echter sterk van elkaar. Vergelijk daarom verschillende polissen met elkaar en selecteer de dekking die past bij jouw behoeften en budget. Koop je een nieuwe auto? Dan past een volledige dekking misschien het beste bij je. Schaf je een betrouwbare occasion aan? Dan kan je overwegen om de dekking aan te passen, bijvoorbeeld op basis van de waarde van de auto.

 1. Wegenbelasting

Controleer de wegenbelastingtarieven voor verschillende auto's. Dit wordt beïnvloed door factoren zoals brandstoftype, gewicht en CO2-uitstoot.

 1. Onderhoudskosten

Houd rekening met regulier onderhoud, reparaties en bandenvervanging. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je auto en minimaliseert onverwachte kosten. Deze onderhoudskosten zijn overigens wel (ook) afhankelijk van de gekozen financieringsvorm. Koos je er bijvoorbeeld voor om je auto te leasen, zal misschien enig onderhoud bij jouw leasebedrag zijn inbegrepen.Conclusie

Het kopen van je eerste auto is een opwindend avontuur, en wij staan klaar om je stap-voor-stap te begeleiden bij dit proces.

Overweeg zorgvuldig je budget, de kenmerken van het voertuig en de financiële opties. Vergeet niet dat lopende kosten zoals verzekering en wegenbelasting ook belangrijk zijn. Door je goed in te lezen én je te laten informeren, kun je genieten van de vrijheid en mobiliteit die je eerste auto met zich meebrengt.

Ons team staat altijd klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw behoeften en budget. Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt!

Andere nieuwsberichten

MAZDA CX-5: 6 jaar de populairste trekauto in Nederland! 
12-02-2024

MAZDA CX-5: 6 jaar de populairste trekauto in Nederland! 

De Mazda CX-5 is nu voor het zesde opeenvolgende jaar de meest populaire caravantrekker van Nederland. Volgens ACSI is meer dan 9% van alle caravantrekkers in Nederland een Mazda CX-5.

Lees verder
Ga je wintersporten in plaats van carnavallen? Houd hier dan rekening mee.
08-02-2024

Ga je wintersporten in plaats van carnavallen? Houd hier dan rekening mee.

Indien je met je auto naar je wintersportbestemming rijdt, dan is het verstandig je voor te bereiden. Graag willen we wat tips geven waarmee berijders veilig op pad gaan richting de hopelijk dik besneeuwde bergen. Er is bijvoorbeeld veel onwetendheid over de winterbandenplicht in Duitsland.

Lees verder
Je eerste auto kopen
02-02-2024

Je eerste auto kopen

Wij begrijpen als geen ander hoe opwindend en tegelijkertijd uitdagend het kan zijn om je eerste auto te kopen. Het is een mijlpaal die gepaard gaat met veel keuzes en overwegingen. Maar geen nood: wij helpen je.

Lees verder
Voor bestelauto’s moet je straks BPM betalen, behalve elektrische. Hoe zit dat?
01-02-2024

Voor bestelauto’s moet je straks BPM betalen, behalve elektrische. Hoe zit dat?

Niet elke ondernemer weet het wellicht, maar naast de BTW-teruggave van je aangeschafte bestelauto heb je ook een ander voordeel. Je hoeft geen BPM te betalen, op dit moment althans. Bestelauto’s zijn tot 2025 vrijgesteld van BPM

Lees verder
Dé nieuwe automodellen van 2024
26-01-2024

Dé nieuwe automodellen van 2024

Het Nederlandse wegdek verwelkomt dit jaar veel nieuwe automodellen. Sommige automerken trakteren ons op een volledig nieuw model, zoals Mazda’s CX-80, terwijl andere ons verwennen met een langverwachte make-over van een waanzinnig populair model, zoals de Toyota Land Cruiser. Daarom dit korte overzicht van dé vier nieuwe automodellen van 2024!

Lees verder
Partnership met FC Den Bosch vernieuwd
11-01-2024

Partnership met FC Den Bosch vernieuwd

Oostendorp Autogroep en FC Den Bosch hebben hun succesvolle partnership met twee jaar verlengd. En daar zijn we ontzettend trots op, niet in de laatste plaats omdat de samenwerking inmiddels op 30 jaar(!) staat en dat is natuurlijk heel bijzonder! Of zoals Tommie van Alphen, algemeen directeur van FC Den Bosch zegt: "Dit is uniek in het betaalde voetbal!".

Lees verder
10 belangrijke aandachtspunten tijdens een proefrit
23-11-2023

10 belangrijke aandachtspunten tijdens een proefrit

Een proefrit is een belangrijk onderdeel van het aankoopproces van een auto. En laten we eerlijk zijn: ook gewoon heel leuk! Het is wel belangrijk om op verschillende aspecten van de auto te letten. Wij hebben de 10 belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Lees verder
De Hyundai KONA Electric versus de auto van het jaar 2023
22-11-2023

De Hyundai KONA Electric versus de auto van het jaar 2023

Voor het eerst in de geschiedenis won een Jeep de titel Auto van het jaar. De volledig elektrisch aangedreven Jeep Avenger versloeg met ruim 87 punten de favoriet. Maar met de komst van een nieuwe Hyundai KONA Electric, is er een nieuwe kanshebber. Misschien zelfs de nieuwe favoriet.

Lees verder
Rijvaardigheidstips voor de veranderende weersomstandigheden
06-11-2023

Rijvaardigheidstips voor de veranderende weersomstandigheden

We genoten dit jaar van een heerlijke indian summer. Maar nu de weersomstandigheden snel veranderen met een bijna kenmerkende, Nederlandse wispelturigheid, is een korte opfriscursus ‘Rijvaardigheid tijdens slechte(re) weersomstandigheden’ op z’n plek.

Lees verder