Je eerste auto kopen

02-02-2024
Afdeling
Particulier
Onderwerp
Kopen

Wij begrijpen als geen ander hoe opwindend en tegelijkertijd uitdagend het kan zijn om je eerste auto te kopen. Het is een mijlpaal die gepaard gaat met veel keuzes en overwegingen.

Om je te helpen bij dit proces delen we in dit artikel waardevol advies om ervoor te zorgen dat jouw eerste auto-ervaring soepel verloopt.

Het selectieproces: waar let je op bij de aanschaf van jouw eerste auto?

Het eerste en wellicht meest opwindende deel van het kopen van je eerste auto is het kiezen van het juiste set wielen. En we dagen je uit om verder te kijken dan de kleur en de kwaliteit van de geluidsinstallatie. Daarom: vijf zaken waar je tijdens het selectieproces in ieder geval rekening mee moet houden:

 1. Budget

 2. Voordat je begint met het bekijken van auto's, bepaal je een realistisch budget. Overweeg niet alleen de aankoopprijs, maar ook de lopende kosten zoals verzekering, brandstof en onderhoud (waar je straks meer over leest).
 1. Nieuw versus gebruikt

 1. Overweeg of je een nieuwe of gebruikte auto wilt kopen. Nieuwe auto's bieden vaak de nieuwste functies maar gebruikte auto's zijn vaak vriendelijker voor je budget. Dat is precies de reden dat wij een gevarieerde selectie van zowel nieuwe als gebruikte auto’s hebben, om aan verschillende behoeften te voldoen.
 1. Brandstofefficiëntie

 1. Kijk naar de brandstofefficiëntie (oftewel: hoe zuinig is de auto) van verschillende modellen. Het kan invloed hebben op je totale kosten op lange termijn en draagt bij aan een duurzamer gebruik van je voertuig.
 1. Veiligheidskenmerken

 1. Veiligheid mag nooit over het hoofd worden gezien. Controleer de veiligheidsvoorzieningen van de auto, zoals airbags, ABS en geavanceerde rijhulpsystemen.
 1. Onderhoudshistorie (bij gebruikte auto's)

 1. Als je kiest voor een occasion, controleer dan de onderhoudshistorie. Dit kan inzicht geven in mogelijke problemen en toekomstig onderhoud.
 2. De proefrit in jouw nieuwe auto

  Een proefrit is een belangrijk onderdeel van het aankoopproces van een auto. Maar naast noodzakelijk is het maken van een proefrit ook gewoon erg leuk! Je kan de auto echt leren kennen en beter beoordelen of deze aan jouw behoeften en verwachtingen voldoet.

  Tijdens een proefrit is het van cruciaal belang om op verschillende aspecten van de auto te letten, zodat je een goede beslissing kunt nemen. We beschreven eerder tien belangrijke punten waar je op moet letten tijdens een proefrit.

 3. Financieringsopties: hoe betaal je jouw eerste auto?

  Het financiële aspect van het kopen van een auto is natuurlijk van essentieel belang. Hier zijn drie financieringsopties die je kunt overwegen:

 1. Contante betaling

 1. Als je de financiële middelen hebt, kan het betalen van de auto in één keer met contant geld de eenvoudigste optie zijn. Hierdoor heb je niet te maken met maandelijkse financieringskosten, zoals rente, en is de auto direct van jou.
 1. Autolening

 1. Autoleningen zijn een populaire keuze. Je sluit een contract af met bijvoorbeeld bank of financiële instelling op basis van de aanschafwaarde van de auto. Dat bedrag betaal je dan terug over een vooraf afgesproken periode. Vergelijk rentetarieven en voorwaarden van verschillende kredietverstrekkers om de beste deal te vinden.
 1. Leasing

 1. Leasing is eveneens een zeer interessante optie als je niet ineens een hele smak geld wil uitgeven. Er zijn meerdere lease-opties beschikbaar, zoals financial lease en private lease, waarbij je bij financial lease aan het eind van de looptijd eigenaar van de auto bent maar bij private lease niet. Private lease biedt daarentegen wel een bijzonder compleet pakket, inclusief wegenbelasting, bijtelling en (het meeste) onderhoud.

 1. Ook bij Oostendorp kan je jouw nieuwe auto leasen volgens verschillende lease-constructies.

 1. Meer over autolease


Andere overwegingen: verzekering en wegenbelasting

Naast de aanschafkosten zijn er andere doorlopende kosten waar je rekening mee moet houden:

 1. Autoverzekering

Een autoverzekering is verplicht. De inhoud van die verzekering verschillen echter sterk van elkaar. Vergelijk daarom verschillende polissen met elkaar en selecteer de dekking die past bij jouw behoeften en budget. Koop je een nieuwe auto? Dan past een volledige dekking misschien het beste bij je. Schaf je een betrouwbare occasion aan? Dan kan je overwegen om de dekking aan te passen, bijvoorbeeld op basis van de waarde van de auto.

 1. Wegenbelasting

Controleer de wegenbelastingtarieven voor verschillende auto's. Dit wordt beïnvloed door factoren zoals brandstoftype, gewicht en CO2-uitstoot.

 1. Onderhoudskosten

Houd rekening met regulier onderhoud, reparaties en bandenvervanging. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je auto en minimaliseert onverwachte kosten. Deze onderhoudskosten zijn overigens wel (ook) afhankelijk van de gekozen financieringsvorm. Koos je er bijvoorbeeld voor om je auto te leasen, zal misschien enig onderhoud bij jouw leasebedrag zijn inbegrepen.Conclusie

Het kopen van je eerste auto is een opwindend avontuur, en wij staan klaar om je stap-voor-stap te begeleiden bij dit proces.

Overweeg zorgvuldig je budget, de kenmerken van het voertuig en de financiële opties. Vergeet niet dat lopende kosten zoals verzekering en wegenbelasting ook belangrijk zijn. Door je goed in te lezen én je te laten informeren, kun je genieten van de vrijheid en mobiliteit die je eerste auto met zich meebrengt.

Ons team staat altijd klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw behoeften en budget. Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt!

Andere nieuwsberichten

De 8 beste sportieve gezinsauto's van 2024
27-05-2024

De 8 beste sportieve gezinsauto's van 2024

Een sportieve tweedehands gezinsauto biedt comfortabel rijden en verbeterde veiligheid. Voordat je een keuze maakt, is het essentieel om je specifieke behoeften te overwegen, zoals ruimte voor een groeiend gezin, trekkracht voor caravanvakanties of zuinigheid voor lange afstanden. Bekijk onze selectie van de 8 beste tweedehands modellen van 2024, die verschillende behoeften zoals ruimte, trekkracht en zuinigheid adresseren. Dit overzicht helpt je bij het vinden van de ideale sportieve gezinsauto die past bij jouw levensstijl.

Lees verder
Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit: Wat houdt het in en wat zijn de doelen?
24-05-2024

Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit: Wat houdt het in en wat zijn de doelen?

Sinds 1 juli 2024 zijn werkgevers met 100 of meer werknemers verplicht om gegevens te verzamelen over de werkgebonden mobiliteit van hun personeel. Dit houdt in dat ze informatie moeten inwinnen over hoe werknemers van en naar hun werk reizen, en voor zakelijke reizen.

Lees verder
Tanken in het buitenland: handige tips
12-04-2024

Tanken in het buitenland: handige tips

Ga je binnenkort naar het buitenland? Dan krijg je te maken met andere namen van brandstoffen. Ook de kleuren van de tankzuil kunnen in het buitenland nogal verschillen van wat je gewend bent in Nederland. Hierdoor bestaat de kans dat je de verkeerde brandstof tankt zonder dat je het door hebt. In deze blog geven we je daarom graag tips en meer informatie over het tanken in het buitenland. Zo voorkom je het tanken van de verkeerde brandstof.

Lees verder
Autorijden in de bergen: 5 handige tips
12-04-2024

Autorijden in de bergen: 5 handige tips

Bergwegen en steile hellingen, in Nederland kom je ze niet zo vaak tegen. Op vakantie is het daarom altijd even wennen als je op een bergweg terecht komt. Want bergwegen en steile hellingen vragen vaak om een andere manier van rijden. We geven je daarom graag een paar tips om stinkende remmen, een oververhitte motor of een kapotte koppeling te voorkomen. Zo kan je zorgeloos de weg op, wat natuurlijk altijd fijn is. Vooral tijdens de vakantie.

Lees verder
Top 5 populairste occasions tot €10.000
29-03-2024

Top 5 populairste occasions tot €10.000

Het eerste waar veel mensen naar kijken wanneer ze een auto kopen is het budget. Logisch natuurlijk, want de aankoop van een auto is een belangrijke financiële beslissing. Wij helpen je daarom graag bij het vinden van de populairste en beste auto’s binnen verschillende prijsklassen. We beginnen met onze populairste occasions tussen de €5.000 en €10.000.

Lees verder
Wisselen naar zomerbanden: dit zijn de voordelen
25-03-2024

Wisselen naar zomerbanden: dit zijn de voordelen

De zon krijgt langzaam weer de overhand. De temperaturen stijgen en de natuur komt tot leven. Traditioneel stappen veel automobilisten nu over op zomerbanden. Maar waarom is het zo belangrijk om nu je banden te wisselen? Er is namelijk geen wet die het gebruik van zomerbanden in ons land verplicht. Toch zijn er enkele goede redenen waarom je je banden beter kunt laten wisselen.

Lees verder
Onze top 5 populairste elektrische auto’s van dit moment
14-03-2024

Onze top 5 populairste elektrische auto’s van dit moment

De elektrische auto is wereldwijd erg populair. In 2023 zijn er wereldwijd ongeveer 10 miljoen volledig elektrische auto’s verkocht, waarvan ongeveer 110.000 in Nederland. Met de opkomst van de nieuwste accu-technologieën en veelbelovende ontwikkelingen rondom laadpalen is de verwachting dat elektrische auto’s alleen maar populairder zullen worden. Maar wat zijn onze populairste elektrische auto’s van dit moment? En wat is de beste elektrische auto voor jou?

Lees verder
Garantie bij Oostendorp Autogroep
13-03-2024

Garantie bij Oostendorp Autogroep

Als je een auto koopt bij Oostendorp Autogroep heb je standaard 12 maanden BOVAG-garantie. Auto’s uit onze plus selectie hebben zelfs 36 maanden garantie. Maar wat is BOVAG-garantie? En wat valt onder de BOVAG-garantie? Dat leggen we je graag uit in deze blog.

Lees verder
Elektrisch rijden: wat kost dat eigenlijk?
13-03-2024

Elektrisch rijden: wat kost dat eigenlijk?

Elektrisch rijden is een wereldwijde ontwikkeling die naar verwachting alleen maar groter zal worden. Wereldwijd neemt de productie, verkoop en populariteit van elektrische auto’s toe. Ook in Nederland zien we sinds 2017 een jaarlijkse toename van elektrische auto’s. In 2023 zijn er maar liefst 110.000 volledig elektrische auto's op kenteken gezet in Nederland. Maar waarom zijn elektrische auto’s zo populair? En wat kost elektrisch rijden? Dat leggen we je graag uit in deze blog.

Lees verder